Oljemekling på overtid

Klokken 24.00 natt til lørdag gikk fristen for å komme frem til en ny tariffavtale på norsk sokkel ut. Partene forhandler nå på overtid.

UENIGE: Partene i sokkeloppgjøret er fortsatt uenige om en ny tariffavtale for norske oljearbeidere.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
 • Cecilie Storbråten Gjendem
 • Tobias Fredø
 • Andreas Fosse
Publisert:

Industri Energi, Safe og Lederne mekler alle med Norsk olje og gass i sokkeloppgjøret. Blant sakene på bordet er oljearbeidernes lønninger.

På bordet ligger oljearbeidernes lønninger, men også andre tariffestede avtaler. Safe mener blant annet at Norsk olje og gass vil stryke bestemmelser i forbindelse med svingskift, fjerne kompensasjon for tapte fridager i forbindelse med endringer i arbeidsplanen, og fjerne overtidsbetaling for kurs på fritiden.

Ved midnatt virker det ikke som partene har kommet til noen enighet på disse punktene. Dersom meklingen ikke fører frem, vil flere hundre oljearbeidere bli tatt ut i streik fra og med lørdag.

E24 får opplyst fra Riksmeklerens kontor lørdag 00.01 at meklingen ennå ikke er ferdig, og nå går på overtid.

Norsk Olje og Gass understreket tidligere fredag at dette betyr at 6 prosent av den norske oljeproduksjonen vil bli rammet av streiken.

Ny hverdag

På forhånd av meklingen gjorde Norsk Olje og Gass det helt klart at de mener oljearbeiderne må tilpasse seg en ny hverdag og dermed fire noe på kravene til både arbeidsrettigheter og lønninger.

– Vi mener næringen må tilpasse seg et varig, lavere kostnadsnivå og samtidig bedre vår konkurransekraft for å kunne bevare flest mulig arbeidsplasser, skriver forhandlingsleder Jan Hodneland i Norsk olje og gass i en pressemelding.

Les også

Eksperter om mulig sokkelstreik: – Vi trenger lavere lønnsvekst i Norge

Sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen påpekte også overfor E24 at det er sunt å ha lavere lønnsvekst i perioder med økonomisk nedgang.

Tidligere denne uken understreket oljeanalytiker Bjarne Schieldrop og Ole Gunnar Austvik at de tror en eventuell streik vil bli kortvarig, og at staten vil innføre tvungen lønnsnemnd raskt. Både Austvik og Schieldrop påpeker at dersom Norge våkner opp til sokkelstreik lørdag, kan det bety høyere oljepris neste uke. Rett før klokken 23.00 fredag kveld er oljeprisen opp 1,37 prosent til 50,42 dollar per fat.

Stor streikefare

Forbundsleder for Industri Energi, Leif Sande, mente på forhånd av meklingene at det er stor sjans for at det blir streik.

– Hoveduenigheten går på at arbeidsgiver ikke vil innrette seg etter frontfagets ramme som sier 2,4 prosent i lønnsøkning, sa Sande til E24 tirsdag ettermiddag.

Forhandlingene mellom forbundet og NOG, som begynte i slutten av mai, ble avsluttet allerede ved overleveringen av krav.

Les også:


Skipet som viser at Iran er tilbake

Lederne sitter også i mekling med Norsk olje og gass nå. Forhandlingene ble brutt i slutten av mai fordi kravet fra arbeidsgiverne ville ført til lønnsnedgang, og en svekkelse av arbeidsvilkårene for medlemmene, ifølge Lederne.

– Vi står overfor en krevende meklingssituasjon, men utgangspunktet må være at det skal være mulig å finne en løsning som får aksept hos begge parter, opplyste Ledernes forbundsleder, Jan Olav Brekke, på forbundets nettsider.

Les også

Oljestreik kan ramme 6 prosent av produksjonen

Les også

Petroleumssektoren venter noe lysere tider

Les også

Streik på norsk sokkel kan gi oljepris over 50 dollar

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass
 2. Lønn
 3. Arbeidsliv
 4. Norge
 5. Oljebransjen
 6. Equinor
 7. Norsk olje og gass

Flere artikler

 1. Oljestreik kan ramme 6 prosent av produksjonen

 2. Enighet i sokkeloppgjøret

 3. Lørdag kan flere hundre bli tatt ut i streik på norsk sokkel

 4. Eksperter om sokkelstreik:
  – Vi trenger lavere lønnsvekst i Norge

 5. Betalt innhold

  Ny mekling, ny fare for streik