Equinor signerer torsdag kontrakter for en samlet verdi på 3,3 mrd.

Equinor tildeler kontrakter for totalt 3,3 milliarder torsdag i forbindelse med utbyggingen av vindparken Hywind Tampen.

 • Hanna Ghaderi
Publisert:

Kontraktene går til Kværner, Siemens Gamesa, JDR Cable System og Subsea 7 for verdens største flytende havvindpark. Kontraktene vil signeres torsdag formiddag.

– Signering av fem store kontrakter er en viktig milepæl i arbeidet med å realisere pionerprosjektet Hywind Tampen. Kontraktene er vunnet i internasjonal konkurranse og viser at olje- og gassindustrien også er konkurransedyktig innen fornybarprosjekter. De tildelte kontraktene vil gi betydelige ringvirkninger i Norge, sier Anders Opedal, konserndirektør for Teknologi, prosjekter og boring i Equinor.

Det fremkommer i en melding fra selskapet.

– Det er gledelig at norske leverandører har vunnet frem i konkurransen om viktige deler av Hywind Tampen-utbyggingen. Jeg er trygg på at selskapene kommer til gjøre en så god jobb at de står enda sterkere i kampen om oppdrag ved fremtidige havvindprosjekter over hele verden, sier olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (frp).

Kværner får kontrakt til 1,5 milliarder

Kværner har fått kontrakt for prosjektering, anskaffelse og konstruksjon av 11 flytende betongskrog for turbiner for offshore vindkraft, samt marine driftstjenester for Hywind Tampen prosjektet.

Kontrakten har en verdi på 1,5 milliarder kroner.

Les på E24+

Norge er i en særstilling for havvind – hvis vi ser bort fra vårt eget kraftmarked

De marine operasjonene vil bli gjennomført som en underleveranse til hovedkontrakten, utført i 50/50 partnerskap mellom Kværner og DOF Subsea.

Den samlede effekten fra de 11 turbinene blir 88 megawatt og vil erstatte omtrent 35 prosent av de fem plattformenes energibehov. Energien som kreves for å drive plattformene kommer i dag fra gassturbiner.

Prosjektet vil redusere norske CO₂-utslipp med mer enn 200 000 tonn per år, noe som tilsvarer utslippene fra 100 000 biler.

Siemens Gamesa og JDR Cable System leverer vindturbiner og kabler

Fabrikasjon av vindturbinene er tildelt Siemens Gamesa, og vil foregå ved flere lokasjoner i Europa før de transporteres til Wergeland Base i Gulen i Sogn og Fjordane, hvor de skal sammenstilles.

De elektriske kablene skal leveres av JDR Cable System Ltd som skal fabrikkere dem i Hartlepool i Storbritannia. Subsea 7 AS skal stå for installasjon av elektriske kabler og oppkobling til Snorre- og Gullfaks-plattformene.

Equinor vil, som operatør, være ansvarlige for drift og vedlikehold av vindparken. Vindturbin-vedlikeholdet vil gjennomføres av Siemens Gamesas norske serviceorganisasjon, som har fått en 5-årskontrakt i tilknytning til vindturbinleveransen.

Hywind Tampen-prosjektet vil bli installert offshore-Norge, vest for Bergen, og vil levere elektrisk kraft til de nærliggende olje- og gassplattformene Gullfaks A, B, C og Snorre A og B.

Investeringen i Hywind Tampen-prosjektet vil være i underkant av 5 milliarder norske kroner. Alle kontrakter har forbehold om endelig myndighetsgodkjennelse av plan for utbygging og drift. Oppstart av vindparken planlegges i slutten av 2022.

2,3 milliarder i statlig støtte

Vindparken fikk i august 2,3 milliarder kroner i støtte fra statlige Enova.

– Vi vil kanskje se tilbake på dette som Norges viktigste bidrag til kampen mot klimaendringer, sa Nils Kristian Nakstad, administrerende direktør i Enova under en pressekonferansen.

Klima- og miljøvernminister Ola Elvestuen påpekte da at dette er Enovas største enkelttilskudd noensinne.

– Hywind Tampen blir verdens største flytende havvindpark og verdens andre, etter Equinors Hywind-park i Skottland, sa Nakstad.

Legger man til grunn at prosjektet koster fem milliarder, mottar 566 millioner fra NOx-fondet og 2,3 milliarder fra Enova, vil Equinor og partnerne ende med å måtte betale rundt 470 millioner kroner av egen lomme.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Vindkraft
 2. Fornybar energi
 3. Hywind
 4. Offshore
 5. Equinor
 6. Gullfaks

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Kværner får milliardkontrakt for Hywind Tampen

 2. Fikk milliardkontrakt på «11 små Troll»: – Starten på et nytt kapittel

 3. Siemens Gamesa spår turbiner på 15 megawatt om få år

 4. Her setter Erna Solberg i gang byggingen av den største flytende vindparken i verden

 5. Betalt innhold

  Vant havvindkontrakt på opptil 300 millioner kroner med Equinor