Ga Statkraft 5 mrd. mindre – avviser ansvar for vindkraft-vrakingen

Med fem milliarder kroner mindre fra regjeringen – og klare føringer om å prioritere norske prosjekter – besluttet Statkraft å vrake vindkraftprosjekter i utlandet. Men Svein Flåtten (H) mener regjeringen ikke kan lastes.

ENDRET STATKRAFT-VILKÅRENE: Terje Breivik (V) (f.v), Hans Olav Syversen (KrF), Hans Andreas Limi (Frp) og Svein Flåtten (H) under fremleggelsen av forslaget til statsbudsjett for 2016.
  • Karl Wig
Publisert: Publisert:

Miljøorganisasjoner refset regjeringen etter onsdagens nyhet om at Statkraft dropper planlagte investeringer i miljøvennlig havbasert vindkraft i utlandet.

De mener Norge nå sender et «svært uheldig signal» til resten av verden etter klimatoppmøtet i Paris, hvor det var bred enighet om viktigheten av å investere i fornybar energi for å møte klimautfordringene.

Det vil ikke Høyres finanspolitiske talsmann Svein Flåtten ha noe av. Overfor E24 avviser Flåtten blankt at vrakingen kom som følge av regjeringens politikk, stikk i strid med hva miljøorganisasjonene og Statkraft selv sier.

Han gir Statkraft ansvaret.

– Jeg vet ikke hvilken lønnsomhet det hadde vært i disse prosjektene som Statkraft nå ikke lenger vurderer. Men Statkraft er et veldig solid selskap med betydelig egenkapital og lånemuligheter.

– Hvis Statkraft finner lønnsomme prosjekter, er jeg ikke i tvil om at det greier å fremskaffe egen finansiering, sier Høyre-toppen til E24.

Les også

Får kritikk etter vindkraft-vraking: – Svært uheldig signal etter Paris

Gir regjeringen skylden

Egentlig var planen at Statkraft skulle investere 10 milliarder i vindkraft, vannkraft og fjernvarme de neste årene.

Men det satte regjeringen en stopper for, opplyser Statkraft selv:

– De reduserte finansielle rammene fra eier medfører at det ikke er mulig for Statkraft å investere i nye prosjekter innen havvind, sa Statkraft-konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen i en børsmelding onsdag.

De dårligere rammene han sikter til, er fem milliarder kroner mindre å investere for som følge av at regjeringen har besluttet at Statkraft må betale utbytte de neste årene.

Statkraft skulle egentlig slippe dette. Begrunnelsen var å spare opp nok midler til å gjøre investeringer.

– Vi bestemmer ikke over Statkraft

– Vi hadde en post i budsjettforliket hvor vi tok utbytte fra Statkraft. Det er dette Statkraft henviser til. De ser at de får endrede finansielle rammer fremover, og derfor endrer de også investeringsplanen sin. Det er naturlig og helt forventet, sier Flåtten.

Likevel avfeier han kritikken fra miljøorganisasjonene.

– Betyr det at du tilbakeviser påstandene om at vindkraft-vrakingen er direkte følge av regjeringens politikk?

– Ja, det gjør jeg. Vi på Stortinget bestemmer ikke Statkrafts investeringer, svarer Høyre-toppen.

KRITISK: MDG-leder Rasmus Hansson.

Vindkraftprosjektene som vrakes skulle utbygges utenlands. I budsjettposten til regjeringen hvor Statkraft kreves for utbytte, heter det følgende:

«Det vil være opp til selskapet å ta stilling hvordan investeringsplanen skal tilpasses de finansielle rammene, men det legges til grunn at fornybar kraft i Norge prioriteres».

– Dere ga en føring om å prioritere norske prosjekter?

– Ja, det kan absolutt oppfattes sånn. Men det kan ikke oppfattes omvendt: At Statkraft ikke kan prioritere prosjekter utenlands. Det kan de, og Statkraft har en sterk økonomi, fremholder Flåtten.

Les også

Slik blir Solbergs nye regjering

Mener Statkraft har gode investeringsvilkår

– Men dere gir dem jo i realiteten fem milliarder kroner mindre?

– Ja, over tid.

– Det er vel da neppe overraskende at Statkraft må droppe prosjekter?

– Det overrasker meg ikke at de endrer investeringsplanen sin i tråd med finansieringen. Det er vanskeligere tider, sier Flåtten.

– Er det god timing for å gi Statkraft dårligere investeringsvilkår?

– Jeg synes Statkraft fortsatt har gode investeringsvilkår.

– Fem milliarder mindre er vel dårligere?

– Ja, men det betyr ikke at de er i en dårlig situasjon. Det er mindre enn de hadde forutsatt. Men jeg vil bestride at Statkraft er et selskap som ikke er i stand til å investere lenger. Det er de, sier Flåtten.

– I ferd med å spore av

Men MDG-topp Rasmus Hansson mener det er åpenbart at regjeringen har skyld i vindkraft-vrakingen.

– Det blir vanskelig å drive et statsselskap når regjeringen plutselig trekker tilbake fem milliarder kroner, sier han til E24.

Han mener saken er et eksempel på «lunefull eierskapsutøvelse» fra statens side.

– Statkraft har muligheten til å bli et fornybarlokomotiv som kan få på plass store vindkraftsatsinger i Europa. Nå er hele satsingen i ferd med å spore av, sier han.

E24 har ikke lykkes med å få noen av regjeringens aktuelle departementer om denne saken. Vi var først i kontakt med Klima- og miljødepartementet, som henviste til Olje- og energidepartementet. Derfra ble vi henvist til Nærings- og fiskeridepartementet, hvor Statkraft er underlagt. De henviste til Svein Flåtten for kommentarer.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Får kritikk etter vindkraft-vraking: – Svært uheldig signal etter Paris

  2. Betalt innhold

    – Vi legger til grunn at Statkraft prioriterer Norge

  3. Betalt innhold

    Statkraft dropper vindmøller til havs

  4. – Skyter seg selv i begge føttene

  5. Bygger Europas største vindpark i Midt-Norge