Equinor i kriseberedskap: Vurderer kutt i investeringer og utelukker ikke lavere utbytte

Equinor og oljenæringen rammes av både av corona-krisen og en oljepris som er halvert på kort tid. Nå vurderer Equinor en rekke krisegrep og hvis ikke oljeprisen stiger kan Norge gå inn i en ny oljebrems.

Konsernsjef Eldar Sætre, nyutnevnt leder for krisestaben Pål Eitrheim (midten) og finansdirektør Lars Christian Bacher i Equinor vurderer nå en rekke tiltak for å håndtere krisen som rammer oljenæringen. Arkiv.
Publisert: Publisert:

– Vi har allerede gjort betydelige tiltak for å hindre og begrense smitte, og for å sikre driften ved våre installasjoner, sier informasjonsdirektør Bård Glad Pedersen i Equinor til E24.

Selskapet har så langt rapportert om ett smittetilfellet ved Martin Linge-feltet som er under utbygging og ikke i produksjon ennå.

– Hvordan er hverdagen for de ansatte offshore nå, innfører dere endrede turnuser slik at folk må jobbe lengre offshore enn vanlig for å begrense utskiftning og smitterisiko, for eksempel?

– Arbeidstiden offshore er midlertidig utvidet til 21 dager. Dette gjøres sammen med andre tiltak for å redusere smitterisiko, sier Glad Pedersen.

Equinor sendte tirsdag morgen ut melding om at det nå er gjort midlertidige endringer i konsernledelsen i forbindelse med utbruddet av coronaviruset og det svært urolige markedet.

Glad Pedersen er klar på at alle næringer, inkludert oljenæringen nå påvirkes av det som skjer.

– Ikke-kritiske operasjoner skyves nå på, sier Glad-Pedersen.

Equinor har som de fleste bedrifter også sendt en rekke ansatte hjem på hjemmekontor der det er mulig.

Nå må Olje-Norge holde hjulene i gang – E24-podden med Lorentzen & Co

Vurderer en rekke kutt

Samtidig som utbruddet er en krise for hele næringslivet og samfunnet, rammes Norge og oljenæringen også av en annen krise: Oljeprisen.

Siden nyttår har oljeprisen blitt halvert ned til 30 dollar – nivåer vi ikke har sett siden bunnen av oljebremsen i 2016. Dette har bidratt til å halvere aksjekursen til både Equinor, ExxonMobil, Shell og BP.

Oljeprisen er nede for telling takket være et forventet fall i forbruket med mindre flytrafikk, industriell aktivitet og den generelle økonomien, i tillegg til at Saudi-Arabia og Russland har startet en priskrig.

Flere analytikere stiller nå spørsmål om Equinor og andre oljeselskap vil og bør stramme inn investeringene sine og kutte i utbytter og tilbakekjøpsprogram, inkludert Pareto Securities.

ExxonMobils konsernsjef varslet mandag at de grunnet den «enestående» situasjonen «vurderer alle passende tiltak for å redusere kapital- og driftsutgiftene på kort sikt», og at selskapet vil komme tilbake med flere detaljer.

– Vi vurderer også tiltak innenfor investeringer, leting og andre kostnader på tvers av konsernet for å sikre robusthet på kort og lang sikt. Samtidig ønsker vi å bruke noe tid for å sikre at de riktige beslutningene fattes, sier Glad Pedersen i Equinor.

– Samtidig er det slik at Equinor har en sterk balanse og en god fleksibilitet. Nå nyter vi virkelig godt at alt arbeidet som har vært gjort med å effektivisere virksomheten og redusere kostnadsnivået de siste årene, fortsetter han.

Som E24 skrev i februar har Equinors gjeldsgrad vært på full fart nedover i det siste, takket være oljeprisen som har ligget på 60 til 70 dollar, og interne kostnadsforbedringer.

Ved utgangen av 2019 var gjeldsgraden nede i 22,2 prosent, og selskapet spår at den vil holde seg der i 2021 hvis oljeprisen ligger på 50 dollar. Hvis oljeprisen ligger på 70 dollar kan gjeldsgraden falle helt ned mot 10 prosent, altså under en tredjedel av hva den var under oljebremsen.

Det bildet er nå snudd helt på hodet med en oljepris på 30 dollar per fat og hvis prisen holder seg der kan gjeldsgraden skyte oppover igjen.

Les også

Equinor danner krisestab mot coronavirus

Norge risikerer «oljebrems 2.0»

Hvis coronaviruset og den lave oljeprisen nå fører til utbredte kutt i investeringer og budsjetter hos oljeselskapene kan det få alvorlige konsekvenser for store deler av Norge.

Beslutningen om å stanse Martin Linge-utbyggingen i Nordsjøen som følge av corona-smitten gjør at Rosenberg-verftet i Stavanger nå varsler permitteringer. Det melder Sysla.

E24 har tidligere denne måneden også omtalt hvordan produksjonsskipet til det nye Johan Castberg-feltet er forsinket fra verftet i Singapore, delvis på grunn av corona-situasjonen. Forsinkelsen kan gi følgeeffekter for de norske bedriftene som skal levere utstyr til feltet.

Permitteringer vurderes også i Aker Solutions som har sendt ut permitteringsvarsel til 6.000 ansatte. Konserndirektør Linda Aase i Aker Solutions forteller i E24s podcast tirsdag at det er for tidlig å si hvor mange som kan bli permittert.

Selskapet sliter nå med at en del aktivitet på norsk sokkel kan bli trappet ned og at ansatte og innleide arbeidere fra land utenfor Norden rammes av reiserestriksjonene.

En oppbremsing i aktiviteten og investeringene på norsk sokkel vil kunne få store følger for norsk leverandørindustri, som knapt har rukket å komme seg igjen etter den forrige oljebremsen som varte fra rundt 2014 til 2018.

Les også

Gigantskipet på Johan Castberg-feltet er forsinket

Les også

Alle ansatte i Aker Solutions har fått permitteringsvarsel

Utbyttet kan bli kuttet – men kan stige i kroner

Equinor har ennå ikke sagt noe spesifikt om de vil kutte i utbyttene sine eller tilbakekjøpsprogrammet av egne aksjer.

Selskapet planla så sent som i februar å øke investeringene i 2020 fra 10 til 11 milliarder dollar, og deretter opp til rundt 12 milliarder dollar årlig fra 2022.

I februar varslet Equinor at utbyttet foreslås økt fra 0,26 til 0,27 dollar per kvartal per aksje, tilsvarende en økning på 3,8 prosent.

Hvis Equinor beholder dette utbyttenivået vil økningen bli langt større enn 3,8 prosent i norske kroner, fordi kronekursen har svekket seg kraftig i det siste.

Fra 6. februar og frem til i dag har utbyttet på 0,27 dollar økt fra 2,488 til 2,805 kroner per aksje. Det tilsvarer en økning på snaue 13 prosent – ene og alene takket være den svake kronen.

De siste årene har Equinor fastsatt utbyttet i dollar, og for tiden er det på 27 cent per aksje.

For statens eierandel på 67 prosent vil dagens dollarkurs alene legge til en drøy milliard kroner på utbyttet per kvartal i 2020, sammenlignet med kronekursen ved nyttår.

Les også

Bakgrunn: Sterk dollar øker utbyttet for norske Equinor-eiere

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om