Det norske krever ny vurdering av Sverdrup-feltet

Det norske oljeselskap nektet å godta eierfordelingen av Johan Sverdrup-feltet og krever nå at oljeminister Tord Lien (Frp) lytter til alle parter når fordelingen av verdiene skal fastsettes.

VERDI og VOLUM: Administrerende direktør i Det norske oljeselskap, Karl Johnny Hersvik mener selskapet har rett på en større andel av Johan Sverdrup-feltet.

Audun Braastad
 • NTB
Publisert: Publisert:

– Nå må alle bli hørt. Vi forventer at alle parter får muligheten til å legge fram sitt syn i en åpen og transparent prosess. Vi forutsetter at departementet legger faglige hensyn til grunn, og tar en uavhengig avgjørelse, sier administrerende direktør Karl Johnny Hersvik i Det norske til Dagens Næringsliv.

Sammen med representanter for de øvrige fire selskapene som eier Johan Sverdrup-feltet, møtte han onsdag i Olje- og energidepartementet for å diskutere striden om eierfordelingen med embetsverket i departementet. Hersvik var den eneste toppsjefen blant møtedeltakerne.

Hva som kom ut av møtet, er ikke kjent. Departementet har ikke villet kommentere innholdet i møtet.

Det er imidlertid klart at Det norske nektet å godta flertallets fordeling av verdiene før fristen 13. februar. Departementet har siden sagt ja til å avgjøre eierfordelingen for å hindre utsettelse av utbyggingen av gigantfeltet som antas å kunne gi en samlet produksjonsinntekt på 1.350 milliarder kroner over 50 år.

Det er selskapene Statoil, Lundin Norway, Petoro, Det norske oljeselskap og Maersk Oil som sitter på feltrettighetene. Også Petoro kjempet for å få en høyere andel i feltet enn de øvrige lisenspartnerne ønsket, men etter et møte med statsråden like før fristen for å levere planen for utbygging og drift av oljefeltet gikk ut, aksepterte Petoro en lavere eierandel.

Les også

Kaller inn Sverdrup-partene til møte om eierstriden

Les også

Ap krever svar Sverdrup-svar fra oljeministeren

Les også

Lien: Det norske hindret Johan Sverdrup-enighet

Publisert:

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Det norske krever ny vurdering av Sverdrup-feltet

 2. Betalt innhold

  Krever ny vurdering av Sverdrup-feltet

 3. Betalt innhold

  Det norske klager på Sverdrup-fordeling

 4. Full strid om gigantutbygging

 5. Betalt innhold

  Sverdrup-partnerne ble ikke enige