Aker vil ikke bli mindre oljeavhengig - ennå

Kjell Inge Røkkes Aker har nesten alle eggene sine i oljekurven. Om et par år vil de se om Aker-porteføljen skal ha flere sterke ben å stå på, men inntil videre er det full fart i oljesatsingen i både Norge og Ghana.

NY REKORD: Aksjekursen og verdiene i Aker har aldri vært høyere. Onsdag la konsernsjef Øyvind Eriksen (t.v.) og finansdirektør Frank O. Reite (i midten) frem resultatene for første kvartal. Til høyre er kommunikasjonsdirektør Atle Kigen.

Foto: Ole Berg-rusten NTB scanpix
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Selv om det meste ser ut til å gå i riktig retning for Aker om dagen, var det ikke helt tilfellet med teknikken da Aker-sjef Øyvind Eriksen inntok podiet under kvartalspresentasjonen på Fornebu onsdag. Selv om Powerpoint-presentasjonen gikk i krøll, så lot ikke Aker-sjefen seg stoppe av den grunn:

– Vi burde trolig hatt Cognite her nå, spøkte Eriksen med referanse til teknologiselskapet som Aker har investert i, og som ledes av tidligere Fast-gründer John Markus Lervik.

Cognite har både Aker BP og Aker Solutions som kunder, men vil nå skaffe flere. Selskapet bygger opp en digital plattform for å fundamentalt endre måten man driver store petroleums- og industrianlegg på, inkludert hvordan vedlikehold planlegges og gjennomføres.

– Mye av tiden har vært brukt på Aker BP frem til nå, og resultatene er rett og slett enestående, sa Eriksen om Cognites foreløpige prestasjon.

Etter at teknikken etter hvert kom i orden fortsatte Aker-sjefen og finansdirektør Frank O. Reite gjennomgangen av kvartalet – et kvartal da oljeselskapet Aker BP fortsatte å stige i verdi, samtidig som Aker kastet kortene i kampen om Norske Skog og satsingen på offshore fiskeoppdrett med Norway Royal Salmon.

Les også

Aker BP ber fornybarbransjen komme med havvind-forslag: – Vi tror dette skal la seg gjøre

Vurderer å spre eggene i flere kurver

Olje og gass har lenge vært en sentral del av Akers virksomhet, men med en oljebransje på vei opp og en oljepris som har steget til nesten 77 dollar, er segmentet nå enda mer dominerende i porteføljen.

Olje- og gassrelatert virksomhet utgjorde hele 72 prosent av verdiene til Aker ved kvartalets slutt – og det er før man regner med de oljeeksponerte delene av skipsflåten til Ocean Yield.

Aker-sjef Øyvind Eriksen og storaksjonær Kjell Inge Røkke har under hele oljenedturen vært tindrende klare på at Aker satser for fullt på olje og gass, blant annet ved å bygge opp Aker BP gjennom en rekke oppkjøp som begynte i 2014.

– Vurderer dere å diversifisere porteføljen til flere segmenter utover oljen nå som oljemarkedet er i bedring og verdiene har steget så mye?

– Vi har gjennom nedgangskonjunkturen satt handling bak ord og investert motsyklisk, og på den måten skapt muligheter som vi nå jobber med å realisere. De neste årene vil olje og gass være hovedsegmentet i Akers portefølje og kjernekompetanse i gruppen, sier Øyvind Eriksen.

– I Ocean Yield har man vært tydelige på at man ønsker å ha flere ben å stå på enn oljen, gjelder dette også Aker?

– På lengre sikt vil det bli et større tema enn det er de neste to til tre årene, sier Eriksen.

Les også

Oljeløft gir penger i kassen for Aker-aksjonærene: Har levert 33 prosent meravkastning siden nyttår

Rundt 80 stykker i sving på Afrika-satsingen

Den nye satsingen som toppene i Aker-systemet nå har store forhåpninger til er Aker Energy, som skal utvikle et oljefelt utenfor kysten av Ghana.

Med tidligere Kværner-sjef Jan Arve Haugan i spissen, og tidligere finansdirektør Eiliv Gjesdal med på laget, øyner Aker muligheter for milliardgevinst i horisonten.

Satsingen ble annonsert i februar, og selskapet er eid 50/50 av Aker og Kjell Inge Røkke selv gjennom hans investeringsselskap TRG. Ifølge kvartalsrapporten har Aker Energy-teamet allerede vokst til rundt 80 personer, og etter det E24 forstår trekker man også på kompetanse fra andre Aker-selskaper, inkludert Aker BP.

Etter planen skal Aker Energy overta eierandelen til oljeselskapet Hess' i Deepwater Tano-blokken (Hess-blokken), mens TRG allerede eier en del av naboblokken i sør (TRG-blokken). Hess-blokken alene estimerer man at inneholder rundt en halv milliard fat med olje.

Les også

Pareto har mistet flere av sine beste tallknusere

Utelukker ikke flere avtaler

Under kvartalspresentasjonen fikk Aker-toppene flere spørsmål om Afrika-satsingen. Analysesjef Christian Frederik Lunde i Carnegie ville blant annet vite om Aker Energy vil satse på andre blokker eller muligheter i området.

Aker-sjef Øyvind Eriksen sa at de først og fremst fokuserer på å få gjennomført boreprogrammet og deretter ferdigstilt utbyggingssøknaden som skal leveres i andre halvår, hvis alt går som planlagt.

Det skal bores avgrensningsbrønner i Hess-blokken for å forankre ressursestimatet, og i tillegg skal det bores letebrønner i TRG-blokken som Røkke altså eier.

– Vi har åpnet for å konsolidere de to blokkene. Hess-blokken inneholder ressurser om lag på nivå med Johan Castberg-feltet, og det kan bli betydelig større med naboblokken, sa Eriksen under presentasjonen.

Han tok samtidig forbehold om at transaksjonen med Hess først må ferdigstilles og at boreprogrammet går som ventet.

– Vi har allerede hatt noen foreløpige diskusjoner om mulige samarbeid og transaksjoner, men vi har ikke brukt mye tid på det ennå, fortsatte Eriksen.

– Ønsker dere å utvide Aker Energy-satsingen etter at dette er ferdig?

– Det aller mest verdiskapende for Aker og våre aksjonærer er at vi gjennomfører boreprogrammet og utbyggingsplanene med tilhørende finansiering av de feltene vi allerede har i porteføljen, sier Eriksen til E24 og fortsetter:

– Det forventer vi vil skape opsjoner for ytterligere vekst som kan brukes videre i neste fase.

Les også

Røkke-selskaper får Statoil-avtale på 3,4 mrd.

Les også

Ny navnetrend på toppen av Olje-Norge

Les også

– Både Aker-bedrifter og andre kan glede seg til store oppdrag

Her kan du lese mer om

  1. Aker
  2. Kjell Inge Røkke
  3. Øyvind Eriksen
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Krigskassen eser: – Vår forretningsutvikling stopper ikke med Ghana

  2. Røkke og Aker endrer Ghana-planene

  3. Aker Energy fant olje i ny brønn i Ghana

  4. Annonsørinnhold

  5. Ghana-oppstart kan bli utsatt til etter 2021

  6. – Alt må gå bra skal vi nå det målet