– Oljemarkedet får definitivt en stram start på sommeren

Oljeanalytiker forventer at oljeproduksjonen i Nordsjøen vil falle til sitt laveste nivå på fem år i juni. 

OLJEFELT: Vedlikehold på Ekofiskfeltet presser i sommer oljeproduksjonen i Nordsjøen til sitt laveste nivå siden 2014, spår Rystad Energy.

Foto: ConocoPhillips
Publisert:,

Det går mot sommer og måneder med vedlikehold på oljefeltene i Nordsjøen, som vil presse ned oljetilbudet derfra.

Analyse- og konsulentselskapet Rystad Energy peker i en fersk oppdatering på at oljeproduksjonen i Nordsjøen «sliter».

«For øyeblikket ser vi ikke-planlagte brudd på Oseberg og Flotta med en kombinert innvirkning på 160.000 fat per dag», kommenterer Rystad-analytiker Milan Rudel.

Laveste nivå på fem år

Rystad Energy anslår nå at oljeproduksjonen i Nordsjøen i neste måned vil falle til sitt laveste nivå siden august 2014, som er et par måneder etter oljeprisen begynte å falle hardt på starten av oljesmellen.

«Oljemarkedet får definitivt en stram start på sommeren», understreker Rudel i Rystad Energy.

Fra før har eksperter pekt på et allerede strammere oljemarked, blant annet som følge av en barbering av oljeproduksjonen i Iran og Venezuela etter nye sanksjoner fra USA.

I tillegg ble oljekartellet Opecs og dets allierte like før årsskiftet enige om en avtale om å kutte oljeproduksjonen med 1,2 millioner fat per dag i et halvt år, for å drive opp oljeprisen og hindre lageroppbygging.

Ekofisk-vedlikehold

Samlet venter analysebyrået at produksjonen i juni vil senkes med 462.000 fat per dag til 2,28 millioner fat per dag, ifølge beregninger.

Mesteparten forklares med med vedlikehold på Ekofiskfeltet til ConocoPhillips i den norske delen av Nordsjøen, tilsvarende 230.000 fat per dag av det totale bortfallet i juni.

I august og september forventer analysebyrået at produksjonen i Nordsjøen vil falle med henholdsvis 286.000 fat per dag og 292.000 fat per dag.