Forventer store fall for oljeinvesteringene

Petroleumssektoren sto for 20 prosent av investeringene i Norge i 2018, innen 2020 kan oljeinvesteringene oppleve milliardfall.  Torsdag kommer ferske tall.

INVESTERINGER: Johan Sverdrup-feltet nærmer seg ferdig, og med det er et av de største prosjektene på norsk sokkel ferdig med de største investeringene.

Foto: Nerijus Adomaitis Reuters
  • Fredrik Kampevoll
Publisert:

Torsdag morgen kommer SSB ferske investeringstelling for olje- og gassvirksomheten, noe som vil gi et oppdatert estimat for investeringene som er ventet i år, og et førstegangsanslag for 2020.

Investeringer i norsk olje og gass var i fjor 155,3 milliarder kroner, og i 2019 er det ventet at tallet vil krype opp mot 175,3 milliarder kroner, ifølge SSBs investeringsanslag.

Men dette kan fort bli siste året med vekst i investeringene.

Norges Banks fremskrivinger viser en vekst på tre prosent for oljeinvesteringene i 2020, mens Oljedirektoratet og Norsk olje og gass forventer at oljeinvesteringene skal gå ned fra 2020. I 2023 venter Norsk olje og gass at oljeinvesteringene vil være hele 40 milliarder kroner lavere enn i år.

Mye av det forventede fallet i investeringene tilskriver de få nye større prosjekter.

Les på E24+

Oljefunnet som gjorde mygger til giganter

Usikre tall

Nordea skriver i sin morgenoppdatering at de forventer nullvekst for oljeinvesteringer i 2020, selv om prognosene er usikre.

– Problemet er at undersøkelsen kommer så tidlig at den gir svake indikasjoner på faktisk utvikling. Det kjente nye felt under utvikling som ikke er tatt med i statistikkene ennå, samtidig som oljeselskapene ofte reviderer tallene, ofte ned, for leting og investeringer i oljeproduksjon, skriver de i en morgenrapport signert av sjeføkonom Erik Bruce.

Også Handelsbanken mener at torsdagens tall må tas med en klype salt.

– Erfaringsmessig er førstegangsanslaget for neste år svært usikkert, ettersom investeringsplanene justeres gjennom året, skriver Handelsbanken i en morgenrapport signert av Nils Kristian Knudsen og Marius Gonsholt Hov.

Så sent som tirsdag kom Rystad Energy med et notat som sa at det i 2019 er muligheter for store, nye funn i Barentshavet.

Les også

Nordsjøen er tilbake: Venter boreboom i Norge

Lyse utsikter for 2019

Handelsbanken mener at usikkerheten rundt 2020 gjør at vi i første omgang får konkludere med at utsiktene er lyse for 2019.

– Vi får en solid oppgang i petroleumsinvesteringene, som i første rekke vil komme leverandørindustrien til gode. Men det er altså en risiko for at den positive vekstimpulsen er av midlertidig karakter, skriver Handelsbanken.

Også Nordea er optimistiske for året som kommer.

– Vi tror undersøkelsen vil fortsette å peke på en vekst på mellom 10 og 15 prosent, skriver Nordea i morgenrapporten.

En av årsakene til at investeringene er ventet å gå ned, er at blant annet Johan Sverdrup-feltet nærmer seg åpning. Første fase av utbyggingen av feltet ga investeringer for 88 milliarder kroner, ifølge Equinor.

Store konsekvenser

Petroleumssektoren sto i fjor for en av fem kroner som ble investert i norsk økonomi, viser tall fra SSB.

Både DNB Markeds og NHO forventer at oljeinvesteringene er de to viktigste tingene for å løfte norsk økonomi i 2019. I sentralbanksjefens årstale ble også oljeinvesteringene løftet frem som viktig for norsk økonomi.

Les også

MDG mener at sentralbanksjefens oljeuttalelser gjør at han bør gå

Selv om norsk økonomi er avhengig av hvor mye som investeres i norsk olje og gass, så er økonomien langt mindre avhengig av disse investeringene enn vi var i toppåret 2013, hvor 29 prosent av alle investeringer var i denne næringen.

Nordea peker på at oljeinvesteringen avhenger av langt flere forhold enn oljeprisene i dag enn før oljeprisfallet som startet i 2014.

– Fallende kostnadsnivå gjør at mange flere utbygginger er lønnsomme. Etter de store oljeprisfallene etter 2014 så har offshore oljeinvesteringer økt, ikke bare i Norge, men i verden.

Her kan du lese mer om

  1. Olje og gass
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Venter at det investeres 158,5 milliarder på norsk sokkel i 2020

  2. Oljevekst gir rom for Olsens rentehopp: – Vi er litt i særstilling i 2019

  3. Oljebransjen venter investeringer på 183 milliarder i 2020

  4. Annonsørinnhold

  5. Betalt innhold

    SSB oppjusterer anslaget for oljeinvesteringer i 2020

  6. Tror toppen nærmer seg for oljemotoren i norsk økonomi