Skiferoljen er ventet å vokse, men lønnsomheten er tvilsom: – Bransjen kan ikke fortsette som i dag

Skiferolje har allerede bidratt til å gjøre USA til en global oljegigant og det er ventet videre vekst i år. Flere stiller imidlertid spørsmålstegn ved lønnsomheten og nå jobber store aktører som TechnipFMC, Exxon, Microsoft og Equinor med å få ned kostnadene.

VEKST, MEN TVILSOM LØNNSOMHET: Illustrasjonsbilde av en borerigg som borer etter skiferolje i Midland, Texas i 2017.
  • Marius Lorentzen
Publisert:

– Ukonvensjonell utvinning (skifer, journ.anm.) er en god business for oss i dag, men denne bransjen må endre seg. Den kan ikke fortsette som i dag, for avkastningsnivået vi ser er nok ikke bærekraftig, sier Doug Pferdehirt, konsernsjef i TechnipFMC til E24.

Oljeservicegiganten som ble til gjennom fusjonen av amerikanske FMC og franske Technip i starten av 2017 er til stede i de fleste segmentene i oljeindustrien.

De designer og bygger alt fra store raffinerier og landanlegg på land til plattformer og subsea-installasjoner til havs.

Selskapet er også en stor leverandør av utstyr til skiferindustrien i USA og har attpåtil sin egen flåte med forskjellige typer offshoreskip.

TechnipFMC-sjefen er ikke den eneste som ser at skiferbransjen har et underliggende problem, til tross for sin kraftige vekst.

I januar offentliggjorde Wall Street Journal en stor gjennomgang av skiferbransjen, der avisen viste til at de så langt sliter med innfri lovnadene om produksjon per brønn og at mange sliter med å tjene penger.

Under Oljeindustripolitisk seminar i Sandefjord pekte senior partner for corporate finance i Sparebank 1 Markets, Svein Harald Øygard, på at skiferprodusentene fortsatt ikke klarer å tjene penger (ha positiv kontantstrøm), og at de har blitt holdt oppe av investorer som har skutt inn penger år etter år.

TechnipFMC-sjefen sier at kostnadsnivået generelt i oljenæringen er en problemstilling for hele bransjen, og at bransjen må begynne å tenke annerledes hvis man skal unngå å havne tilbake i en situasjon der man ikke klarer å levere en god nok avkastning på prosjektene.

– En stor utfordring vi ser er at energibransjen mister attraktiviteten i aksjemarkedet. Det betyr at vi må få på plass andre kommersielle modeller, nye konsepter og at vi må jobbe tettere for å sikre en god avkastning, sier Pferdehirt.

Doug Pferdehirt, konsernsjef i TechnipFMC. Her avbildet under Pareto-konferansen i 2017.

Venter produksjonsvekst i år også

Skiferoljen har vært avgjørende for den enorme veksten i USAs oljeproduksjon de siste årene. I september ble det klart at USA hadde passert Russland og dermed hadde blitt verdens nest største produsent. Rystad Energy tror produksjonen bare vil fortsette å vokse.

Totalt produserte USA nesten 11 millioner fat olje per dag i snitt i 2018.

Oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets har sett nærmere på prognosene for 2019 fra 10 skiferfokuserte oljeselskaper i USA som til sammen står for rundt 1,3 millioner fat daglig produksjon.

– Selskapet guider for en volumvektet veksttakt på 18 prosent i 2019, skriver Martinsen som peker på at veksten i andre halvår i 2018 var veldig sterk i USA:

– Hvis produksjonen i 2019 holdes flat, på samme nivå som ved utgangen av 2018, så vil produksjonsveksten i skiferolje være på 11 prosent i 2019 målt mot 2018 samlet sett!

Les også

Equinor vil tviholde på kostnadsforbedringene: – Oljeprisfallet vi så i fjor er en kraftig påminnelse

Exxon får hjelp fra Microsoft

National Oilwell Varco er en av de andre store oljeservicekonsernene som leverer utstyr og tjenester til skiferindustrien i USA. Teknologidirektør Hege Kverneland uttalte til E24 i januar at hun tror skiferaktørene vil begynne å tjene penger snart:

– I starten fikk de ut 6 til 7 prosent olje og gass av reservoarene. Det er veldig lavt. Nå hører jeg at operatørene får ut så mye som 20 prosent. Det gir mye penger, og det gjøres mye forskning på hvordan man kan hente ut mer, sa Kverneland.

