Statoil selger oljefelt for 16 milliarder kroner

Statoil selger seg ned i Nordsjøen.

VIL FORTSATT STYRE: Selv om Statoil reduserer eierandelen i Gullfaks-feltet ønsker de å beholde operatøransvaret.
Publisert:

Statoil selger seg ned i oljefelt i Nordsjøen.

I en pressemelding mandag morgen fremgår det at selskapet reduserer eierandelene i Gullfaks og Gudrun på norsk sokkel.

I tillegg selger statsoljeselskapet seg helt ut av feltene Schiehallion og Rosebank på britisk sokkel.

«I tillegg til et kontantoppgjør på 2,65 milliarder dollar innebærer avtalen med det østerrikske olje- og gasselskapet OMV en betinget betaling til Statoil og innleder et partnerskap mellom de to selskapene,» heter det i pressemeldingen fra Statoil.

2,65 milliarder dollar tilsvarer i overkant av 15,5 milliarder norske kroner.

Statoil reduserer eierandelen i Gullfaks fra 70 til 51 prosent og reduserer eierandelen i Gudrun fra 75 til 51 prosent.

Selskapet forblir operatør på begge de norske feltene, ifølge pressemeldingen.

Statoil regner med å regnskapsføre en gevinst på transaksjonen på mellom 1,3 og 1,5 milliarder dollar når transaksjonen er gjennomført.

Slipper investeringsansvar

Ifølge Statoil er det ventet at transaksjonen kan bli gjennomført rundt årsskiftet, gitt at myndigheter og lisenspartnere gir sin godkjenning.

STORSELGER: Siden 2010 har konsernsjef Helge Lund i Statoil solg feltandeler for 15 milliarder dollar.

I tillegg til å realisere en betydelig gevinst frigjør Statoil rundt syv milliarder dollar i investeringsforpliktelser, hvorav 5,5 milliarder ville måtte foretas frem til 2020.

- Med denne transaksjonen realiserer vi verdier skapt gjennom utvikling av Statoils eiendeler. Samtidig frigjør vi kapital for investeringer i prosjekter med høy avkastning i våre kjerneområder, inkludert de nye funnene på norsk sokkel. Vi viser nok en gang evne til å skape verdier gjennom aktiv porteføljeforvaltning i tråd med vår strategi, og vi styrker vår finansielle handlekraft ytterligere, sier konsernsjef Helge Lund i Statoil i pressemeldingen.

Statoil og OMV inngår et partnerskap som innebærer potensielt samarbeid om letemuligheter i Norge, Storbritannia og Færøyene samt utvikling av teknologier for økt oljeutvinning.

- Statoil ser frem til å styrke samarbeidet med OMV på norsk sokkel. OMV er allerede en verdsatt partner på feltene Edvard Grieg og Aasta Hansteen, og denne avtalen gir oss muligheten til å videreutvikle samarbeidet mellom våre to selskaper, sier Lund i pressemeldingen.

Produksjonen går ned

Som følge av at Statoil nå selger seg ned i oljefelt som allerede er i produksjon eller er i ferd med å starte produksjonen, medfører transaksjonen at selskapets totale produksjon går ned.

I pressemeldingen heter det at produksjonen fra de solgte eierandelene var på 26.000 fat per dag i første halvår i år.

Neste år blir Statoils produksjon redusert med rundt 40.000 fat per dag, mens effekten i 2016 er 60.000 fat per dag.

Avtalen som Statoil offentliggjør mandag morgen kommer kun kort tid etter at Statoil gjennomførte en omfattende bytteavtale med tyske Wintershall.

Har solgt mye

Den sikret Statoil ni milliarder på konto og omfattet nedsalg av salg av eierandeler i tre oljefelt, samt kjøp av eierandel i Edvard Grieg-feltet.

Les også: Wintershall-avtalen i boks for Statoil

Ifølge pressemeldingen fra Statoil har selskapet realisert rundt 15 milliarder dollar på det de kaller porteføljeoptimalisering siden 2010.

«Dette har medvirket til styrket finansiell fleksibilitet som gjør selskapet i stand til å investere i nye oppstrømsprosjekter med høy avkastning innenfor selskapets kjerneområder,» heter det i pressemeldingen fra Statoil.

Les også

Taust etter møte mellom Statoil og fagforeningeneLO vil at staten skal kjøpe seg opp i StatoilFrp anklager Ap for dobbeltspill om StatoilHevder Statoil prøvde å skjule utflaggingsplaner

Publisert:
Gå til e24.no