Store Norske vurderer å forlenge kulldriften til 2025

Skyhøye kullpriser har plutselig gjort Store Norskes siste Svalbard-gruve lønnsom. Nå vurderer selskapet å forlenge driften – selv om kullkraftverket i Longyearbyen avvikles.

NY VURDERING: Norges siste kullgruve på Svalbard skal etter planen stenge neste år. Nå vurderer statens gruveselskap Store Norske å forlenge driften ytterligere to år.
 • Eirik Billingsø Elvevold
Publisert: Publisert:

– Slik råvaremarkedet er nå, er driften i Gruve 7 lønnsom. Det endrer forutsetningene for oss, sier Store Norske-sjef Jan Morten Ertsaas til E24.

Statens gruveselskap på Svalbard skal egentlig avvikle kulldriften i september 2023, men en ekstraordinær situasjon i Europa kan føre til at selskapet forlenger driften frem til sommeren 2025.

– Hvis vi kan lande avtaler med faste, forutsigbare priser fremover, vil vi innstille på videre drift i en kort periode for å ta ut de siste ressursene i gruven, sier Ertsaas.

Administrerende direktør Jon Morten Ertsaas i Store Norske.

Avgjørelsen om å avslutte kulldriften var basert på en ren lønnsomhetsvurdering, forklarer han.

– Det var vanskelig å forutse at Gruve 7 skulle kunne drives lønnsomt med de markedsvurderingene og prisene vi la til grunn. Vi får årlig støtte for å opprettholde driften fra staten. Så skjedde det som skjedde i Europa, med energimarkedet og krigen i Ukraina. Kullprisene er femdoblet.

Ertsaas understreker at beslutningen ikke er tatt ennå, men sier den er rett rundt hjørnet.

– Vi diskuterer i styret og verifiserer lønnsomheten og sikkerheten i en slik driftsmodell. Vi vil konkludere innen kort tid, etter planen i neste uke. I en situasjon der Europa mangler råvarer, mener vi at det også er riktig å se om vi kan bidra med vårt industrikull i markedet til markedsmessige betingelser.

Les også

Politikere fra Frp og Sp vil revurdere Svalbard-gruve for å unngå stormaktsspill

Lokalstyreleder: – Overgangen til diesel står seg

Hovedformålet med Gruve 7 har vært å levere kull til det lokale kullkraftverket i Longyearbyen. Store Norske har vedtatt å avvikle gruven når kullkraftverket avvikles. Longyearbyen lokalstyre har besluttet å slutte med kulldrift og sagt opp sin leveranseavtale med Store Norske fra 25. september 2023.

Lokalstyrets plan er å gå over fra kull til diesel på kort sikt, og deretter fase inn fornybare energikilder. Lokalstyret har gitt uttrykk for at de ønsker å gjennomgå avgjørelsen på nytt, for å sikre forsyningssikkerhet i møte med høye priser og sanksjoner mot Russland.

Lokalstyreleder Arild Olsen (Ap) skriver til E24 at de legger til grunn at overgangen til diesel «står seg også i en ny verden selv om råvareprisen har gått opp».

Lokalstyreleder Arild Olsen i Svalbard Arbeiderparti.

– Men det vil være en fordel i en ny verden om vi faser inn et gitt volum med fornybart snarere en tenkt, slik at vi slipper å være eksponert unødig lenge med tanke på import av energi, sier Olsen.

– Her er det mange som tror at fornybart utelukket er for å gjøre Longyearbyen grønn. Det er det ikke.

Han forklarer at Store Norskes lokale tilhørighet tradisjonelt har gitt Longyearbyen uavhengighet fra fastlandet.

– Det vi gjør i et nøtteskall er å bytte ut lokalprodusert kull med lokalprodusert fornybar energi slik at vi ikke er 100 prosent avhengig av fastlandet. Overgangen handler altså om både råvarepris og forsyningssikkerhet.

Les også

Slår tilbake mot russiske anklager: – Bryter ikke Svalbardtraktaten

Snakker med europeisk storkunde

Den andre storkunden til Store Norske er kjemikonsernet Clariant, som har hovedkvarter i Sveits. Konsernet bruker kull fra Gruve 7 som tilsetningsstoff fordi det har spesifikke metallurgiske egenskaper.

Ertsaas sier det vil være naturlig å snakke med Clariant når de forsøker å sikre nye avtaler.

– Clariant er vår hovedkunde for industrikull, som vi har levert til i veldig lang tid. Hvis vi skal forlenge driften, vil det være produksjon av industrikull, ikke kull til energiproduksjon utenom Longyearbyen. Vi er naturligvis i dialog med Clariant, sier Ertsaas.

E24 har spurt Clariant om hvordan konsernet vil påvirkes dersom Gruve 7 stenges etter planen.

– Ettersom Store Norske ikke er den eneste leverandøren av kull til Clariant, vil påvirkningen fra en potensiell gruvestenging være begrenset, skriver pressekontakt Martin Büllesbach i Clariant til E24.

Mindre driftsunderskudd enn anslått

Ertsaas kan også opplyse at Store Norskes driftsunderskudd i 2022 vil bli mindre enn anslått. Det er bevilget 51 millioner kroner over statsbudsjettet for å dekke det anslåtte driftsunderskuddet.

– Vi kommer ikke til å bruke hele bevilgningen. Første del av bevilgningen kommer i januar, mens den andre delen kommer etter et halvt år. Vi har kommunisert til Nærings- og fiskeridepartementet at vi ikke trenger den andre bevilgningen, sier Ertsaas.

Omsetningen fra kull i første kvartal i år økte til 33,9 millioner kroner fra 12,5 millioner året før. Kullproduksjonen var på 43.054 brutto tonn, og mesteparten ble solgt til metallurgisk industri i Europa. Omtrent halvparten av solgt volum ble gjort til spot-markedspriser.

Ertsaas forklarer at kullprisene har svingt rundt det samme nivået i andre kvartal som i første kvartal.

– De ligger på et veldig høyt nivå. Men vi selger mesteparten av kullet på langvarige avtaler basert på historiske priser, som ikke varierer med prisene i spotmarkedet. Det er kun en relativt liten andel overskuddskull som selges på spot. Prisingen av kull skjer i dollar, så valutasvingninger påvirker også.

Han er imidlertid sikker på at den nye markedssituasjon ikke er permanent.

– Prisene vil alltid variere, også i fremtiden. Hvor lenge de høye prisene vil vedvare, er ikke jeg i stand til å vurdere. Vi er ganske risikoaverse. Hvis vi skal forlenge kulldrift, må det være forutsigbart og lønnsomt.

– Samtidig går virksomheten vår innen bolig, næring og logistikk veldig bra. Vårt mål er å bygge en virksomhet som er fremtidsrettet og lønnsom, som støtter tilstedeværelsen på Svalbard, avslutter Ertsaas.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Store Norske
 2. Kull
 3. Svalbard
 4. Longyearbyen
 5. Fornybar energi
 6. Energi

Flere artikler

 1. Vil revurdere Svalbard-gruve for å unngå stormaktsspill

 2. Tybring-Gjedde om Svalbard-kull: – Det er en ny tid

 3. Skyggespillet om Svalbard

 4. Nå holder vannkraften igjen, sier NVE: – Må regne med svært høye strømpriser

 5. Equinor og SSE Thermal kjøper britiske Triton Power