Ressursene på norsk sokkel

Vår Energi vil hente opp 130 millioner fat til med storinvestering: Partneren håper på det dobbelte

Vår Energi har blitt til Norges nest største oljeselskap og nå sparker de i gang selskapets foreløpig største prosjekt: Balder Future. Like etter at selskapet slukte siste del av ExxonMobils norske virksomhet åpner toppsjefen for å selge unna andre deler av porteføljen.

Konsernsjef Kristin Kragseth i Vår Energi og styreleder Sverre Skogen i Mime Petroleum (t.h.) hadde med en utbyggingsplan og pepperkake formet som produksjonsskipet Jotun til olje- og energiminister Kjell Børge Freiberg tirsdag.

Marius Lorentzen / E24
 • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

– Dette er en perfekt start på dagen, utropte olje- og energiminister Kjell Børge Freiberg (Frp) da han entret møterommet der Vår Energi og Mime Petroleum sto klare for å overlevere planene for Balder Future.

– Dette er den syvende PUDen (utbyggingsplanen, journ.anm.) jeg mottar i år ,og dette kunne ikke vært en mer perfekt avslutning på året, fortsatte han.

Planen innebærer en storstilt oppgradering og videreutbygging av Balder-, Jotun- og Ringhorne-feltene i Nordsjøen, inkludert Balder som ligger i lisens PL001 – den første lisensen på norsk sokkel som ble tildelt i 1965.

Gratulerer med dagen alle sammen. Det er jo en litt historisk sus over det å kunne levere en PUD på lisens 001. Nå skal vi få lov til å la dette feltet leve til 2045, sa Kristin Kragseth, konsernsjef i Vår Energi.

Kragseth har lang erfaring fra ExxonMobil og fortalte hvordan planene til det amerikanske oljeselskapet egentlig var å stenge ned produksjonen, men at man med nye eiere og teknologi har sett muligheten for å puste nytt liv i feltet.

E24 skrev om det store Balder Future-prosjektet mandag, da det ble klart at Vår Energi og partneren Mime Petroleum legger drøye 19 milliarder kroner på bordet for å ruste opp Balder- og Ringhorne-feltene i Nordsjøen.

I starten av 2019 anslo oljeselskapet Eni, som er største aksjonær i Vår Energi, at produksjonen på Balder Future ville starte i andre halvår 2021 og at man ville nå en topproduksjon (platå) i 2023 på 40.000 fat per dag.

Nå er planen at oppstarten vil skje på sensommeren 2022.

Tildeler snart borekontrakt

I tillegg til en full opprustning av produksjonsskipet Jotun, som skal taues inn til Rosenberg Verft for en overhaling, skal produksjonsskipet på Balder overhales offshore.

Baker Hughes og Ocean Installer har fått kontraktene for å fjerne gammelt subsea-utstyr og installere nytt, mens Vår Energi om kort tid vil tildele borekontrakten for prosjektet. I første omgang skal det bores 13 nye produksjonsbrønner og en ny brønn for vanninjeksjon.

– Vi har bygget inn fleksibilitet i prosjektet for å kunne ta inn mer i fremtiden. Vi har blant annet et leteprogram neste sommer der vi skal bore King Prince-brønnen, sier Kristin Kragseth.

Hun forklarte at prosjektet vil sysselsette nesten 30.000 årsverk og at det meste av leveransene kommer fra Stavanger-området.

– Dette er et viktig prosjekt for å øke utvinningen fra Balder-feltet, samt en god utnyttelse av eksisterende infrastruktur, sier Arvid Østhus, underdirektør for Utbygging og drift i Oljedirektoratet, i en uttalelse og fortsetter:

– Vi er opptatt av at det skal investeres mer på felt i drift for å forlenge levetiden og øke utvinningen fra disse feltene.

Les også

Vår Energi har oljeplanene klare: Ruster opp Balder og Ringhorne for 19 milliarder

Partneren håper på 260 millioner fat

I utgangspunktet tror Vår Energi at de skal klare å hente opp drøyt 130 millioner fat mer olje med investeringen på 19 milliarder kroner.

Med dagens oljepris på 66 dollar per fat tilsvarer det olje for nesten 81 milliarder kroner.

Vår Energis partner på Balder-feltet, nykommeren Mime Petroleum, tror imidlertid man kan få opp mye mer.

– Dette er en stor dag for en liten aktør som oss og vi skal være glade for at vi i Norge har den påserollen som vi har i det norske systemet, og som vi har hatt i dette prosjektet, sa styreleder Sverre Skogen i Mime Petroleum, og fortsatte:

– Vi er et lite team med erfarne mennesker og for oss er dette et mønsterprosjekt. Vi tror sågar det finnes mer olje enn det Vår har røpet – ja, jeg tror vi kan snakke om en dobling. Det sier noe om hvor mye man kan få ut av disse feltene.

Mime sitter med seks lisenser på norsk sokkel, ifølge Oljedirektoratet og de kjøpte seg inn i Balder-området tidligere i år.

– Hvorfor er du så optimistisk for oppsiden i Balder?

