– Åpenbart at noen må gå om så store kostnader skal kuttes

Analytiker er ikke overrasket over at Statoil igjen vil kutte.

KUTTER IGJEN? Konsernsjef i Statoil, Eldar Sætre, skal være i ferd med å svinge øksen på nytt.

Cornelius Poppe
 • Jostein Nissen-Meyer
Publisert: Publisert:

Torsdag kveld kunne Dagens Næringsliv melde at Statoil skal kutte inntil 2.000 ansatte. Dermed er det trolig duket for nye kutt etter nærmere 2.000 personer har mistet jobben i selskapet eller blitt omplassert de siste par årene.

Statoil-analytiker i Pareto, Trond Omdal, er ikke overrasket over at det igjen skal kuttes i Statoil.

– De har ambisjoner om å redusere driftskostnadene på norsk sokkel med 20 prosent, og at dette har personellmessige konsekvenser, er åpenbart, sier Omdal til E24.

Et av de tidligere annonserte tiltakene for å spare kostnader går på økt bruk av standardiserte løsninger når det kommer til å utbygginger.

IKKE MYE ETTER JOHAN SVERDRUP: Oljeanalytiker i Pareto Securities, Trond Omdal.

Robert S. Eik

– Det er ikke dermed gitt at det vil bli Statoil-ingeniører som sitter og designer. Økt bruk av standardisering kan føre til at det i større grad blir hyllevarer hos leverandører og mer blir designet og utviklet hos disse, sier Omdal.

Ikke mye etter Johan Sverdrup

Den gigantiske Johan Sverdrup utbyggingen, estimert å beløpe seg til 117 milliarder kroner for første faste, sikrer at aktiviteten på norsk sokkel ikke stuper helt – for uten denne er det ikke mye å vise til.

– Etter det har man ingen store prosjekter som skal vedtas i år, og man har jo skjøvet på beslutningene om Johan Castberg og Snorre 2040. Aktivitetsnivået er lavere enn hva man trodde for et par år siden, sier Omdal.

– Spørsmålet blir jo om man klarer å gjennomføre dette gjennom frivillighet, at noen får jobber hos leverandører, eller om det kommer til regelrette oppsigelser.

– Forståelse for at noe må gjøres

VIL BLI INVOLVERT: Forbundsleder i Industri Energi, Leif Sande.

Terje Bendiksby

LO-forbundet Industri Energi, der mange Statoil-ansatte er organisert, har forståelse for at noe må gjøres, men mener det må skje på en ryddig måte

– Det pågår en effektivisering i deler av organisasjonen, som nå har pågått over lengre tid, og vi ha forståelse for at det må gjøres, sier Forbundsleder Leif Sande til E24.

– Det som er viktig er at vi blir involvert, vi er opptatt av å ha ryddige prosesser, at man skal følge ansiennitetsprinsippet og at man klarer å beholde flest mulig, fortsetter Sande.

Publisert:

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  – Uheldig at kontrakten ikke havnet i Norge

 2. Betalt innhold

  Oljeanalytiker ser ExxonMobils utmarsj som et tegn i tiden

 3. – Dette er et fornuftig kjøp

 4. Analysebyrå: På denne oljeprisen blir kjempefeltet lønnsomt

 5. Betalt innhold

  Statoil satte oljeindustrien på tidenes hestekur. Resultatene vekker oppsikt.