Ulltveit-Moe om oljekrisen: Tror to av tre jobber ryker

Raser mot Støres forslag om en kriseplan for oljenæringen.

REFSER STØRE: – Det vil være bortreist å gi støtte til oljenæringen. Det den trenger er omstilling, sier investor Jens Ulltveit-Moe.

Terje Bringedal/VG
  • Jonas Tjersland
  • Pål Ertzaas
Publisert:

Investor Jens Ulltveit-Moe er sjokkert og skuffet over Ap-leder Jonas Gahr Støres kriseplan for oljenæringen. Han tror næringen må blø for å omstilles.

Investoren mener Norge historisk har vært flinke på omstilling, og at velferdsstaten gir et sikkerhetsnett som gjør det lettere for bedriftene å sette i gang med prosessen. Men det vil gjøre vondt:

– Det er nå 330.000 mennesker totalt i oljesektoren. Om noen år vil det være 100.000. Utfordringen er ikke å stoppe reduksjonen, men å gjøre det i riktig tempo, sier milliardæren til VG.

– Det er strutsepolitikk å si at oljekrisen er midlertidig og vil gå over om to-tre år, og det er sjokkerende og skuffende at Støre går inn i hylekoret og støtter LO som vil beskytte disse arbeidsplassene, tordner investor Jens Ulltveit-Moe (72).

Mente regjeringen var tiltaksløs

I gårsdagens VG langet Ap-leder Jonas Gahr Støre og LO-nestleder Hans Christian Gabrielsen ut mot det de mener en er en «tiltaksløs regjering». Bakgrunnen er oljesmellen som rammer hardt og utspill fra blant annet oljeminister Tord Lien (Frp) om at det er selskapene selv som må ta støyten: Noen krisepakke til næringen kommer ikke på tale.

Les også

Oljeordfører: – Bekymret for høsten som kommer. Den ser mørkere ut

– Vi må ikke sy puter under armene på oljenæringen. Om noen tiår er næringen sterkt redusert, og det tror jeg Støre er helt enig i. Dette er en strukturkrise hvor det er kommet mye billig olje inn på markedet, og oljeprisen vil aldri gå over 70 dollar fatet igjen. Det samme mener Goldman Sachs, sier Jens Ulltveit-Moe. Og legger til:

– Det vil være bortreist å gi støtte til oljenæringen. Det den trenger, er omstilling. Jeg skjønner ikke at Støre kan eksponere så tydelig at han er i lomma på LO. Det er jo Aps akilleshæl at de er et talerør for LO, og jeg tviler på at Stoltenberg ville gått i samme fella, sier Ulltveit-Moe til VG.

LES OGSÅ: Krisebyen Stavanger

Også E24 har denne uken omtalt debatten rundt den økende ledigheten i olje-Norge. LO-leder Gerd Kristiansen krevde at regjeringen kom på banen med tiltak. Flere av opposisjonspartiene krevde også tiltakspakker mot ledighet når E24 tok en ringerunde denne uken.

Les også

Danske Bank ser lys i oljetunnelen: – Ting vil begynne å stabilisere seg

- Ansvaret ligger hos partene

Konsernsjefen i Umoe har vært tungt inne i oljebransjen i en årrekke, men i dag er investeringene mer og mer rettet inn mot grønne industrier og mat.

Den tidligere NHO-presidenten mener den sittende regjeringen gjør det helt riktig når den sier at det ikke er behov for strakstiltak.

– Oljeprisfallet har gitt en svekket krone og med det en konkurransedyktig eksportindustri. Vi mistet hele konkurranseevnen fra 2000 til 2008, og ansvaret ligger nå hos partene i arbeidslivet som må stoppe enhver lønnsøkning, sier Jens Ullveit-Moe.

Investoren sier bransjen har seg selv å takke og viser til at en Statoil-ansatt i gjennomsnitt tjener én million kroner i året.

– De ansatte i Norske Skog tjener 500.000 kroner. Oljeindustrien må se på seg selv og ikke skrike om hjelp fra resten av samfunnet, slik Ståle Kyllingstad sier, sier Jens Ulltveit-Moe.

Les også: Dette sier oljeministeren om krisen

- Prosessen er i gang

Umoe-sjefen sier det var en riktig avgjørelse å gå inn for utbygging av Johan Sverdrup-feltet.

