Oljedirektoratet: Oljebremsen varer til 2018

Oljedirektoratet ser for seg en nedgang i investeringene i Nordsjøen i enda tre år. 

79 FELT: Etter at det i fjor bes satt i drift fire nye felt på norsk sokkel, produseres det nå olje og gass på i alt 79 felter.

Scanpix
 • Jo Andre Aakvik
Publisert:

I sin nye prognose for norsk sokkel, spår Oljedirektoratet at investeringene på norsk sokkel vil falle med 15 prosent i 2015, sammenlignet med 2014. Ifølge Oljedirektoratet ble det i 2014 gjort investeringer for 172 milliarder kroner på norsk sokkel.

«Investeringene anslås å falle rundt 15 prosent fra 2014 til 2015 og med ytterligere åtte prosent til 2017, for deretter å flate ut og øke moderat fra 2018», skriver Oljedirektoratet i en pressemelding som ledsager rapporten Sokkelåret 2014.

- Verden ser annerledes ut nå enn da vi presenterte forrige rapport. Da sa vi at aktiviteten var høy, og at den ville stige litt til før den flater ut, sa oljedirektør Bente Nyland da hun presenterte rapporten i Stavanger torsdag formiddag.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Se E24s store grafikk for hvilken dollarpris som er nødvendig for å bygge ut de neste feltene på norsk sokkel.

Statistisk Sentralbyrå anslo til sammenligning i Økonomiske analyser 6/2014 som utkom i desember et fall i oljeinvesteringene på 12,8 prosent i 2015, 7,2 prosent i 2016 og 1,8 prosent i 2017.

Kostnadskutt trengs

Bente Nyland legger ikke skjul på at det er usikkerhet knyttet til prognosene.

- Vi kan ikke utelukke en ytterligere nedgang i investeringene dersom oljeprisen faller videre, sier Nyland.

I rapporten konkretiseres det: «Skulle oljeprisen over tid bli liggende på 50-60 dollar fatet, vil dette medføre ytterligere reduksjon i investeringer og letekostnader», står det å lese.

Les også

DNB: Får ikke oljeprisen i 100 dollar igjen dette tiåret

Oljeprisfallet fra over 100 til under 50 dollar kan kanskje føre noe godt med seg - på sikt, mener Oljedirektoratet.

- Prisfallet kan føre til at næringen gjennomfører kraftige kostnadskutt. Det trengs, selv om det på kort sikt kan bety et lavere aktivitetsnivå,» sier Nyland.

- En kostnadsreduksjon nå kan legge grunnlaget for å sikre robust lønnsomhet på sikt.

Les også

SSB: Så mye vil en svakere oljepris svekke norsk økonomi

Fire nye felt

I 2014 ble det ifølge Oljedirektoratet satt nye fire felt i produksjon.

- Det er nå 79 felt. Dette er gode lønnsomme felt, hvor staten og oljeselskapene tjener penger. Slik vil det være selv om oljeprisen faller videre, sier Nyland.

Total ble det produsert 216,7 millioner salgbare standard kubikkmeter oljeekvivalenter. Det er 47,7 millioner mindre enn i rekordåret 2004. Sammenlignet med 2013 falt den totale produksjonen på norsk sokkel med 1,4 prosent.

Likevel, som følge av bedre teknologi og lenger levetid på mange felt, steg oljeproduksjonen på norsk sokkel for første gang siden tusenårsskiftet.

Les også

Statoil leverer tilbake lisenser ved Grønland

Bare én ny plan

I fjor ble det bare søkt om å innvilget en ny plan for utbygging og drift - et gassfunn nær Gullfaks.

Imidlertid var det ifølge Oljedirektoratet 11 felt under utbygging ved årsskiftet: ni i Nordsjøen, ett i Norskehavet og ett i Barentshavet.

I pressemeldingen påpeker Oljedirektoratet at det fremdeles gjenstår å produsere 55 prosent av de totale olje- og gassforekomstene på norsk sokkel.

Men den fallende oljeprisen kan påvirke det bildet. De fleste nye feltene har en balansepris på rundt 50 dollar. Det gjør at mange felt kan bli vurdert som ulønnsomme av oljeselskapene når oljeprisen har falt så mye som den har gjort.

- Fortsetter denne trenden kan det gi en varig effekt på de totale reservene, sier Nyland.

Publisert:

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Oljeinvesteringene kuttes 20 prosent

 2. Betalt innhold

  – Trenger kostnadskutt

 3. Betalt innhold

  Oljedirektør tror på krevende år for næringen

 4. Betalt innhold

  Oljedirektøren venter ikke oppgang før 2019

 5. Sokkelåret: – Tilbakeslaget i oljebransjen vil smitte utover Vestlandet