Spår full stans i norske oljeinvesteringer når Saudi Aramco børsnoteres

Bellona-leder Frederic Hauge tror børsnoteringen av Saudi Aramco, verdens største oljeselskap, vil stoppe oljeinvesteringer i resten av markedet.

BILLIG OLJE: Saudi Arabias børsnotering av Saudi Aramco vil føre til investeringsboom i landet, der det er svært billig å produsere olje, spår Bellona-leder Frederic Hauge. Han tror dette vil få store konsekvenser for investeringene på norsk sokkel.

Kristofer Sandberg VG
  • Geir Molnes
Publisert:

– Dette viser hvorfor jeg har kalt henne Kodak-Siv. Kodak forutså ikke hva som var i ferd med å skje med markedet deres. Det gjør heller ikke regjeringen i oljelandet Norge, sier Bellona-leder Frederic Hauge til E24 om finansminister Siv Jensen.

I slutten av april vedtok Saudi-Arabia en omfattende reformplan hvis mål er å gjøre dem mindre avhengig av olje.

Planen innebærer børsnotering av verdens største oljeselskap Saudi Aramco og opprettelsen av et oljefond med en beholdning på 16.000 milliarder kroner. Hvis alt går etter planen, vil fondet dermed bli mer enn dobbelt så stort som det norske oljefondet.

Verdens største oljeeksportør planlegger å selge i underkant av 5 prosent av aksjene i Aramco, som de også verdsetter til over 16.000 milliarder kroner.

– Vil sluke alle oljeinvesteringer

Bellona-leder Hauge mener Saudi-Arabias planer vil få store konsekvenser for arbeidet på norsk sokkel.
– Åpenbart. Saudi Aramco har tilgang på verdens billigste olje, lett tilgjengelig på land. Norge har derimot verdens dyreste olje og gass i Barentshavet. Hvorfor i all verden skulle man velge å investere i Norge dersom man fikk dette valget, spør Hauge.

Les også

Han vil reformere Saudi-Arabia: – Veldig vanskelig

Han viser til at verdien av Saudi Aramco tilsvarer verdien av all oljerelatert omsetning i verdensøkonomien i fjor. Han tror derfor en slik børsnotering «vil sluke alle potensielle petroleumsinvesteringer».

– Verdenshandelen i 2013, da oljeprisen var 100 dollar, var omtrent på 15.000 milliarder dollar, hvorav oljerelatert omsetning var 4.500 milliarder dollar. I fjor hadde oljeøkonomien sunket til 2.000 milliarder dollar. Når Saudi-Arabia nå anslår Aramco-salget til 2.000–2.500 milliarder dollar, vil dette tømme dyrere deler av oljebransjen for finansiell kapital, tror Hauge.

Billig olje

Hauge mener det sier seg selv at investeringene i andre deler av bransjen vil gå ned. Han tror Saudi-Arabia har bremset produksjonen for å drive opp verdien på Aramco før salget.

– Hva som skjer etterpå kan vi i Norge bare frykte, sier Hauge.

Han viser til at Aramco kan levere ferdig produsert olje til 12- 20 dollar fatet, mens produksjonskostnadene i Lofoten, Vesterålen og Barentshavet er fem ganger høyere.

– Dette kommer til å ramme hardt. Det blir vanskelig å få tak i kapital for dyr norsk oljeindustri når finansnæringen i lang tid kommer til å ha nok med å kjøpe aksjer i billigere oljeproduksjon, sier han.

Les også

Saudi-Arabia varsler gigantisk oljefond

Oljeanalytiker tror ikke på store utslag

Oljeanalytiker John Olaisen i ABG Sundal Colliers er usikker på hvor mye børsnoteringen av Aramco vil påvirke investeringstakten i andre markeder.

Oljeanalytiker John Olaisen i ABG Sundal Collier

Marius Lorentzen E24

Han mener Hauge kan ha et poeng med tanke på at det er billigere å produsere olje i Saudi-Arabia. Olaisen tror imidlertid ikke det vil føre til de dramatiske endringene som Bellona-lederen spår.

– Spørsmålet er hvor markedsorienterte de vil bli etter børsnoteringen. Hvis dette fører til store investeringer i Saudi-Aramco, så vil det gå utover andre.

Han tror imidlertid effekten vil være beskjeden.

– Jeg tror det skal mye til for at dette vil gi veldig store utslag. Det vil uansett ta noen år før det får effekt. Det er mye større usikkerhet på etterspørselssiden, sier Olaisen.

Statssekretær: – Bellona vil slukke lyset

Statssekretær Ingvil Smines Tybring-Gjedde i Olje- og energidepartementet frykter ikke at Hauges dystre spådommer vil slå til.

Statssekretær Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp) i Olje- og energidepartementet.

Olje- og energidepartementet

– Denne uttalelsen fra Frederic Hauge viser nok en gang at Bellonas egentlige motiv er å slukke lyset på norsk sokkel, sier Tybring-Gjedde til E24.

Hun viser til at departementets oppmerksomhet er rettet mot å legge til rette for lønnsom leting, utbygging og drift på norsk sokkel.

– Vi er ikke bekymret for påstått manglende vilje til å finansiere denne virksomheten. Når det er penger å tjene, blir investeringsmidler gjort tilgjengelig.

Hun trekker frem at Norge har stabile og forutsigbare rammevilkår, og hun mener industrien viser stor interesse for tilgang på nye arealer.

Finansdepartementet har ikke ønsket å kommentere Hauges uttalelser om Siv Jensen. Bransjeorganisasjonen Norsk og olje og gass har heller ikke ønsket å kommentere saken. De viser til at de ikke uttaler seg om utenlandske selskapers børsnoteringer.

Les også

Shell trekker seg fra Barentshavet

Les også

Oljeministeren klar med nye lisenser: Nå får oljeselskapene nye områder å lete i

Les også

Oljekonsulenter: 50 er oljeprisens magiske nummer

Her kan du lese mer om

  1. Saudi-Arabia
  2. Oljebransjen
  3. Olje og gass
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Nærmere historiens største børsnotering: – Bra for oljeselskapene på Oslo Børs

  2. Massiv reform vedtatt: Saudi-Arabia vil bli investeringsstormakt

  3. Saudi Aramco-topp spår oljemangel

  4. Annonsørinnhold

  5. Nytt prospekt verdsetter Saudi Aramco til 15.000 milliarder

  6. Saudi-prins lover giganotering verdt to oljefond