Ramfjord skulle snakke med ansatte som hadde blitt oppsagt. Da skjedde noe uventet

– Det er veldig rørende, sier Tor Henning Ramfjord, som måtte si opp over 3.000 ansatte som direktør i ett av Norges mest kriserammede selskap.

KRAFTIGE KUTT: Oljeserviceselskapet National Oilwell har blitt rammet hardt av oljebremsen. Tor Henning Ramfjord gikk nylig av som sjef i selskapet.

Foto: NTB Scanpix
 • Sophie Lorch-Falch
 • Marius Lorentzen
Publisert:

– Det er rart etter 24 år i selskapet, hvor man har gått hver eneste dag i så mange år. Plutselig skal du venne deg til en annen tilværelse. Det er egentlig en litt god følelse, sier Tor Henning Ramfjord.

– Hvorfor sitter du med en god følelse?

– Når du har vært gjennom en så kraftig opptur som vi var gjennom, og deretter en kraftig nedtur som det siste året, så har du gjort deg opp en mening om at du har gjort din jobb.

– Tidspunktet var nå inne for å gjøre et veivalg.

Inntil onsdag ledet han National Oilwell Varco Norway, som er blant de hardest rammede selskapene av oljebremsen i Norge. Nå er han ferdig med å uttale seg om selskapet, og har som privatperson ingen formening om utsiktene til selskapet.

– Planen fremover er å slappe av. Jeg vil fordøye det som har skjedd, og egentlig kjenne litt på at jeg har tatt av meg ryggsekken. Man kjenner ikke tyngden før den er av.

– Det er en belastning å stå i stormen i en lang prosess over tid, som egentlig peker på deg. Om du smiler, er sliten eller lei deg. Fasaden du bærer hele tiden preger mange mennesker. Det i seg selv er en belastning.

All time high og nedbemanning samtidig

Fordi selskapet her i landet har vært tungt inne i markedet for blant annet borepakker, har oljebremsen vært hard for NOV. Dette er utstyr som leveres når det bygges nye rigger eller boreskip, eller når eldre skal oppgraderes.

Da nyttårsrakettene smalt i 2015 hadde oljeprisen blitt halvert i løpet av litt over et halvt år. I januar falt prisen for et fat olje under 50 dollar fatet.

I bransjen var det fortsatt et høyt bestillingsnivå, og National Oilwell i Norge hadde det høyeste leveringsnivået noensinne i første kvartal 2015.

Men i horisonten så Ramfjord konturene av mørke skyer. Oljeselskapene strammet kraftig inn på leting og utbygging. Behovet for boreenheter falt markant. Det høye bestillingsnivået gjorde at det var for mange boreenheter tilgjengelig i markedet.

Ramfjord forsto at selskapet, hvor flere naboer og bekjente i Kristiansand jobber, ikke slapp unna omfattende nedbemanning.

Parallelt med leveringsrekorden i selskapet, måtte Ramfjord og ledelsen sette seg ned og planlegge kutt i staben.

– Det er veldig spesielt å skal si opp så mange mennesker som har gjort en stor innsats i selskapet og vært med på å skape et industrieventyr. Det gjør noe med en, sier Ramfjord.

Les også

Torsdag varslet de sparking av ansatte. Fredag kom millionkontrakten

– Må distansere seg for å overleve selv

I juni 2015 kommer første kuttrunde. Ramfjord og resten av ledelsen må informere 4.800 ansatte om at det ikke lenger er plass til 1.500 av dem.

I desember samme år blir de ansatte informert om at ytterligere 900 må gå. Fra leveringstoppen i første kvartal til enden av året ble staben halvert til 2.400 ansatte.

Oppsigelsesbrevene blir utlevert, og Ramfjord velger å vise seg ærlig og sårbar i møte med de ansatte.

– Det har vært min stil. Jeg har satt meg på utsiden av bygget med folk som har mistet jobben og pratet med dem.

National Oilwell Varcos hovedkontor i Norge er i Kristiansand, og det er også på Sørlandet at mesteparten av kuttene har kommet. I tillegg til Kristiansand-kontoret har selskapet kontorer i Stavanger, Molde, Oslo, Arendal, Tønsberg og Trondheim. I desember i fjor varslet de at produksjonsanleggene på Hjelset utenfor Molde og i Søgne utenfor Kristiansand skulle legges ned.

I april i år kom selskapet med beskjeden om at de skulle kutte igjen. Dette var den tredje kuttrunden på to år.

I den første kuttrunden ble han overrasket over de ansattes omsorg for han. Og det samme skjedde gang på gang:

– På et tidspunkt vrir samtalen seg over til hvordan jeg har det. Det er veldig rørende at de som er blitt sagt opp viser omtanke for meg og bryr seg. Den strategien jeg har valgt med å være åpen og ærlig gjør at man får et menneskelig forhold til prosessen, sier Ramfjord.

