Oljeproduksjonen stanses og anlegg evakueres: – Orkansesongen kom litt overraskende på

Når store deler av amerikansk oljeproduksjon settes på pause er det grunn til å tro at både oljeprisen og oljeaksjer går oppover, ifølge Carnegie-analytiker.

Orkanen Ida herjer i Mexicogolfen, ifølge dette satellittbildet fra Den nasjonale hav- og atmosfæreadministrasjonen i USA.
 • Svein Olav Sæter
Publisert:

Nøyaktig 16 år etter Katrina-tragedien er nok en orkan på veg inn over Louisiana. Orkanen Ida nådde søndag formiddag kategori fire og en vindstyrke på 240 kilometer i timen.

Ifølge Bloomberg traff Ida fastlandet i Louisiana søndag kveld, rett før klokken 19 norsk tid, med sterkere vindstyrker enn Katrina.

Før Ida traff land, herjet den også med oljeproduksjonen i Mexicogolfen.

Totalt har oljebransjen evakuert halvparten av oljeplattformene og absolutt alle oljeriggene i Mexicogolfen, ifølge Etaten for håndhevelse av sikkerhet og miljø i USA.

– Vi anslår at 90 prosent av oljeproduksjonen i Mexicogolfen har blitt stengt ned. Vi anslår også at 85 prosent av gassproduksjonen er stengt ned, skriver etaten i en rapport på lørdag.

Nyhetsbyrået Reuters melder om at nedstengingen av oljeproduksjonen er større denne gangen enn under Katrina-orkanen.

Les også

Extinction Rebellion: 129 aktivister arrestert – 2,1 millioner i bøter

Overraskende orkan gir trolig høyere oljepris

Under Katrina-orkanen i 2005 hoppet oljeprisen opp over 15 prosent i løpet av én måned. Ett fat amerikansk lettolje kostet så mye som 70 dollar, frem til daværende president George W. Bush åpnet kranene til amerikanernes strategiske oljereserve og slapp ut 30 millioner oljefat, ifølge Fossilenergietaten i USA.

Så langt i august har prisen på amerikansk lettolje gått ned med nesten sju prosent, og ett fat kostet på fredag 68,65 dollar.

– Tyder det på at orkanen kom litt overraskende på?

Oddvar Bjørgan, oljeanalytiker hos Carnegie

– Det er rimelig å si det. Det har vært veldig lite snakk om orkansesongen i oljemarkedet, så den kom nok litt mer overraskende på enn tidligere, sier Oddvar Bjørgan, oljeanalytiker hos Carnegie.

Han tror nedstengingen av produksjonen i Mexicogolfen vil sende oljeprisen oppover.

– Mexicogolfen står for nesten 15 prosent av total råoljeproduksjon i USA. Da er det rimelig at dette får en positiv effekt på oljeprisen.

– Hvor mye tror du nedstengingen vil slå ut?

– Det kan slå ut med opp til fem dollar oppgang for amerikansk lettolje (WTI). Så forplanter prisoppgangen seg gjerne internasjonalt til nordsjøolje (Brent) også, sier Carnegie-analytikeren.

Les også

Musk rammes av samme oksygen-problem som Atlantic Sapphire

Kan være godt nytt for Equinor

Bjørgan tror likevel ikke en slik prisoppgang vil bli langvarig.

– Det varer sjelden så lenge som en måned. Jeg ville heller gjettet en uke eller to. I sjeldne tilfeller er det også så enorme ødeleggelser på land at ting går så ille at etterspørselen etter olje rammes, sier Bjørgan.

Akkurat det skjedde i 2005 med Katrina. Voldsomme oversvømmelser gjorde at raffineriene ikke kunne ta imot råolje, mens infrastrukturen var lammet.

– Jeg tror kanskje sjansen er mindre for det nå enn for 16 år siden. Forhåpentligvis har amerikanerne tatt forhåndsregler og stiller bedre forberedt, sier oljeanalytikeren.

Den potensielle oppgangen i oljeprisen vil likevel kunne være godt nytt for Equinor og andre norske oljeselskap på kort sikt.

– Oljeaksjer går ofte i takt med oljeprisendringer. Det vil veldig typisk skje at oljeaksjer går opp når man får en sånn effekt. Historisk har også oljeservice-selskap gjort det samme, men med det grønne skiftet virker det som det er litt annerledes, siden folk er litt mer tvilende til om oljeselskapene kommer til å investere mer i olje, sier Bjørgan.

Les på E24+

Øystein er 19 år og driver to forlag

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Oljepris
 2. Olje
 3. Olje og gass
 4. Mexicogolfen
 5. Oljeproduksjon
 6. Amerikansk lettolje (WTI)
 7. Equinor

Flere artikler

 1. Oslo Børs endte ned – Kryptoselskap steg mest av alle

 2. Betalt innhold

  – Alle er bekymret for den langsiktige oljeetterspørselen

 3. Skyhøye gasspriser gir Equinor-boom: Analytiker venter beste år siden 2011

 4. Oslo Børs ble dratt ned av oljeprisfall

 5. Svak oppgang på Wall Street i påvente av «månedens viktigste tall»