En kø av aksjonærer vil bidra med penger til Det norske

Langt flere aksjonærer vil kjøpe flere aksjer i oljeselskapet Det norske enn det selskapet har å tilby.

STOR PÅGANG: Det norske annonserte i våres kjøpet av Marathon Oil i Norge og deres virksomhet knyttet til Alvheim-feltet (til høyre). Samtidig ba de aksjonærene spytte inn rundt tre milliarder kroner til utbyggingen av blant annet Ivar Aasen- (venstre) og Johan Sverdrup-feltene. Aksjonærene var mer enn villige til å være med.

  • Marius Lorentzen
Publisert:,

Rett før sommeren annonserte oljeselskapet Det norske at de skal kjøpe den norske virksomheten til amerikanske Marathon Oil for 12,1 milliarder norske kroner.

Samme dag varslet selskapet at de ville gjennomføre en fortrinnsrettet emisjon på 500 millioner dollar, tilsvarende rundt tre milliarder norske kroner. Dette ble godkjent på en ekstraordinær generalforsamling før sommeren.

Da Børsen stengte tirsdag ettermiddag gikk fristen ut for aksjonærene i Det norske til å tegne seg. De ble tilbudt totalt 61,9 millioner aksjer til 48,50 kroner stykket, noe som ifølge selskapet selv innebar en teoretisk rabatt på 25,2 prosent mot aksjekursen.

Nå er resultatene klare og Det norske melder onsdag morgen at aksjonærene har tegnet seg for hele 88,6 millioner aksjer, ifølge en foreløpig opptelling.

Det betyr at aksjonærene er villige til å bla opp for drøye 43 prosent flere aksjer enn det selskapet faktisk tilbyr i denne kapitalinnhentingen.

Tirsdag skal styret i Det norske vedta den endelige fordelingen av de 61,9 millioner aksjene som er tilgjengelige. Deretter vil man annonsere den endelige fordelingen av aksjer mellom aksjonærene.

Styret kan uansett glede seg over at de nå har fått inn de drøye tre milliarder kronene de ba om, som de vil få inn 4. august når betalingen forfaller for de aksjonærene som deltar.

Storaksjonær Kjell Inge Røkke, gjennom Aker, har forpliktet seg til å tegne seg slik at de beholder sin eierandel på 49,99 prosent i Det norske. BNP Paribas, DNB Markets, J.P. Morgan Securities og Nordea Securities hadde garantert for de resterende 50,01 prosentene av emisjonen.

Fordi aksjonærene har vist seg å være så ivrige på å investere mer penger i Det norske, slipper dermed disse bankene og meglerhusene å spytte inn noe for å dekke garantien de ga.

Finansierer utbygginger

Årsaken til at Det norske gikk ut for å hente penger fra aksjonærene er at de trengte finansiering til utbyggingen av nye felter og prosjekter som Ivar Aasen og Johan Sverdrup.

Disse og andre felt i Det norskes portefølje vil kreve milliardinvesteringer i årene som kommer.

De drøye tre milliarder kronene som Det norske nå har sikret seg fra aksjonærene skal derimot ikke brukes til å betale for oppkjøpet av Marathon Oils norske virksomhet.

Kontantvederlaget for kjøpet på 12,1 milliarder skal selskapet nemlig dekke gjennom en garantert lånefasilitet de har sikret seg fra BNP Paribas, DNB, Nordea og SEB.

Slik illustrerer Det norske produksjonen sin med og uten Marathon Oils norske virksomhet.

I sin kvartalsrapport som ble sluppet den 17. juli skrev Det norske at lånefasiliteten og den fortrinnsrettede emisjonen vil sikre selskapet all den finansieringen de trenger frem til produksjonsstart på kjempefeltet Johan Sverdrup. Oppstart der er ventet mot slutten av 2019.

Sikrer seg produksjon i dag

Kjøpet av Marathon gjør at Det norske får balansert ut produksjonen i porteføljen sin (se illustrasjon).

Marathon har nemlig i dag oljeproduksjon blant annet på Alvheim-feltet. Mens den produksjonen turer og går skal Det norske bygge ut og være med på flere store felt på norsk sokkel.

Gjennom kjøpet sikrer også Det norske seg en kontantstrøm fra petroleumsutvinning allerede i dag.

Mens Marathons produksjon er ventet å falle jevnt i de kommende årene, vil produksjonen til Det norskes felt stige. Sammen vil de to selskapene ha en jevn og stigende produksjon.

Les også:

- Marathon oppkjøpet er et kindereggSlik kjøper Det norske seg råd til å bygge ut SverdrupBytteavtale ga opptur for Det norske

Her kan du lese mer om

  1. Det norske oljeselskap

Flere artikler

  1. - Tror de unngår noen flere emisjoner

  2. Slik kjøper Det norske seg råd til å bygge ut Sverdrup

  3. Det norske med milliardoppkjøp

  4. Annonsørinnhold

  5. Har økt oljeverdiene med 1,2 milliarder kroner på to dager

  6. Kraftig resultatfall i Det norskes nye oljevirksomhet