Statoil selger lisensandeler for milliarder

Statoil varsler fredag at de selger seg ned i Aasta Hansteen, Asterix og Polarled. - Dette var en veldig god pris, mener analytiker.

SELGES: Statoil reduserer sin eierandel i Aasta Hansten og trer ut av Vega.
 • Anders Park Framstad
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Samtidig som Statoil selger seg ned i de to feltene og rørledningen, varsler selskapet at de også trer ut av Vega- og Gjøa-feltene og reduserer i fire letelisenser i Vøring-området.

Salgssummen oppgis til 1,3 milliarder dollar, tilsvarende snaut 8,3 milliarder norske kroner, inkludert betinget betaling.

Kjøper er tyske Wintershall, og det tyske selskapet sikret seg i fjor de første eierandelen i Gjøa og Vega, samt Statoils andel på Brage-feltet.

Statoil har de siste årene gjennomført flere store nedsalg og transaksjoner i porteføljen sin på norsk sokkel. Med fredagens nyhet er beløpet Statoil har innkassert nådd rundt 20 milliarder dollar.

I den nye avtalen med Wintershall beholder Statoil 51 prosent i Aasta Hansteen, og fortsetter som operatør.

- Vi realiserer betydelige verdier som er skapt gjennom en vellykket utvikling av våre eiendeler. Transaksjonen øker vår fleksibilitet i videreutviklingen av vår portefølje, sier Arne Sigve Nylund, konserndirektør for Utvikling og produksjon Norge i Statoil.

Ifølge Statoil består transaksjonen av et kontantbeløp på 1,25 milliarder dollar, og et vederlag på 50 millioner som er betinget suksess på Aasta Hansteen.

Samtidig frigjør transaksjonen rundt 1,8 milliarder dollar i investeringskonstnader frem mot 2020.

- Har nok å bruke pengene på

- Dette var en veldig god pris, sier John Olaisen, leder av ABG Sundal Colliers analyseteam for olje og oljeservice, til E24.

Han viser til de 1,3 milliarder dollarene som Statoil nå kan innkassere.

- Det var 20 prosent over det jeg trodde verdien var, sier han videre.

Olaisen mener det er den gode prisen som er årsaken til Statoils salg, og ikke at selskapet har endret synet sitt på gassporteføljen sin. Statoil skal investere for rundt 20 milliarder dollar hvert år i perioden 2014 til 2016.

- Statoil får en god pris og frigjør mye likviditet, konkluderer han, og sier at det er nok av utbyggingsprosjekter som Statoil har å bruke pengene på fremover.

I Arctic Securities er de derimot uenige med at Statoil solgte til en god pris. Analytiker Henrik Madsen skal ifølge Wall Street Journal ha uttalt at 1,5 milliarder dollar var en riktig pris (fair value), altså 200 millioner dollar mer enn Statoil fikk.

Madsen skal imidlertid ha understreket at hans beregninger er veldig avhengige av verdianslagene for gassrørledningen Polarled, som ennå ikke er ferdig utbygget.

- Søker Russland-alternativ

Olaisen i ABG mener den nye spenningen mellom Vesten og Russland trolig har bidratt til at Statoil kunne få denne prisen for verdiene.

- Dette er europeiske kjøpere som trenger gass fra andre steder enn Russland, sier Olaisen.

- Er det noen av nedsalgene i denne meldingen som overrasker deg?

- Det har vært snakk om disse før. Jeg var kanskje litt overrasket over nedsalget i Polarled (rørledningen, journ. anm.), men det er for så vidt naturlig når man velger å selge seg ned i Aasta Hansteen, avslutter han.

Statoil solgte seg allerede i fjor ned i Gjøa og Vega, og har frigjort betydelig likviditet de siste årene.

Økt produksjon for Wintershall

Det første funnet på Aasta Hansteen-feltet ble gjort i 1997. Feltet er planlagt utbygget for mer enn 34 milliarder kroner, med produksjonsstart i 2016.

Les også

Det meste er ekstremt på «Aasta Hansteen»

Asterix er et gassfelt vest for Aasta Hansteen.

Polarled er en ny 480 kilometer lang gassrørledning fra Aasta Hansteen til Nyhamna i Møre og Romsdal. Rørledningen er løsningen for å bygge ut Aasta Hansteen og andre felt i Norskehavet.

E24 har tidligere skrevet at Statoil tidligere har droppet å knytte gasseksporten fra Kristin-feltet til Polarled-ledningen. Tilkoblingen til to milliarder kroner ble i januar lagt på is fordi Statoil og partnerne ikke mente prosjektet var lønnsomt nok.

I en pressemelding skriver Wintershall-eier BASF at kjøpet øker datterselskapets daglige produksjon i Norge til omtrent 60.000 fat oljeekvivalenter.

- Andelene Wintershall kjøper inneholder reserver på omtrent 170 millioner fat oljeekvivalenter reserver og ressurser. I tillegg er selskapene enig om at Wintershall blir operatør for produksjonsfeltet Vega, noe som forutsetter godkjennelse av myndigheter og lisenspartnere, skriver selskapet.

Les også:

Ny rapport: Så dyr kan oljen på Johan Castberg bliKongsberg sikret seg Statoil-kontrakt på Johan CastbergStatoil selger seg ned i Angola for 1,2 milliarderStatoils nedsalg i Aserbajdsjan er fullførtStatoil skyver på produksjonsmål: Men Johan Sverdrup skal sikres

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Equinor

Flere artikler

 1. - Gir oss muskler til å satse videre

 2. Betalt innhold

  Statoil selger seg ned i Aasta Hansteen

 3. Betalt innhold

  Statoil casher inn 8,8 milliarder

 4. Betalt innhold

  – Vi skal fremdeles være størst på norsk sokkel

 5. Betalt innhold

  – Snakket med flere aktører