Petro Arctic skuffet og overrasket over olje-nei

Den kommende regjeringens olje-nei til Nord-Norge, skuffer stort.

OVERKJØRT: Fremskrittspartiet må konstatere at Venstre og KrF vant frem i slaget om Lofoten.
 • Jo Andre Aakvik
 • Eric B. Utheim
Publisert: Publisert:

- På vegne av våre 400 medlemsbedrifter er vi svært skuffet over at et stort stortingsflertall blir overkjørt på den måten vi nå ser Venstre og KrF blokkere for oljeutvinning i Nord-Norge, sier direktør Kjell Giæver i Petro Arctic til E24.

Da regjeringsforhandlingene mellom de fire borgerlige partiene mandag strandet, endte det likevel med at Venstre og Kristelig Folkeparti fikk Høyre og Fremskrittspartiet med på å stoppe konsekvensutredning for nye oljefelt, fra Skagerak i sør, via Jan Mayen og Mørekysten, helt opp til arktisk (se faktaramme).

Hos Petro Arctic er overraskelsen stor over at Høyre og Fremskrittspartiet har gitt etter på så mange områder.

- Vi er overrasket over at Høyre og Frp velger å gi fra seg den ledende posisjonen Norge har på olje og gass i arktiske strøk, hvor det finnes så store ressurser og muligheter, sier Giæver, som peker på at Venstre og Kristelig Folkeparti ikke har fått et eneste mandat fra Nordland, Troms og Finnmark, områdene som etter deres mening nå står igjen som tapere i olje-Norge.

- Tøft å forsvare overfor velgerne

Blant lokalpolitikerne som har stått på for konsekvensutredning, er da også skuffelsen stor.

- Jeg ville lyve om jeg ikke sa jeg er skuffet, bekrefter ordfører i Vestvågøy, Jonny Finstad (H) til E24.

- Det kan bli krevende for oss å forsvare de beslutningene som nå er gjort sentralt, overfor lokale velgere. Samtidig er den helhetlige avtalen viktigst, sier Finnstad - som nå håper Nordland og Troms kompenseres på annet vis.

LOVER Å SLÅSS: Kjell Giæver i Petro Arctic lover å slåss for større oljeaktivitet i Nord-Norge de neste årene.

- Det blør ligge i kortene at vi får noen plaster på såret. Allerede er det signalisert oljevernbase i Lofoten, noe vi er begeistret for.

Sentralstyremedlem i Høyre og ordfører i Andøy, Jonni Solsvik, mener totalavtalen er en akseptabel pris å betale, selv om han svært gjerne skulle sett en konsekvensutredning.

- Høyre har gjort gode valg her oppe, og vi innehar fortsatt et standpunkt. Det har ikke endret seg. Men politikk handler om å realitetsorientere seg. Nord-Norge vil få masse andre positive elementer som følge av avtalen som er forhandlet frem, sier Solsvik.

Blokkeres av V og KrF

Også hos den nasjonale bransjeorganisasjonen Norsk Olje og Gass, reageres det på at mindretallet blokkerer et stort flertalls ønsker.

- Tre av fire stortingsrepresentanter i det nye Stortinget er valgt inn på et program som sier ja til å konsekvensutrede oljeaktivitet i havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, skriver Norsk Olje og Gass i en pressemelding.

Direktør Gro Brækken mener at oljestansen får konsekvenser for hele oljesektoren i tiår fremover. Ifølge Norsk Olje og Gass vil norsk sokkel fra 2025 oppleve et bratt fall, og fra 2030 opp mot 50 prosent fra dagens nivå.

- Stortinget fastslo gjennom behandlingen av Petroleumsmeldingen i 2011 svært høye ambisjoner for produksjonen fra norsk sokkel i tiårene som kommer. Norsk olje- og gassnæring skal gjøre det vi kan for å levere på disse ambisjonene. Men skal det være realisme i å nå målene må også Regjeringen og Stortinget levere for å sikre en fortsatt høy konkurransekraft på norsk sokkel, uttaler Brækken i pressemeldingen.

Norsk Olje og Gass krever derfor at alle hovedområdene skal åpnes for konsekvensutredning, og for Lofoten, Vesterålen og Senjas del med sikte på å åpne for aktivitet allerede i inneværende stortingsperiode.

Videre krever organisasjonen at skatteskjerpelsene regjeringen Stoltenberg vedtok i vår, skal reversere.

Også hos Petro Arctic gjentas kravet om konsekvensutredning av de nye store områdene nord og vest på norsk sokkel.

- Vi lover hele befolkningen i Nord-Norge at vi skal jobbe dag og natt for å få åpning av disse områdene, og vi er overbevist om at vi skal få til en konsekvensutredning for Nordland også, sier Giæver til E24.

Les også: Miljøglede for fortsatt Lofoten-utsettelse

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  – Skuffende og udemokratisk

 2. Betalt innhold

  Skuffet over Lofoten-stans

 3. Betalt innhold

  Skuffet over Lofoten-stans

 4. Samarbeidsavtalen klar:Vil ikke åpne noennye oljeområder

 5. Betalt innhold

  – Start utredningen av Lofoten, Vesterålen og Senja nå