Færre store oljeprosjekter på 2020-tallet: – Det er bekymringsfullt

Norsk sokkel begynner å gå tom for de store oljeprosjektene. Det er bekymringsfullt, sier Norsk olje og gass, som spår et kraftig fall i oljeinvesteringene etter 2020.

VENTER FALL: Norsk olje og gass tror på oljefest i 2019 og 2020, men deretter er det få store prosjekter i køen på norsk sokkel. Det vil trolig gi et kraftig fall i investeringene utpå 2020-tallet, ifølge ferske anslag. Dette bildet viser sammenkoblingen av plattformdekk og understell på Statoils gassplattform Aasta Hansteen nå i desember, som skal være i drift i fjerde kvartal 2018.

Foto: Olaf Nagelhus, Woldcam/Statoil
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Oljeselskapene vil gire opp investeringene i 2019 og 2020, men ifølge en fersk rapport er det fare for at oljebremsen fortsetter utpå 2020-tallet.

Det sier bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass, som frykter at det er for få prosjekter som kommer til etter at større prosjekter som Johan Sverdrup fase to, Johan Castberg og Snorre Expansion er ferdig utbygget om noen år.

– Det vi ser her er en kombinasjon av at vi ser et vendepunkt og en betydelig oppgang frem til 2020, men det er bekymringsfullt at vi ikke har, som du sier, en kø av prosjekter som skal videre ut der, sier administrerende direktør Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i Norsk olje og gass til E24.

– De må finnes. Det understreker bare viktigheten av at det legges til rette for leting, slik at vi kan finne, sier han.

Les mer: Norsk olje og gass spår ny oljefest

Halvering fra 2014

Det er vanskelig å spå så mange år frem i tid, men organisasjonens anslag på investeringene i 2022 er på bare 111 milliarder kroner, det laveste nivået siden 2006 og mer enn en halvering fra toppåret 2014.

– Da vil det være en betydelig nedgang. Derfor understreker jeg at det gjennomgående har vært slik at man løpende har gjort funn som har gjort at anslag så langt frem i tid har kunnet justeres opp. Vi har jo godt håp om det, sier Schjøtt-Pedersen.

– Men basert på den kunnskapen vi har i dag, kan vi ikke stille i utsikt investeringer over det, sier han.

Venter opptur til 2020

I de kommende årene ser organisasjonen likevel for seg en ny oljeopptur, med betydelig oppgang i investeringene i både 2019 og 2020.

– Vi mener at oljenæringen er ved et vendepunkt, og vi er optimistiske til den videre utviklingen, sier Schjøtt-Pedersen.

Han sier at kostnadene på norsk sokkel er betydelig redusert, noe som gjør prosjektene billigere og at flere prosjekter kan settes ut i livet de neste årene.

– Vi ser mange nye prosjekter, illustrert ved at vi forventer ti puder (planer for utbygging og drift, journ. anm.) i år og seks neste år. Dette er et høyt antall, sier Schjøtt-Pedersen.

Han mener at oljebransjen allerede er på vei oppover, selv om han venter at investeringene faller til 144,3 milliarder neste år fra 151 milliarder i år. Årsaken er at aktiviteten har vært nokså lav i årene før, samt virkningen av kraftige kostnadskutt.

– Men allerede i 2019, til tross for denne sterke kostnadsreduksjonen, så vil antallet nye prosjekter slå så sterkt inn at vi får en ganske betydelig økning. Det vil fortsette, tror vi, i 2020, sier Schjøtt-Pedersen.

Les også

Så mye kan oljeinvesteringene stige neste år

– Høyt aktivitetsnivå i 2020

Norsk olje og gass forventer at oljeinvesteringene stiger til 153 milliarder kroner i 2019 og 159,4 milliarder kroner i 2020. Hvis man tar hensyn til de drastiske kostnadskuttene i bransjen betyr dette trolig at aktiviteten nærmer seg toppårene frem til 2014.

– Da snakker vi om et høyt aktivitetsnivå, sier Schjøtt-Pedersen.

– Samtidig må vi opprettholde kostnadskontrollen, og jeg kan ikke stille i utsikt at de som dessverre mistet arbeidet den gangen nå vil komme inn igjen. Men vi ser at det økte antallet nye prosjekter gjør at det allerede nå er fokus på tilbud med sikte på leveranser i de årene. Det gjør at vi er svært optimistiske for aktiviteten når det nå snur, sier han.

Les også

Jekker opp oljeinvesteringer: Herfra går det oppover

Trenger nye funn

Schjøtt-Pedersen understreker usikkerheten rundt hva som skjer utover 2020-tallet. For eksempel kan oljeprisen stige mer enn ventet, og noen store funn ville trolig ha bidratt til økt optimisme i industrien.

Men slik det ser ut nå, så vil investeringene avta kraftig, til 136,6 milliarder kroner i 2021 og 111,3 milliarder i 2022, ifølge Norsk olje og gass.

– Når vi kommer forbi 2020 vil både Sverdrup, som skal i drift i 2019, da er både investeringene i Sverdrup og de nye utbyggingsplanene som kommer nå, gjennomført, sier Schjøtt-Pedersen.

– Med den kunnskapen vi har i dag forventer vi nedgang i investeringene med mindre vi gjør nye funn, sier han.

Toppen i norske oljeinvesteringer var på 224 milliarder kroner i 2014. Siden har investeringene falt kraftig.

Her kan du lese mer om

 1. Norsk olje og gass
 2. Olje og gass
 3. Oljebransjen
 4. Equinor
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Ny oljerapport: Bunn i 2018, så to års fest

 2. Fersk rapport: Venter kraftig oljevekst i 2019

 3. Ferske tall fra Norsk olje og gass: Venter ny topp i oljeinvesteringer i 2020

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  - Oljebunnen kommer i 2018

 6. Betalt innhold

  Oljebransjen venter fall i investeringene på norsk sokkel etter 2020