Det norske overtar kriserammede Norecos norske portefølje

Akers oljeselskap fortsetter handleturen på norsk sokkel, men denne gang koster ikke kjøpet selskapet en eneste krone. Samtidig ser det ut til at staten blir sittende igjen med mesteparten av regningen for oppgjøret med Noreco-kreditorene.

PÅ HANDLETUR, IGJEN: Konsernsjef Karl Johnny Hersvik (t.v.) i Det norske oljeselskap har nok en gang sikret seg flere andeler på norsk sokkel. Arkivbilde.

Audun Braastad NTB scanpix
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Det norske oljeselskap, der Kjell Inge Røkkes Aker eier 49,9 prosent, melder at de har inngått en avtale med Noreco (Norwegian Energy Company).

Kriserammede Noreco skal med denne avtalen overføre deres norske lisensportefølje til Det norske, inkludert en kontantbeholdning på 45 millioner kroner.

Noreco hadde opprinnelig planlagt å selge den norske virksomheten til Djerv Energi, men det stemte eierne av obligasjonslånet NOR06 mot. Bak Djerv sto et amerikansk investeringsfond.

Avtalen med Det norske kommer bare en måned etter at avtalen med Djerv gikk i vasken.

Det norske opplyser til E24 at selskapet skal overta lisensene vederlagsfritt, altså for null kroner, og med på kjøpet får de altså en kontantbeholdning på rundt 45 millioner.

– I realiteten får vi jo betalt for dette, sier komunikasjonsdirektør Rolf Jarle Brøske i Det norske til E24 om kjøpet.

Handelen høres kanskje for god ut til å være sann, men det er et dystert bakteppe som forklarer det skal vi tro Det norske:

– Dette er jo et uttrykk for hvor alvorlig situasjonen for oljenæringen er, sier Brøske.

Det er ikke første gangen Det norske klarer å sikre seg andeler på norsk sokkel til en billig penge. Da Det norske annonserte kjøpet av Premiers norske virksomhet i fjor høst beskrev en analytiker det som «bortimot gratis».

Kommunikasjonsdirektøren vil ikke si noe om det var noen konkurrenter som også ville sikre seg Noreco-andelene, men han peker på at Det norske med dette forsterker satsingen og troen de har på norsk sokkel.

– I 2016 har vi det største letebudsjettet i selskapets historie, sier Brøske.

Andeler i nord og sør

Porteføljen Det norske nå sikrer seg inneholder syv lisenser på norsk sokkel, spedt over Nordsjøen, Norskehavet og Barentshavet. Det er kun snakk om letelisenser, og det er ingen lisenser med en aktiv produksjon.

Avtalen inkluderer imidlertid ikke Norecos andel på 4,36 prosent i Enoch-feltet, ifølge meldingen. Enoch-feltet skal etter planen stenged ned i løpet av 2016, ifølge Oljedirektoratet.

Det som følger med i avtalen er blant annet en andel i Gohta-lisensen (PL492), der Lundin gjorde et større funn i 2013. Det norske eier allerede 40 prosent, og selskapet sikrer seg nå 20 prosent til, mens Lundin sitter på 40 prosent. Lisensen ligger ved siden av Lundin kjempefunn, Alta.

Selv om Det norske ikke betaler en eneste krone for Noreco-andelene, kan det følge med en del kostnader, blant annet fordi Lundin kan sette i gang en boring i Barentshavet, der Det norske er deleier.

– Det er ingen direkte forplitktelser i lisensene som er omfattet av avtalen med Noreco. Men det foreligger en plan for å bore på Gohta i år, selv om det ikke er endelig besluttet. Det vil koste en del penger, men kontantbeholdningen vil være med på å finansiere det, sier Brøske med referanse til de 45 millionene fra Noreco.

Avtalen mellom Noreco og Det norske forutsetter to ting. For det første må norske myndigheter som vanlig godkjenne eierskifter i lisensene på sokkelen. For det andre må eierne i Norecos obligasjonslån NOR06 godkjenne transaksjonen.

Det norske skriver imidlertid at Noreco allerede har sikret seg forhåndsaksept fra majoriteten i det obligasjonslånet.

