Aker Solutions-ansatte må kutte lønnen 5 prosent

Selskapet kutter lønningene for rundt 3.600 ansatte. Ledelsen vil få lønnen sin kuttet med 10 prosent, mens vanlige ansatte må ta lønnskutt på 5 prosent.

TØFFE TIDER: Aker Solutions har redusert bemanningen, nå kutter de lønnen. Her er Norge-sjef Per Harald Kongelf avbildet.
 • Geir Molnes
 • Rune Thomas Ege
Publisert:

Det kommer frem i et brev som er sendt ansatte i selskapet i dag, der tiltaket blir beskrevet som viktig «for å øke vår konkurransekraft og for å sikre nåværende og fremtidige kontrakter».

«For å få nødvendig effekt av tiltaket er det viktig for oss at samtlige ansatte gir sin aksept til en midlertidig endring av lønnsbetingelser», står det i skrivet.

Aker Solutions har senere bekreftet brevets innhold overfor E24.

– Vi snur hver stein i arbeidet med å sikre en bærekraftig fremtid for virksomheten. En midlertidig lønnsreduksjon er ett av flere nødvendige tiltak for å sikre vår konkurransekraft og styrke vår evne til å vinne mer arbeid i et marked med store utfordringer, sier Per Harald Kongelf, leder for Aker Solutions i Norge.

Rammes du av lønnskuttet? Ta kontakt med E24 her!

Dobbelt så stort kutt for ledelsen

Lønnskuttet skal omfatte alle ansatte som jobber med vedlikehold, modifikasjoner og operasjoner, såkalt MMO, hos Aker Solutions, inkludert ledelsen. Ledelsen innen MMO vil få lønnen kuttet med 10 prosent.

Les også

Over 30.000 jobber kuttet i oljenæringen

I utgangspunktet vil lønnsreduksjonen gjelde i ett år, men dersom konkurransesituasjonen fortsatt vurderes som utsatt etter dette, vil det kunne forhandles om en ny periode med lønnskutt.

Tiltaket skal være drøftet med bedriftens fagforeninger, som skal ha gitt sin støtte til lønnsreduksjonen. Omlag 3600 ansatte vil rammes av lønnskuttet.

Les også

Aker Solutions med milliardkontrakt fra ConocoPhillips

Aker Solutions er ett av flere norske selskaper som har blitt rammet hardt av den fallende oljeprisen. I midten av januar ble det klart at 900 personer kan miste jobben i selskapet etter at fire regionale enheter ble slått sammen til én.

Tillitsvalgt: – En drittsituasjon

– Vi er i en drittsituasjon, for å si det på godt norsk. Det er et veldig krevende marked om dagen. Da vi gjorde opp status etter at vi tapte vedlikeholds- og modifikasjons-kontrakten hos Statoil, var det mye som tydet på at det handlet om pris, sier varakonserntillitsvalgt Arild Håvik til E24.

Han bekrefter at fagforeningen har støttet tiltaket, selv om det også var en viss skepsis til lønnsreduksjonen.

Les også

Slik forklarer Aker Solutions-sjefen Tromsø-nedleggelsen

«Den norske MMO-virksomheten er i en prosess for å bli mer strømlinjeformet, og bemanningen blir redusert i Norge som følge av den tøffe markedssituasjonen. Dette kan, som tidligere annonsert, innebære at inntil 900 faste stillinger vil måtte bli fjernet med mindre selskapet sikrer mer MMO-arbeid offshore Norge», skriver Aker Solutions i en pressemelding om lønnsreduksjonen.

– Grepene som tas, er nødvendige for at vi skal fortsette å være konkurransedyktige og sikre arbeidsplasser, sier leder for MMO, Knut Sandvik, som også opplyser at fagforeningene har gitt sin støtte til tiltakene.

Aker Solutions presenterer resultatet for fjerde kvartal 2015 fredag. Følg med på E24.

Les også

Derfor gir oljepris på 2003-nivå oljekrise i 2016

Les også

Kraftig oljeprisfall tirsdag kveld:
Amerikanske energimyndigheter spår halvt år med lave oljepriser

Les også

Aksjemarkedet herjet med USAs nest største gassprodusent

Les også

Oljeleverandørselskapet Aibel satser på fornybar energi i trange tider

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Oljebransjen
 2. Aker Solutions

Flere artikler

 1. Aker Solutions-tillitsvalgt etter lønnskutt: – Vi er i en drittsituasjon

 2. Jobbeksperter om lønnskutt i Aker Solutions: –Et dramatisk tiltak

 3. Betalt innhold

  Lønnskutt i Aker Solutions

 4. Betalt innhold

  Lønnskutt i Aker Solutions

 5. Kutter opptil 600 stillinger