Stortinget sier ja til EUs energimarkedspakke

Et flertall på Stortinget går inn for norsk tilknytning til EUs energibyrå Acer. Sp mener Ap «svikter norsk selvstyre» og må ta ansvaret for strømpris-hopp.

AP SIER JA: Her diskuterer Else-May Botten og Espen Barth Eide EUs tredje energimarkedspakke og energibyrået Acer.
  • Karl Wig
Publisert:

Det avfeies blankt av Aps Espen Barth Eide, som er saksordfører i Energi- og miljøkomiteen.

– Senterpartiets påstander er helt feil. Det går tydelig frem av avtalen at Norge ikke gir ifra seg suverenitet, sier Barth Eide til E24.

Tirsdag morgen ga Aps stortingsgruppe grønt lys til norsk tilslutning til EUs tredje energipakke og energibyrået Acer.

Med støtte også fra regjeringspartiene, Venstre og MDG, gir det stortingsflertall – og vedtaket bankes etter alt å dømme gjennom i Stortinget torsdag.

Ifølge Ap sikrer avtalen at «vårt felles eierskap til vannkraftressursene ligger fast», uten at Norge mister politisk kontroll over energipolitikken.

Les også

Støre: Ap får innfridd Acer-krav

– Gir bort suvereniteten vår

Men Senterpartiet langer nå ut mot Ap og anklager partiet for å både svikte norsk selstyre og påføre nordmenn høyere strømpriser.

– Høyreregjeringen og Arbeiderpartiet er nå blitt enige om å overføre nasjonal suverenitet til EUs energibyrå. Senterpartiet er sterkt uenig i vedtaket og vil kjempe helt frem til saken behandles i Stortinget torsdag 22. mars, sier Sps representant i Energi- og miljøkomiteen, Ole André Myhrvold, i en kommentar.

Myhrvold bedyrer at det er «nesten ikke til å tro» at Arbeiderpartiet nå støtter regjeringen i saken.

– Ikke bare gir de bort suvereniteten vår . I sin avtale med regjeringen godtar Ap også en enorm, privat eksportkabel til Storbritannia som med all sannsynlighet vil gi høyere strømpriser og få store konsekvenser for norsk industri, fortsetter Myhrvold.

Les også

LOs nei til EUs energibyrå får kritikk

Viser til Statnett-monopol

Barth Eide mener Senterpartiet bommer grovt:

– Vi gir ikke ifra oss suverenitet. Det fremgår tydelig av avtalen. Når vi støtter tilslutningen til EUs tredje energimarkedspakke, så er det med flere viktige justeringer, sier Ap-toppen:

– For det første får Statnett monopol på utenlandskabler mellom Norge og andre land. Sånn sett vil det aldri bli noen privat kabel. Det er Statnett som skal operere alle kabler, og det er det enighet om blant alle partier, fastslår Barth Eide.

– Og reguleringsmyndigheten for energi foreslås opprettet med begrensede fullmakter. De skal ha en rolle som tilsyn og fatte enkeltvedtak, men de skal ikke for eksempel få utarbeide forskrifter. Det er en viktig endring fra regjeringens proposisjon.

Les også

Acer-sjef overrasket og smigret over motstanden

Mener prishopp er avsporing

– Dessuten skal vi i tillegg høste erfaringer fra nåværende kabler under bygging. Senterpartiets påstander blir derfor helt feil.

– Er høyere strømpriser likevel en mulighet?

– Vi har i dag mange, mangle kabler til utlandet, til Finland, Danmark og Nederland. Det har så langt ikke gitt høyere strømnpriser. Tvert imot har Norge kunnet kjøpe billig strøm utenfra, og selge strøm vi selv har lagret til høyere priser.

– For tiden er prisen på elektrisiet høyere i Storbritannia, så om man bygger mange kabler til Storbritannia, er det riktig at det kan gi høyere strømpriser på kort sikt. Men med dette opplegget blir det jo ikke bygget nye kabler. Det blir dermed en påstand som ikke har noe med denne saken å gjøre.

Les også

Støre advarer mot nei til EUs energiunion

Les også

EU-byrå kan pålegge Norge å betalefor europeiske kraftkabler

Les også

– Norge bør ikke lene seg tilbake

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Island sier ja til Acer

  2. Ap stiller betingelser for å si ja til EUs energimarked

  3. Betalt innhold

    Betinget ja til Acer i Ap

  4. Demonstrerer mot EU-samarbeid om kraftnett: Frykter høyere strømpriser

  5. Full rødgrønn splid om EUs energipakke