Gitt at avtalen går gjennom får Det norske følgende med på kjøpet, i tillegg til lisensene, ifølge en melding fra Noreco:

 • De ansatte som er igjen i den norske virksomheten
 • Leieavtalen for kontorene i Stavanger

Heftig sokkel-shopping

Det norske har de siste par årene vært på en omfattende handeltur på norsk sokkel.

Selskapet annonserte i 2014 at man skulle kjøpe Marathon Oils norske virksomhet for 12,6 milliarder kroner.

Selv om dette kjøpet skjedde på toppen av oljeboomen, rett før oljebremsen slo inn for fullt, lot ikke Det norske seg stoppe av den grunn.

I fjor høst kom det ytterligere to kjøp. I oktober annonserte Det norske at man skulle kjøpe den norske virksomheten til Svenska Petroleum for 75 millioner dollar.

I november kom meldingen om at Det norske skulle kjøpe Premier Oils norske virksomhet for 120 millioner dollar på gjeldfri basis.

Onsdag sier Det norskes konsernsjef, Karl Johnny Hersvik følgende om Noreco-handelen:

– I tillegg til det nylige oppkjøpet av Svenska Petroleum Norge og Premier Oil i Norge, understreker overtagelsen av Noreco Norge Det norskes sterke tro på, og forpliktelse til norsk sokkel, sier Hersvik.

Staten tar størsteparten av regningen

Noreco er eventyret som aldri ble noe av for aksjonærene, og avtalen med Det norske markerer slutten på oljevirksomheten i Norge.

Selskapet annonserte nylig sine resultater for fjerde kvartal, som viste et samlet tap på tampen av året på 615 millioner kroner, tungt preget av nedskrivninger.

Noreco har i tillegg til norsk sokkel også vært tilstede på britisk og dansk sokkel. Noreco har tidligere meldt at de anslår å ha tapt rundt 590 millioner kroner totalt på investeringen i Huntington-feltet på britisk sokkel.
Noreco forsøkte etter omstruktureringen av selskapet i april 2015 å selge eierandelen på 20 prosent i Huntington, men det skal ikke ha kommet inn noen tilbud som man anså som gode nok.

Noreco skriver i en børsmelding at avtalen med Det norske, sammen med Enoch-transaksjonen og salget av Oselvar, vil få inn et beløp som dekker 94,7 prosent av det opprinnelige lånebeløpet i obligasjonen NOR06 på 618 millioner.

Noreco opplyste at Oserlvar-salget ga en bruttoinntekt på 201 millioner og en inntekt på 173 millioner etter justeringer.

Samtidig foreslår Noreco altså å betale ut rundt 45 millioner til Det norske, samt 15 millioner til CapeOmega AS (oppkjøpsfondet HitecVision), som skal overta andelen i Enoch-lisensen.

I en melding til obligasjonseierne kommer det frem at selskapet regner med skatte- og leterefusjoner fra den norske staten for å få regnestykket til å gå opp, slik at obligasjonseierne kan få igjen 585 millioner kroner av det opprinnelige lånet på 618 millioner.

Totalt betaler dermed den norske staten 393,8 millioner kroner av oppgjøret til kreditorene i obligasjonslånet, gjennom det norske oljeskattesystemet.

Ifølge opplysninger fra Oslo Børs er det 638 millioner kroner utestående i lånet, som ble utstedt i april 2011 og som forfaller i desember 2017. Lånet har en kupongrente på 6,5 prosent.

Det har foreløpig ikke lykkes E24 å få en kommentar fra Noreco i saken.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Det norske oljeselskap
 2. Noreco
 3. Lundin Petroleum

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Det norske overtar Norecos norske avdeling

 2. Betalt innhold

  Det norske overtar Norecos norske avdeling

 3. Betalt innhold

  Noreco blir fratatt sitt mest verdifulle felt

 4. Annonsørinnhold

 5. Det norske glad for Statoils Lundin-investering: Men Røkkes oljeselskap vil følge oljeduoen med argusøyne

 6. Vette-feltet er oljekartets første oljeprisoffer