– Hva svarer du til ansatte som spør?

– Jeg er ærlig og sier at dette er veldig tøft. Det går inn på meg og. Det er ikke noe grann hyggelig å vite at mennesker som har gjort en fantastisk jobb får et oppsigelsesbrev.

– Man må distansere seg litt fra det hele for å overleve selv. Du må samtidig distansere det litt, for hvis ikke ligger du i pennalet før du vet ordet av det.

Les også

Den fant deler av Johan Sverdrup-feltet. Nå skal riggen på dynga

Ikke ferdig med topplederkarrieren

Men distansen blir ikke større enn at Ramfjord er naboer med flere av de oppsagte NOV-ansatte. Når han henter posten slår han av en prat med naboene rett som det er.

Nå er han selv arbeidsledig, og har god tid til å pleie naboskapet.

– Den første dagen møtte jeg en nabo som har jobbet for NOV. Da gikk vi der begge to og spøkte om at det er oss arbeidsledige som lufter bikkja om morgenen.

Mye tyder på at det blir kortvarig lediggang for Ramfjord. Han forteller at flere har begynt å vise interesse, og 51-åringen utelukker ikke nye topplederverv.

– Jeg føler at jeg ikke er ferdig med den type karriere. Hvis noe skulle by seg som, er riktig for meg, ser jeg ikke bort ifra det.

– Det kommer når det kommer. Jeg vet hva jeg selv står for og hva jeg kan. Hvis noen har behov for min kompetanse kan være med på å prate om det.

– Dette er en tøffere og mer langsiktig krise

Ramfjord har vært direktør i NOV Norge siden 2012, og selskapet gikk på skinner frem til 2015. Utover fjoråret kom et kraftig fall i rigg- og boreskipsratene, som igjen fikk de fleste aktørene til å prøve å utsette eller kansellere nybygg. Dermed tørket ordreboken ut.

Selskapet har ikke bare kuttet i Norge. I første kvartal i år kuttet selskapet globalt 6.000 stillinger totalt sett, og selskapet opplyste at de for andre kvartal på rad ikke hadde mottatt én eneste ordre for riggutstyr, ifølge EPMag.

– Om jeg skal si det selv, vil jeg si at vi har kommet greit ut av det når det er så alvorlig, sier Ramfjord.

Han uttaler seg som privatperson, og ikke på vegne av selskapet. Han har derfor ingen formening om utsiktene til NOV.

De siste par årene er det flere aktører som har delt skjebne med NOV.

I offshoreindustrien globalt ser Ramfjord en lengre horisont for nedgangsperioden.

– Det er en krise som skiller seg ut i den forstand at den er lengre og mer alvorlig. Det har vært kriser før, som finanskrisen, men den var mye kortere. De siste årene i olje- og gassindustrien viser at dette er en tøffere og mer langsiktig krise, sier han.

– Bransjen har fått kritikk for å være sen med å omstille seg. Har dere vært trege med å håndtere situasjonen?

– Snarere tvert imot. Det kan jeg ikke si. Jeg synes vi reagerte raskt og effektivt. Vi handlet raskt og ordentlig når vi så det ville ramme selskapet.

Les også

Oljeselskapene som går mot strømmen: Disse har økt bemanningen

Blir i nabolaget

Ramfjord er fornøyd med jobben han har lagt ned i selskapet.

- Jeg har vært ansatt i 24 år i mange forskjellige roller. Jeg har gjort det beste jeg kan. Sammen med en kjempeflott organisasjon har vi klart å skape et industrieventyr, sier han.

Da det onsdag ble kjent at Ramfjord takker for seg, kom et voldsomt antall tilbakemeldinger fra de ansatte.

– Det var over all forventning. Det er veldig mange flotte tilbakemeldinger, og det varmer godt.

– Så du har fortsatt gode naboer?

– Ja, det må du nesten spørre naboer om, sier Ramfjord og ler.

– I mine øyne opplever jeg at jeg har gode naboer, og det betyr mye. Jeg skal i alle fall ikke flytte fra der jeg bor på grunn av dette.

Les også

Oljeserviceselskap: Kan ikke utelukke nye kutt

Les også

Disse selskapene har kuttet flest jobber i år

Les også

National Oilwell Varco kutter 520 ansatte

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. National Oilwell Varco (NOV)
 2. Oljebransjen
 3. Akastor
 4. Nedbemanning

Flere artikler

 1. National Oilwell Varco varsler nye jobbkutt i Norge

 2. Betalt innhold

  Oljeserviceselskap varsler nedbemanning – 95 kan miste jobben

 3. Betalt innhold

  NOV varsler ytterligere nedbemanning

 4. Annonsørinnhold

 5. Tidligere NOV-toppsjef fått ny direktørjobb i TTS Group

 6. National Oilwell Varco nedbemanner igjen