Ressursene på norsk sokkel

Neptune saksøker staten: Krever endret ligning etter internt gassalg

Oljeselskapet Neptune Energy går til sak for å få reversert Oljeskattekontorets endring i selskapets ligning. Striden handler om hva prisen egentlig var da selskapet Engie solgte norsk gass til seg selv.

Arkivbilde av LNG-anlegget på Melkøya, der gassen fra Snøhvit-feltet kommer inn i rør og blir kjølt ned til flytende form (LNG) før den fraktes ut til markedet med skip.

Marius Lorentzen / E24
 • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

Den 20. oktober skal Neptune Energy og Skatteetaten ved Oljeskattekontoret barke sammen i Jæren tingrett.

Da kommer nemlig et søksmål opp for retten som Neptune Energy har anlagt mot staten. Striden handler juridisk sett om en uenighet i hvordan man skal tolke skatteloven §13-1, som omhandler interessefellesskap.

Det saken i realiteten handler om er prisen på gass – nærmere bestemt flytende naturgass (LNG) som ble solgt fra Snøhvit-feltet i Barentshavet i årene 2015 og 2016.

Det som den gang het Engie sin norske virksomhet solgte da gass til sitt morselskap Engie i Frankrike.

Gassen ble altså ikke solgt til en ekstern part og staten og Neptune er uenige om hva prisen i realiteten var – altså hvilken inntekt Engie Norge hadde fra salget.

Hvilken inntekt Engie hadde i Norge på gassen vil igjen påvirke hvor mye oljeskatt som selskapet skal betale for de aktuelle årene.

Les også

Vet du hvem dette er? Han er god for 3,3 milliarder og er én av Norges rikeste

Kjøpt opp av Neptune

Slike saker om internprising er ofte gjenstand for uenigheter mellom selskaper og skattemyndigheter, særlig når det skjer mellom land der de aktuelle skattesatsene er veldig forskjellige.

Oljeskattekontoret mente Engie hadde satt prisen for lavt og oppjusterte den såkalte sokkelinntekten til Engie Norge. Selskapet var uenig og saken ble påklaget:

«Klagenemnda for petroleumsskatt besluttet å øke sokkelinntekten for disse årene», skriver Neptune Energy i en uttalelse til E24.

Neptune Energy kjøpte senere opp Engie E&P International, Engies internasjonale olje- og gassvirksomhet. Oppkjøpet ble gjennomført i februar 2018.

«Neptune Energy saksøker Oljeskattekontoret for å få fastsatt at den prisen som var avtalt mellom de selskapene som da var selger og kjøper av LNG var markedspris avtalt mellom selvstendige aktører og at det dermed ikke er grunnlag for å øke sokkelinntekten for disse årene», skriver Neptune videre.

Les på E24+

Ukens Investtech: Hold deg unna disse aksjene

Skal opp i oktober

Det er foreløpig en rekke punkter i saken som er ukjent – inkludert hvor stor sum det er snakk om.

Saken er berammet til 20. oktober i Jæren tingrett og partenes advokater er ikke klare med alle sakspapirene ennå.

– Skatteetaten kan på grunn av taushetsplikten ikke kommentere enkeltsaker, sier Sverre Vassbotn, leder for Oljeskattekontoret, i en uttalelse til E24.

Det er Equinor som er operatør av Snøhvit-feltet og LNG-terminalen på Melkøya utenfor Hammerfest sentrum, der gassen konverteres til flytende form.

Neptune fikk gjennom oppkjøpet av Engie en eierandel som i dag ligger på 12 prosent av feltet. De andre partnerne er statens oljeselskap Petoro, franske Total og tyske Wintershall DEA.

Les også

Neptune Energy har gjort «betydelig oljefunn» ved Dugong-brønnen

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Ressursene på norsk sokkel
 2. Neptune Energy
 3. Engie
 4. Jæren tingrett
 5. Skatteetaten
 6. Gass
 7. LNG

Flere artikler

 1. Equinor saksøker staten for å få redusert skatt

 2. Oljeselskap kutter opptil 50 årsverk

 3. Mener EØS-regler ikke står i veien: Krever at Finnmarks oljeterminal blir bygget

 4. Brannen på Melkøya får konsekvenser: Satellittfelt utsettes til neste år

 5. Equinor kjemper for å få ned skatten i både Norge og Brasil - i tvister om nær 11 milliarder kroner