Kritisk til fremgangsmåten bak krypto-avgift: – Har skapt usikkerhet

Hele Stortinget støtter full elavgift for kraft til krypto-utvinning, men Senterpartiet kritiserer regjeringen for å skape unødvendig usikkerhet.

KRITISERER REGJERINGEN: Senterpartiet er kritisk til regjeringens fremgangsmåte i saken om full elavgift for kryptovaluta-utvinning, og mener den har skapt unødvendig usikkerhet i datasenternæringen. Dette er en illustrasjon av et planlagt datasenter i Ballangen, som eies av kanadiske Hive Blockchain.
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Stortinget har enstemmig avgjort at det skal innføres full elavgift på kraft til kryptovaluta-utvinning i datasentre.

Det kommer frem i en innstilling som finanskomiteen har avgitt onsdag.

– Dette er viktig. Dette er en sak jeg har engasjert meg i over lengre tid og stilt spørsmål til regjeringen om, sier stortingsrepresentant Sigbjørn Gjelsvik til E24.

Han sier at han har fått mange tilbakemeldinger om at det ikke bør være lav avgift på utvinning av kryptovaluta. Flere av partiene på Stortinget og miljøbevegelsen har også kritisert slik utvinning for å være spekulativ og lite bærekraftig.

Samtidig har IKT Norge, Abelia og NHO kritisert fremgangsmåten i saken, etter at regjeringspartiene og KrF inkluderte full elavgift i budsjettavtalen 20. november.

– Det som er synd er at regjeringen ikke har vært mer offensive på å finne en avgrensning. Nå har hele Stortinget sluttet seg til at utvinning av kryptovaluta ikke skal ha full elavgift. Det burde regjeringen ha gjort tidligere, men finansminister Siv Jensen mente det var for vanskelig, sier Gjelsvik.

Les også

Smell for kryptobransjen: Full elavgift fra 1. mars

Tidligere i høst sa finansminister Siv Jensen at det ville være vanskelig å skille mellom bruk av datasentre til kryptoutvinning og annen virksomhet. Så ba hun Skattedirektoratet vurdere saken, og da ble konklusjonen at det var mulig.

– Dette har blitt skjøvet på, og det har skapt usikkerhet i næringen. Det kunne vært unngått hvis regjeringen hadde vært mer offensiv tidligere. Regjeringens håndtering har dessverre gitt unødvendig usikkerhet for næringen, sier Gjelsvik.

Les også: (+) Etter gullrushet: Del 1, del 2 og del 3.

– Næringen må bare avfinne seg

Gjelsvik er likevel fornøyd med at et samlet storting nå står sammen om avgiftsgrepet.

– Vi er fornøyde med at et samlet storting slår fast at utvinning av kryptovaluta skal ha full elavgift, mens vanlige datasenter beholder lav elavgift. Også de som driver med blokkjede skal ha mulighet til å kunne gjøre det med lav elavgift, sier han.

Det skal holdes en høring om full elavgift på kryptosentre, men ifølge Gjelsvik skal denne bare bidra til å avgrense hvem som skal omfattes av full elavgift. Han tror ikke høringen vil få Stortinget til å snu i saken.

– Næringen må bare avfinne seg med at et samlet storting sier at det skal være full elavgift for kryptovaluta. Det høringen skal gjøre er å finne ut hvordan vi skal avgrense mellom kryptoaktivitet og vanlige datasentre, sier Gjelsvik.

Les også

Ny enighet mellom budsjettpartnerne: Utsetter krypto-avgift

Tar ikke selvkritikk

Leder Henrik Asheim (H) i Stortingets finanskomité sier til E24 at partiet har lyttet til kritikken fra næringen, som blant annet er blitt fremført av IKT Norge og NHO-foreningen Abelia.

– Jeg mener vi har lyttet til den kritikken. Vi sier at vi skal ha en høring, og sier at avgrensningen fra Skattedirektoratet rammer for bredt, for den rammer jo hele datasenteret selv om bare en liten del av det brukes til krypto. Men Stortingets hovedsyn er at utvinning av kryptovaluta skal ha full elavgift, sier Asheim.

– Næringen sier at noe blokkjedevirksomhet er samfunnsnyttig?

– Dette skal vi få klargjort gjennom høringen, om det for eksempel skal være en slags egenerklæring fra datasentrene eller aktørene selv om hvilken aktivitet de driver med, sier Asheim.

– Tar dere selvkritikk for at dette kom så brått på?

– Det at vi mener dette er helt klart og tydelig, men det har vært viktig for oss å gi regjeringen tid til å utrede dette og gjøre det skikkelig. Det at vi gjør denne endringen nå er jo også fordi dette skal være forutsigbart. Det er bedre å gjøre det nå enn etter at dette potensielt har bredt om seg, sier han.

– Men du tar ikke selvkritikk?

– For så vidt ikke. Jeg mener det er riktig å slå fast at dette skal gjennomføres, og så lytte til næringen. Det ligger ikke noen selvkritikk i at vi vil lytte, sier Asheim.

Les E24s artikler om full elavgift på kryptovaluta:

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Strømpriser
  2. Bitcoin

Flere artikler

  1. Smell for kryptobransjen: Full elavgift fra 1. mars

  2. Næringen mener full elavgift for kryptobransjen gir datasentersmell

  3. Regjeringen snur etter omstridt avgjørelse: Krypto-datasentre slipper full elavgift

  4. – Måtte takke nei

  5. Utsetter krypto-avgift