– Man har noen referanser blant annet til Valhall-feltet, hvor man har injektitter som er store strukturer med olje som har beveget seg utover. Det har man ikke sett før, men her er det veldig mye av det. Man kan bare dokumentere at det er olje i én av gangen, men vi synes vi ser veldig mange av dem. Så vi er ganske trygge på at det er mer som skal komme her, sier Skogen til E24.

– Er det Nordsjøen dere prioriterer?

– Det vi ser på er produksjon, og da ser vi etter gode felt med god infrastruktur og gode operatører. Det fant vi i Balder, sier Skogen.

Selv om selskapet er lite har de både Bluewater Energy og Blackstone i ryggen med en tilgjengelig egenkapital på opp til en milliard dollar, tilsvarende ni milliarder kroner. Gjennom sitt eierskap i Balder svir de av rundt to av disse ni milliardene.

– Vi har veldig mye kapital. Vi har ikke satt så mye av totalen i arbeid ennå, men det har blitt litt trangere rundt bordet, sier Skogen om markedet på norsk sokkel nå.

Les også

Equinor kaster kortene i Barentshavet sørøst: – Vi ser ikke andre muligheter

Vurderer salg i porteføljen

Samtidig som Vår Energi nå setter i gang Balder Future, holder de også på å bli ferdige med å flytte inn i nye lokaler i Stavanger.

Der flytter nå den siste delen av de tidligere ansatte i ExxonMobil Norge inn.

Som et ledd i sammenslåingen, og etter å ha overtatt de mange Exxon-lisensene på norsk sokkel, varsler Vår Energi-sjefen at de vil gå gjennom hele porteføljen sin. Dermed kan lisenser komme for salg.

– Dere vil se om det er noen eiendeler dere ikke vil prioritere å sitte på lenger?

– Ja, det vil vi se på nå. Når vi har så mye så er det ikke sikkert vi vil sitte overalt, men gi oss litt tid så får vi se hva resultatet blir, sier Kristin Kragseth til E24.

Les også

Equinor dropper oljeterminalen på Veidnes i Finnmark

Norges nest største

Vår Energi har etter oppkjøpet av ExxonMobils norske virksomhet i to runder vokst til å bli Norges neste største oljeselskap etter Equinor. Produksjonen er på 300.000 fat og skal vokse fremover.

– Dere er 1.000 ansatte i dag, skal det tallet også vokse?

– Vi har omorganisert oss og holder på med det, så skal vi ta en opptelling og få en oversikt over aktiviteten vår. Men vi har en del ansettelser ute nå og det blir en god flyt, sier Kragseth og fortsetter:

– Så har vi også lyst til å ansette noen rett fra universitetet. Vi må bli gode på å få de unge inn så de kan ta over etter oss en gang.

Selskapet har varslet at de vil investere 65 milliarder kroner på norsk sokkel de neste årene, hvorav deres andel på Balder Future utgjør rundt 17,5 milliarder.

– Hva skal de andre milliardene brukes til?

– Det er en stor del partneroperererte felt som Johan Castberg, Garantiana og Fenja. I tillegg er det (Vår Energis funn på, journ.anm.) på Alke, men det blir lite i denne sammenhengen. Vi holder fortsatt på å se hvordan vi kan finne en god løsning for Alke, sier Kristin Kragseth til E24.

Alke-gassfunnet ligger i Barentshavet, ikke langt unna Vår Energis oljefelt Goliat.

– Hva kan bli det neste store prosjektet deres?

– Det blir spennende å se hva vi finner i Balder-området i leting, så vi har fokus på leting i nærområdet der. Så jobber vi også med leting nær Goliat-feltet. Vi skal bore en eller to produksjonsbrønner til på feltet, i tillegg til en letebrønn kalt «Rødhette», sier Kragseth.

– Så fokuset blir rundt de to hub-ene, som vi kjenner best og har infrastruktur i, fortsetter hun.

Vår Energi jobber også med et langsiktig prosjekt for å finne en løsning for gassen på Goliat-feltet, men det ligger fortsatt et stykke ut i tid. Det kan bety at Vår Energi går for en ny terminal for flytende naturgass (LNG) i Hammerfest-området.

Les også

Johan Sverdrup kan bli den siste store norske «oljekjempen»: – Vi gjør alt for at den ikke skal bli det

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Ressursene på norsk sokkel
 2. Vår Energi
 3. Utbygging
 4. Mime Petroleum
 5. Norsk sokkel
 6. Oljedirektoratet
 7. ExxonMobil Norge

Flere artikler

 1. Vår Energi har oljeplanene klare: Ruster opp Balder og Ringhorne for 19 milliarder

 2. Jotun-skipet tilbake i Stavanger: – En skikkelig god nyhet på et viktig tidspunkt

 3. Betalt innhold

  Investerer 19,6 milliarder i Balder og Ringhorne

 4. Equinor-topp Torger Rød blir ny konsernsjef i Vår Energi

 5. Vår Energi hentet frem boreplaner: – Blir det funn, kan vi få det raskt til markedet