Opec bekrefter kutt

Opec bekrefter at medlemslandene er enige om å kutte produksjonen med 1,2 millioner fat per dag på en pressekonferanse onsdag.

Publisert:

Opecs pressekonferanse onsdag ettermiddag ble utsatt i en time, uvisst av hvilken grunn, men omsider kom nyheten markedene hadde ventet på.

Etter planen skulle Opecs generalsekretær Mohammad Sanusi Barkindo møte pressen klokken 16 sammen med Qatars energiminister Mohammed Bin Saleh Al-Sada, som er president for det 171. Opec-møtet i Wien.

– Vi er blitt enige, sier Al-Sada på pressekonferansen.

– Vi har kommet til en forståelse av at markedet må rebalanseres. Det å rebalansere markedet krever modige avgjørelser fra Opec, med støtte fra noen viktige land utenfor Opec, sier han.

Al-Sada bekrefter at medlemslandene vil kutte oljeproduksjonen med 1,2 millioner fat per dag fra 1. januar. Taket i Opec blir da på 32,5 millioner fat per dag, sier han.

Russland kutter også

Av Opec-landene er det Saudi-Arabia som tar det største kuttet, på 486.000 fat per dag, sa Qatars energiminister, som ikke gikk mer inn på fordelingen.

Også produsenter utenfor Opec vil kutte produksjonen, med 600.000 fat per dag. Av dette vil Russland kutte med 300.000 fat per dag i reduksjon. Russland har tidligere sagt at det kan fryse produksjonen, men ville ikke kutte.

– Russland støtter vårt synspunkt, selv om de tidligere bare ville fryse. De binder seg nå til mer enn det, og reduserer med 300.000 fat per dag. Andre land binder seg også, sier Al-Sada.

En komite av ministre fra Kuwait, Venezuela og Algerie skal jobbe sammen med Opecs sekretariat for å sørge for at Opec-medlemmene faktisk gjennomfører kuttene.

Indonesia, som gikk ut av Opec i 2009 og inn igjen i januar i år, er blitt suspendert fra Opec, ifølge Al-Sada. Grunnen er at landet er nettoimportør av olje og ikke kan delta i organisasjonens avgjørelse om et kutt, sier han.

Oljeprisen stiger

Nyhetene fra Wien har påvirket både valutaer, oljepriser og aksjemarkedene.

Oljeprisen er opp over syv prosent i løpet av dagen, og handler til rundt 51 dollar fatet, fra under 48 dollar fatet i morgentimene.

Les også

Dette er dagens lekkasjer fra Opec-møtet

Stigningen i oljeprisen har ført til at den norske kronen har styrket seg mot både dollar og euro i løpet av dagen. Onsdag ettermiddag er en dollar verdt 8,51 kroner.

Ifølge Bloomberg kuttes Opecs produksjon til 32,5 millioner fat per dag, men detaljene er noe uklare. Avtalen skal også innebære kutt på 600,000 fat per dag fra land som ikke er med i Opec, skriver nyhetsbyrået.

Kranglet om fordeling

Fire år med oljepriser over 100 dollar fatet fra 2011 førte til store investeringer i ny produksjon, og det har ført til overkapasitet i oljemarkedet.

HØYERE PRIS: Slik har spotprisen på Brent-olje utviklet seg onsdag, etter en flom av rykter og rapporter om at Opec skal være enig om en avtale om produksjonskutt.

Høsten 2014 begynte Opec med Saudi-Arabia i spissen å produsere mer, blant annet for å utkonkurrere amerikansk skiferolje. Prisen falt da kraftig, og nådde tidligere i år et bunnivå på under 30 dollar fatet, det laveste nivået siden tidlig på 2000-tallet.

Opec-landene ble i september enige om å kutte produksjonen til mellom 32,5 millioner og 33 millioner fat per dag. Fordelingen av kuttene mellom landene har vært det sentrale temaet i forhandlingene siden.

Blant annet har Iran og Irak, som begge er i ferd med å øke produksjonen betraktelig, vært skeptiske til å skulle begrense eller kutte sin produksjon.

En høyere oljepris vil øke inntektene til oljeprodusenter både i Midtøsten, USA og Norge, og gjøre dem bedre i stand til å finansiere investeringer i fremtidig produksjon.

Frykter skvis

På lang sikt er det fare for oljemangel. Hvis det kraftige fallet i investeringene de siste to årene fortsetter, kan det føre til at produksjonen blir mye lavere enn etterspørselen rundt 2020, ifølge Det internasjonale energibyrået, IEA.

VIKTIG MØTE: Oljeprisen har steget mye onsdag, på rykter om at Opec-landene ville bli enige om å kutte oljeproduksjonen. Dette er Saudi-Arabias oljeminister Khalid Al-Falih.

Da kan prisene bli skyhøye.

Inntil videre er det likevel altfor mye olje i markedet, og hvis prisen skulle stige mye fra dagens nivå, står USAs oljeprodusenter klare ved pumpene.

De fleste oljeprodusentene i Midtøsten har store budsjettunderskudd og må låne penger for å finansiere utgiftene sine.

De ønsker derfor en høyere oljepris, og det kan de få til ved å kutte produksjonen.

Saudi-Arabia trenger hele 92 dollar fatet for å balansere sitt budsjett, mens Kuwait, som ligger best an i Midtøsten, trenger en oljepris på 57 dollar fatet for å komme i balanse, ifølge analytikerne i Wood Mackenzie.

Oljeinntekter utgjør 90 prosent av inntektene til den saudiske regjeringen, og disse falt med 120 milliarder dollar eller 54 prosent mellom 2014 og 2015, ifølge Wood Mackenzie.

Les også

OPEC-topper snakket oljeprisen opp før skjebnemøte

Flere spørsmål gjenstår

En rekke spørsmål gjenstår etter Opecs enighet. Et av dem er om Opec-landene vil gjøre som de har sagt, eller om de vil falle for fristelsen til å produsere mer enn de har lovet.

Et annet spørsmål er hvor raskt amerikanske produsenter kan trappe opp sin produksjon av skiferolje og erstatte fatene som Opec kutter.

Kuttet kan nemlig bli oppveid av økt amerikansk produksjon i løpet av et halvt års tid, og i tillegg vil det kunne legge en demper på global etterspørsel, advarte IEA-sjef Fatih Birol tidligere denne måneden.

– Vi kan godt få se, med noe forsinkelse på seks eller ni måneder, at amerikansk skiferolje vil strømme ut på markedet, sa Birol på en pressekonferanse tidligere i november.

– Dette vil presse prisene nedover, sa han.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om