– Det blir trolig det siste feltet på norsk sokkel som er konkurransedyktig i en verden med 60-dollar-olje. Det rådet regjeringen nå har fått av det uavhengige Thøgersen-utvalget, er at det dummeste de kan gjøre er å bruke mer av oljepengene. Vi har store fremtidige pensjonsforpliktelser, og oljenæringen må omstilles. At det nå kommer klager fra oljenæringen, tyder på at prosessen er i gang, sier han.

Ulltveit-Moe etterlyser nytenkning:

– Jeg mener jo at det er grønn vekst, men det betyr ikke at det er det riktige. Det vi har god erfaring med, er at når de økonomiske forholdene er riktige, kommer det opp ny virksomhet. Vi har store, viktige naturressurser som mat, fisk, vannkraft og vindkraft – og bioøkonomi. Nå har ikke de næringene den superprofitten som oljenæringen har hatt, men at de har evne til å gi et godt utkomme til folk, er sikkert, sier Jens Ulltveit-Moe.

KREVER TILTAK: – I dag har vi ingen andre valg enn å permittere og si opp folk, selv om mange er interessert i å lære nye ting, sier oljegründer Inge Brigt Aarbakke.

Hallgeir Vaagnes/VG

Aarbakke vil ha tiltak

Oljegründer Inge Brigt Aarbakke (55) i Aarbakke er en av dem som rammes hardt av oljenedturen

Som storleverandør av avansert utstyr til oljebransjen, opplever han nå kontraktstørke som følge av oljeprisfallet og kostnadsgaloppen på norsk sokkel.

Les også

Jensen: Ikke aktuelt med ekstra tiltak nå

Ap-leder Jonas Gahr Støres utspill om viktigheten av å bevare kompetansen som er i bedriftene, får gjenklang hos Aarbakke:

– Det viktigste for meg er at jeg slipper å si opp folk. Jeg tror vi skal tilbake, og vi må bevare kompetansen slik at vi ikke kommer bakpå. I dag har vi ingen andre valg enn å permittere og si opp folk, selv om mange er interessert i å lære nye ting, sier Inge Brigt Aarbakke som i fjor omsatte for 810 millioner kroner.

Aarbakke forteller om ansatte som i en omstillingsfase vil ha kompetansehevning uten lønn.

– Men det kan de ikke, for da får de ikke dagpenger, sier Inge Brigt Aarbakke som har permittert om lag 30 personer.

Han sier stemningen er tøff.

– Vi må rydde i eget reir i forhold til kostnadsnivået, og vi kan ikke bare legge ansvaret på myndighetene. Men det er enormt viktig å bevare de som er igjen, og det beste er om de setter i gang prosjekter slik at det blir sysselsetting, sier han.

NHO reagerer

NHO-president Tore Ulstein reagerer på at Støre hevder at ingen av bedriftene han har besøkt, vektlegger kutt i formuesskatt.

– Han har tydeligvis ikke besøkt privateide norske bedrifter. For når Jonas Gahr Støre kommer med et slikt utsagn, så vitner det om at han ikke har innsyn og kjennskap til privat eierskap og viktigheten av disse bedriftene i den omstillingen vi alle ser må komme i Norge. Det er skuffende, men kanskje ikke så overraskende, sier Tore Ulstein til VG.

Les også

Tror 50.000 oljejobber kan gå tapt

Støre: – Har ikke foreslått puter

Ap-leder Jonas Gahr Støre har følgende kommentar til kritikken fra Jens Ulltveit-Moe:

– De selskapene som investerer i olje- og gassbransjen må ta ansvar for egne beslutninger og investeringer, også i vanskelige tider. Jeg har ikke foreslått noen støttetiltak eller puter under armene på dem. Det avgjørende er å ta godt vare på kompetansen – både fordi norsk olje- og gassindustri har en viktig fremtid med viktige omstillinger, og fordi kompetansen i denne industrien vil være viktig for mange andre deler av norsk næringsliv, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Støre avfeier kritikken om at han går i ledtog med LO.

– Det er helt naturlig å gjøre felles sak med LO når det gjelder å etterlyse tiltak fra unge ledige. Mennesker under 25 år burde enten være i arbeid eller i opplæring. Det er et samfunnsansvar, sier Støre.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Ber regjeringen handle: – Må bruke 100 millioner kroner

  2. Han brukte én million på ONS, så kom oljesmellen – i år droppet han standen

  3. Betalt innhold

    Hitecvision-partner: – Jeg har vært med i mange bedrifter. Det Inge Brigt gjør, i gode og onde dager, er helt unikt

  4. Annonsørinnhold

  5. Næringsminister Monica Mæland refser LO og Støre i oljekrangel

  6. Ap-lederen freder leterefusjonsordningen