Konseptvalget for Johan Sverdrup er klart

Fra slutten av 2019 planlegger Statoil og partnerne å ha produksjonen ved Johan Sverdrup i gang. Det planlegges for elektrifisering fra land, i første omgang.

GIGANTEN: Slik ser Statoil for seg at Fase 1 av Johan Sverdrup-utbyggingen vil se ut, med et feltsenter bestående av fire installasjoner. Planlagt produksjonsstart er ved slutten av 2019.
Publisert:

Etter mye spekulasjoner og debatter i media har Statoil og oljeselskapet Det norske torsdag morgen offentliggjort konseptvalget for Johan Sverdrup-feltet.

Valget skulle egentlig tas før nyttår, men ble tidlig i desember utsatt til over nyttår. Som E24 har skrevet tidligere var det flere punkter partnerne var uenige om.

Sverdrup-feltet er en av de aller største funnene som er gjort på norsk sokkel noensinne, og er enormt viktig for Statoil og de andre.

- Dette er historisk. Sist vi tok et konseptvalg på felt med oljeressurser av denne størrelsen var på 1980-tallet, sier Arne Sigve Nylund, konserndirektør for utbygging og produksjon i Norge.

Partnerskapet består av Statoil, Det norske, svenske Lundin og Petoro. Johan Sverdrup består av et kombinert funn som inngår i ett felt. Lundin er operatør en av lisensene, mens Statoil er operatør på de to andre.

Hele Utsirahøyden består av feltene Johan Sverdrup, Gina Krog, Edvard Grieg og Ivar Aasen.

Partneren Det Norske Oljeselskap er godt fornøyde med løsningen, som beskrives som «god og robust».

- Dette er et enestående felt som vil gi store verdier til fellesskapet. Feltet vil stå for omtrent en fjerdedel av norsk oljeproduksjon når det er på platå. Vi er stolt av å være med på denne utbyggingen, sier viseadministrerende direktør Øyvind Bratsberg i en kommentar.

- Etter at Lundin gjorde funnet av Johan Sverdrup-feltet i 2010 er konseptvalget en stor milepæl for Lundin Petroleum, Johan Sverdrup-partnerne og det norske samfunnet (...) Kvaliteten, størrelsen og beliggenheten til feltet er en unik kombinasjon, sier Ashley Heppenstall, konsernsjef i Lundin Petroleum.

Les også

Aker Solutions får første kontrakt på Johan Sverdrup

Kraft fra land - i første fase

I en pressemelding skriver Statoil at de vil elektrifisere Sverdrup i første runde, og dermed ser det ikke ut til at partnerskapet går for elektrifisering på resten av Utsirahøyden nå.

Statoil har hele tiden lovet elektrifisering av deres felt på Sverdrup, mens de andre operatørene ikke har gjort det samme for sine felt.

LES OGSÅ: Bellona: Ikke akseptabelt

Strømmen skal komme fra Kårstø og sikrer rundt 80 megawatt ut til feltet, ifølge Statoil.

Statoil viser likevel til at elektrifiseringen av Johan Sverdrup alene vil kutte CO2-utslippene fra Utsirahøyden med 60 til 70 prosent.

I forbindelse med utbyggings- og driftsplanen som kommer i starten av neste år skal alternative kraftløsninger beskrives. Der er ett av alternativene helelektrifisering av Utsirahøyden, noe som skal gi et CO2-kutt på over 90 prosent.

Statoil bekrefter at det skal bygges et feltsenter bestående av fire installasjoner offshore samt en kraftledning.

- Johan Sverdrup-feltet er blant de største oljefeltene på norsk sokkel og vil på maksimal produksjon stå for 25 prosent av oljeproduksjonen på norsk sokkel. Gigantfeltet forventes å starte produksjon sent i 2019, skriver Statoil.

De anslår at feltet har en levetid på 50 år, og at forventet platåproduksjon vil ligge på mellom 550.000 og 650.000 fat oljeekvivalenter per dag. Statoil har en andel på 40 prosent av feltet.

Partneres Det norske gjentar torsdag tidligere ressursanslag på 1,8 og 2,9 milliard fat olje, og forteller at estimatet for investeringene i første fase legger til rette for tiltak mot økt utvinning.

I tillegg sier både Statoil og Det norske at man fortsatt arbeider med å få ned investeringsnivået.

Flere faser

Som tidligere kjent ønsker man å bygge ut Johan Sverdrup i flere faser.

Den første fasen er designet til å ha en produksjonskapasitet på mellom 315.000 og 380.000 fat oljeekvivalenter per dag.

I denne fasen skal det alene investeres for mellom 100 og 120 milliarder kroner. Det inkluderer et feltsenter, brønner, eksportløsninger for olje og gass, samt kraftforsyning.

- Partnerne har en ambisjon om utvinning på opp mot 70 prosent, sier Øivind Reinertsen, direktør Johan Sverdrup-feltet.

Mens oljen skal transporteres til Mongstad-terminalen, skal gassen endes via Statpipe til Kårstø i Rogaland.

Les også

Vil bruke Mongstad til Johan Sverdrup-eksport

- Feltsenteret i første fase inkluderer prosessplattform, boreplattform, stigerørsplattform og boligplattform, og er utformet med tanke på framtidige utvidelser, skriver Statoil.

Investeringsbeslutning neste år

Mens konseptvalget nå altså er tatt, er det annonsert at den endelige investeringsbeslutningen vil komme neste år, nærmere bestemt i januar 2015.

Det bekreftet både Statoil-sjef Helge Lund og Margareth Øvrum (konserndirektør for teknologi, prosjekter og boring i Statoil), under oljeselskapets kapitalmarkedsdag i London forrige fredag.

- Investeringsbeslutningen skal tas om ett år, og vi håper Stortinget vil behandle den i vårsesjonen, sa Øvrum på slutten av London-seansen.

Les også

Statoil skyver på produksjonsmål: Men Johan Sverdrup skal sikres

Hun sa at de håper på å utvinne opp til 70 prosent av ressursene gjennom feltets levetid, basert på de erfaringene de har gjort med å øke utvinningsgraden.

Men noen spesifikk guiding på utvnningsgrad ville de ikke komme med.

- Vi kan bruke hele teknologiporteføljen vår på å utvinne så mye som mulig på Johan Sverdup, ettersom oljen der er så god, sa Øvrum.

Les også:

Tord Lien hemmeligholder regnestykkene for Norges største klimatiltakKostnadsgaloppen skal stoppes: - Det er ingen hellige kyrStatoil-topp om standardisering: - Min trapp til himmelen

Publisert:
Gå til e24.no