Av de internasjonale oljeselskapene er det langt ifra bare Equinor som har satset på skiferoljeutvinning i USA.

Det har også oljegigantene ExxonMobil gjort.

Selskapet annonserte forrige uke et nytt samarbeid med Microsoft om å koble opp deres virksomhet i Permian-bassenget til nettskyen.

Gjennom å kontinuerlig overvåke rigger, brønner og utstyr, drive stordataanalyse og hele tiden justere produksjonen, venter ExxonMobil å kunne øke lønnsomheten og kapitaleffektiviteten betydelig. Selskapet venter også en gevinst ved at de raskere kan oppdage lekkasjer.

Permian-bassenget strekker seg fra Vest-Texas til det sørøstlige New Mexico, og prosjektet er det hittil største olje- og gassområdet som skal bli koblet på en skytjeneste, ifølge Exxon.

– Kombinasjonen av Microsofts teknologier og våre unike styrker (...) vil hjelpe med å drive veksten i Permian, og vil fungere som modell for implementering ellers i USA og internasjonalt, sier Staale Gjervik, direktør for Permian Integrated Development i Exxon-selskapet XTO.

Exxon mener de gjennom prosjektet skal klare å øke produksjonen sin fra Permian-bassenget med opp til 50.000 fat oljeekvivalenter per dag innen 2025.

Les også

Østerrikske OMV seiler opp som den neste utbyggeren i Barentshavet

– Ikke åpenbart hvordan det skal løses

Norske Equinor har i flere år satset på skiferutvinning i USA. Satsingen har de siste årene påført selskapet store tap, men det har også blitt tatt store grep de siste årene.

Så sent som i 2014 trengte selskapet en oljepris på 92 dollar per fat for å tjene penger på virksomheten. Dette er nå omtrent halvert gjennom et møysommelig arbeid med å kutte kostnader og øke effektiviteten:

– Jeg er glad for å si at vår virksomhet nå er lønnsom på under 50 dollar fatet, sa konserndirektør for Equinors internasjonale virksomhet, Torgrim Reitan, under selskapets kapitalmarkedsdag i London tidligere denne måneden.

Men det tallet regner ikke med letekostnadene, som altså betyr at selskapet trenger en høyere oljepris for å dekke det også.

Equinors finansdirektør Lars Christian Bacher, uttalte samtidig til E24 at selv om selskapet ikke ser noen overordnet kostnadsvekst i oljebransjen nå, så har de oppjustert kostnadsprognosene noe landvirksomheten i USA.

TechnipFMC-sjef Doug Pferdehirt deler synet om at det er innen skifervirksomheten at kostnadene nå ser ut til å stige igjen:

– En av markedssegmentene der jeg tror det er uunngåelig med en prisinflasjon er innen ukonvensjonell utvinning, sier Pferdehirt, og trekker særlig frem innsatsfaktorer som trykkpumper og rigger som en kostnadsdriver.

Han mener likevel at også denne delen av oljebransjen «vil se lyset» og han mener det har vært en enorm teknologisk utvikling gjennom årene for å gjøre fracking og andre prosesser bedre.

– Men skal man opprettholde momentet som er i dette markedet vil det kreve et helt annet teknologisk gjennombrudd. Jeg sier ikke at det ikke er muligheter innenfor reservoar, men bransjen er nødt til å finne ut hvordan utvinningen kan skje mindre «asset-intensive» (hvor kapital- og utstyrskrevende virksomheten er, journ.anm.). Det er ikke åpenbart hvordan det skal løses på kort sikt, sier Pferdehirt.

Han sier at selskapet hans nå bruker erfaringer fra forenklingsarbeidet innen subsea på land, for å se hvordan man kan ha en integrert arkitektur i systemene og forenkle dem.

Les også

Tilsyn pålegger Equinor å fikse Martin Linge-avvik

Les også

Har fått gigantisk nigeriansk skattekrav

Les også

– Spesialfond vil spille en større rolle

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Oljebransjen

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    X-faktoren i oljemarkedet: Derfor kan den aggressive nykommeren møte veggen

  2. Tror LNG-kostnadene må halveres for å frigi «låste gassfunn»

  3. Oljetopp advarer mot ny lønnsspiral

  4. Flere av Equinors skiferfelt kan være i spill

  5. Venter ny leteboom i Nordsjøen