USAs Iran-exit ga årets høyeste oljepris

Oljeprisen startet å stige da det ble klart at USA trekker seg fra atomavtalen med Iran, og gjennom natten har den fortsatt oppover.

HØYESTE PRIS SIDEN 2014: Prisen på nordsjøolje steg til årsbeste etter USAs Iran-beslutning. Bildet viser Oseberg-plattformen i Norskehavet.

Foto: NTB scanpix
  • Eirik Amb Nysveen
  • Caroline Grundekjøn
Publisert:,

Rundt klokken 6 onsdag morgen ligger prisen på nordsjøolje (Brent spot) på 76,67 dollar per fat, og amerikansk lettolje (WTI) handles for 70,63 dollar fatet.

Oljeprisen (Brent) har nå styrket seg 15 prosent siden nyttår, og er 55 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

– Nattens store hendelse var president Trumps kansellering av atomavtalen med Iran fra 2015. Sanksjonene vil dermed (sannsynligvis) bli gjeninnført overfor Iran, hvilket igjen vil påvirke Irans oljeeksport, sier analytiker i Rivki Securities, William O’Loughlin, til Reuters.

Les også: Trump trekker USA ut av atomavtalen

Seksmånedersperiode

Iran er Opecs tredje største oljeeksportør, etter Saudi-Arabia og Irak.

Prisgalloppen i oljemarkedet trenger imidlertid ikke stanse her.

«Vi tror brent kan nå 80 dollar per fat dersom Trump river i stykker avtalen og gjeninnfører sanksjonsregimet fra før 2013, som forårsaket at Irans produksjon stupte med én million fat per dag», skrev Anders Holte i Danske Bank i et analysenotat i forkant av Trumps kunngjøring.

Les også

Bolton: USAs sanksjoner vil gjelde nye kontrakter umiddelbart

Gjeninnføringen av sanksjoner skjer ikke umiddelbart, men over en seksmånedersperiode, noe som kan gi tid til å fremforhandle en ny avtale, skriver Bloomberg.

– I etterkant av avtalen i 2015 har Irans oljeeksport økt med omkring 1 million fat per dag, mesteparten går til Asia. Trolig skal ikke alt dette ut av markedet, men USAs restriksjoner har trolig potensiale til å gjøre markedet strammere, skriver Nordea Markets-analytiker Joachim Bernhardsen i en morgenrapport onsdag.

– En del av dette er nok priset inn i markedet, selv om vi på kort sikt kan se at oljeprien går enda høyere. Det vil avhenge av detaljene i sanksjonene, legger han til.

– Vil ta tid

Trumps sikkerhetsrådgiver John Bolton gjorde det klart at sanksjonene umiddelbart vil gjelde alle nye kontrakter med regimet i Iran. Han la til at europeiske selskaper vil ha «flere måneder på seg» til å komme seg ut av Iran-avtaler.

Blant selskapene som blir rammet er flyprodusenten Airbus. Iran Air har bestilt 100 fly fra selskapet, men denne avtalen er nå i limbo etter at Donald Trump tirsdag annonserte at USA trekker seg fra atomavtalen med Iran.

Les også

Forsker: – Setter USA på kurs mot krig i Midtøsten

Da Airbus bruker en rekke deler fra amerikanske leverandører, vil de være nødt til å stanse salg av fly til Iran, dersom sanksjonene gjeninnføres.

– Vi analyserer beslutningen, og vil evaluere våre neste steg i tråd med interne retningslinjer og i tråd med sanksjoner og eksport-begrensninger, sier Airbus’ kommunikasjonssjef Rainer Ohler.

– Det vil komme til å ta tid, sier han.

Les også

– Trump tjener på usikkerhet. Verden skal være redd ham

Les også

Oljeanalytiker: – Donalds D-dag i oljemarkedet

Les også

Iran advarer USA mot å droppe atomavtalen

Her kan du lese mer om

  1. Olje og gass
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Oljeanalytiker: – Donalds D-dag i oljemarkedet

  2. Demokratene skylder på Trump for dyr bensin

  3. Oljeåret: Fra 67 til 86 dollar og ned under 54

  4. Annonsørinnhold

  5. Tror exit fra Iran-avtalen kan bety at olje-kuttene rakner

  6. – Trump tjener på usikkerhet. Verden skal være redd ham