Strømprisene

Magasinene ble tappet videre, men NVE er ikke bekymret: – Vi er bare i midten av september

NVE frykter ikke rasjonering til våren, selv om norske vannmagasiner ble tappet videre ned i forrige uke. – Høsten er lang, sier seksjonssjef.

HØYE PRISER: Strømprisen har steget mye den siste perioden.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Ferske tall fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) viser at det var en fyllingsgrad på 63,3 prosent i norske vannmagasiner i uke 37.

Det er en nedgang på 1,6 prosentpoeng fra uken før. På samme tid i fjor var magasinene 95 prosent fulle, som var nær toppnivåene for magasinfyllingen på denne tiden av året.

Det kan være betydelige svingninger fra år til år i et værbasert system som den norske vannkraften. For å sikre fulle magasiner er bransjen avhengig av snøsmelting om våren og regn om høsten.

Medianen for fyllingsgraden på denne tiden av årene de siste tyve årene er på nær 84 prosent, opplyser NVE.

– Tilsiget i forrige uke var lavere enn normalt, det vil si at det kom mindre vann inn i magasinene enn vanlig på denne tiden av året. Når du produserer mer vann enn det som kommer inn, så går det nedover med fyllingsgraden, sier seksjonssjef Ann Myhrer Østenby i NVE til E24.

Strømprisen i Sør-Norge har vært oppe i rundt 1,20 kroner kilowattimen den siste tiden, men falt til under én krone torsdag og fredag, trolig grunnet utsikter til våtere vær.

Nettoeksport i uke 37

Ifølge Statnetts statistikk var Norges nettoeksport av strøm på 0,45 terawattimer (TWh) i uke 37. Fyllingsgraden tilsier at magasinene fortsatt har en produksjonskapasitet på 55 terawattimer (TWh), ifølge NVEs statistikk.

– Det har vært ekstremt høye priser i landene rundt oss, og det har blitt eksportert en del kraft, sier Østenby.

Det er vannmagasinene i Sørvest-Norge (prisområdet NO2) som har minst vann. Der er magasinfyllingen i snitt på 53,2 prosent, ifølge NVE.

I Nord-Norge (prisområdet NO4) er fyllingsgraden mye høyere, på 81,1 prosent.

– Ikke mer bekymret

Fyllingsnivået i reservoarene ligger nær bunnivået fra 2006, etter en relativt tørr sommer og høst.

Selv i tørråret 2006 var magasinfyllingen fortsatt på rundt 30 prosent på det laveste på våren, og fyllingsgraden var på 35 prosent utpå våren 2007. Den gang fylte nedbør magasinene betydelig på høsten 2007 (se figur).

Analytiker Tor Reier Lilleholt i Volue Insight advarte i forrige uke i E24 om at det i verste fall kan bli strømrasjonering til våren hvis det ikke kommer regn.

NVE ser fortsatt liten fare for rasjonering.

– For hver uke det blir fortsatt tappet ned, blir ressurssituasjonen svekket. Men vi er ikke mer bekymret for situasjonen til våren nå enn det vi var i forrige uke, sier Østenby.

– Inntil videre følger vi bare med, og det vil uansett ikke bli noen begrensninger nå, det er først i mars eller april at magasinene er på sitt laveste, sier hun.

– Fortsatt mye tid igjen

Seksjonssjefen peker på at dyr strøm kan få noen industriaktører til å stenge ned produksjon for å spare energi, som Yara gjorde i forrige uke på grunn av høye gasspriser.

– Denne typen grep kan senke forbruket av kraft og bidra til å endre situasjonen. En annen viktig faktor til nedtappingen er at forrige uke var det kaldere, og da trenger nordmenn mer kraft, sier Østenby.

Hun peker på at det blir satt i drift vindkraft med årlig kapasitet på fire terawattimer i løpet av denne høsten. De nye utenlandskablene til Tyskland og Storbritannia gir også økt tilgang på kraft.

Fortsatt kan det også komme regn.

– Vi er bare i midten av september, og høsten er lang. Det er fortsatt mye tid igjen. Det kommer noe mer nedbør enn normalt denne uken. Det er ikke før man er helt sikker på at det ikke kommer mer tilsig at vi kan begynne å planlegge vinteren, sier Østenby.

Les også

Lavere strømeksport i år enn snittet siste ti år: – Ikke slik at produksjonen raser av gårde nå

Dette kan snu trenden

Det er for tiden en krevende situasjon med høye strøm- og gasspriser i hele Europa, og Norges regulerbare vannkraft er sterkt etterspurt i nabolandene.

Ifølge NVE er det flere faktorer som kan dempe utfordringene og hindre rasjonering:

 • regnfall i høst vil kunne fylle opp igjen magasinene
 • høye priser vil kunne føre til at folk og bedrifter kutter i strømforbruket
 • Norge har fått på plass nye strømkabler til Tyskland og Storbritannia som bidrar til økt forsyningssikkerhet, særlig hvis det begynner å blåse i nabolandene

Gjennomsnittlig strømeksport i 2021

Tross uvanlig høye strømpriser og sterkt behov i nabolandene har ikke Norges strømeksport fra januar til august i år vært høyere enn vanlig. Nettoeksporten ligger like under snittet for de siste ti årene, skrev E24 i helgen.

– Selskapene har solgt omtrent det de pleier, og dersom det er et tørt år så kan det sende prisene oppover, sa , sa Distriktsenergi-sjef Knut Lockert til E24 i forrige uke.

– Dette er et værbasert system hvor det er vanskelig å planlegge 100 prosent. Så den kyniske tilnærmingen blant produsentene, den tror jeg ikke du finner, sa han.

Leder Frode Alfheim i fagforeningen Industri Energi er bekymret for at vannmagasinene skal tappes for mye ned.

– Vi har hatt en tørr sommer og høst til nå, og da vil jeg komme med samme advarsel som i 2018 da det også var tørt, og det er å tenke seg om og ikke eksportere for mye, sier Alfheim til E24.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Strømprisene
 2. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
 3. NVE
 4. Strømpriser
 5. Strøm

Flere artikler

 1. Mindre tapping av vannmagasinene i forrige uke

 2. Fortsatt mye vann i magasinene, sier NVE: – Snakker ikke om rasjonering nå

 3. Lavere strømeksport i år enn snittet siste ti år: – Ikke slik at produksjonen raser av gårde nå

 4. Fikk mer vann i norske magasiner i forrige uke

 5. Statnett tar grep etter tapping av magasiner: Varsler «stram» kraftsituasjon i deler av Sør-Norge