Statnett bekymret for forbrukstopper: Vil betale deg for ikke å bruke strøm

Statnett vil gjerne betale deg for ikke å bruke strøm i perioder, og mener økt bruk av strømstyring, digitalisering og apper kan bidra til lavere nettleie.

VIL BETALE: Økt forbruk av elektrisitet og mer varierende produksjon kan påvirke stabiliteten i strømforsyningen, tror Statnett, som driver motorveiene i kraftnettet. Ved behov betaler Statnett store forbrukere for å kutte strømmen, men nå ønsker selskapet at også du og jeg skal kunne få betalt for kutte noe av forbruket.

Foto: Statnett
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:,

Forbruket av strøm i Norge er høyere enn noensinne.

Norske bedrifter og forbrukere brukte rekordhøye 132,3 terawattimer strøm i fjor, noe som ifølge NVE skyldes økt befolkning og nye bruksområder, som strømslukende datasentre og elbiler.

Statnett, som drifter «motorveiene» i kraftnettet, mener at fremtiden er elektrisk, og at stadig mer av samfunnet vil gå på strøm.

Men da blir det også mer krevende å drive nettet, fordi svingningene øker både i produksjon og forbruk.

På tilbudssiden bygges det ut mer vindkraft, solkraft og kraftkabler til utlandet, og på forbrukssiden kobles det flere strømslukende enheter som elbiler på nettet.

Utenlandskablene vil i perioder ta i mot strøm, og i andre perioder sende strøm ut av landet.

Dette kan utfordre den stabiliteten som nordmenn hittil har kunnet nyte i kraftnettet, med pålitelig strøm og lys i husene nær 100 prosent av tiden.

Les også

Bygger kraftlinjer for 140 milliarder

Nå håper Statnett at digitalisering og ny teknologi kan bidra til å løse problemene deres, på samme måte som det har dukket opp nye tjenester innen både reiselivs, transport og dagligvarer.

Tidligere fulgte produksjonen forbruket. Men i fremtiden blir det kanskje omvendt, siden produksjonen går veldig opp og ned på grunn av vind og sol. I alle fall i Europa, sier Statnett-sjef Auke Lont til E24.

– Vi har jo avtaler med Hydros smelteverk, hvor vi kan dra ned forbruket ganske mye i en time, og vi betaler for det. Hvorfor skal vi begrense oss til det? spør han.

HØYERE FORBRUK: Både forbruket og produksjonen av kraft i Norge har økt i perioden 1950-2016, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat.

Foto: NVE

– Appene kan hjelpe oss

Statnett-sjefen ønsker hjelp fra forbrukerne til å fjerne den største hodepinen i driften av kraftnettet, nemlig det å balansere produksjon og forbruk.

Han ønsker mer «forbrukerfleksibilitet», som kort fortalt går ut på at forbrukere får betalt for å ikke bruke strøm i perioder hvor forbruket er høyt.

– Vi klarer ikke å balansere tusenvis av Teslaer, men appene kan hjelpe oss, sier Lont.

Les også

En av verdens lengste strømkabler: Her legges den norske milliardkabelen

Det er utenfor Statnetts mandat å drive med slik virksomhet, men selskapet kan få hjelp fra firmaer som Tibber, som leverer systemer til privatkunder som ønsker å styre lys og temperatur i husene sine.

DRIVER KRAFTNETTET: Statnett-sjef Auke Lont.

Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24

– Med solceller og elbiler på vei inn i systemet må vi styre forbruket på en annen måte enn før, sier daglig leder Edgeir Vårdal Aksnes i Tibber til E24.

– På sikt håper vi at du som huseier skal tjene penger på huset ditt, ved at våre styringssystemer skrur av for eksempel oppvarmingen av huset ditt eller ladingen av elbilen din i perioder, sier han.

Les mer: Snart kan du drive eget strømnett

Bedrifter gjør dette allerede

Bedrifter har allerede muligheten til å gjøre dette.

LOS Energy, et datterselskap av Agder Energi, har koblet seg opp mot en rekke mellomstore bedrifter som har mulighet til å kutte noe av strømforbruket sitt i perioder mot betaling.

– Vi har vårt produkt som heter «Switch», hvor vi kan skru av forhåndsdefinerte laster eller kurser på områder der bedriftene sier det er greit fordi det ikke påvirker driften, sier Andreas Myhre, direktør for krafthandel i LOS Energy, til E24.

– Dette gjelder alt fra lett industri til smelteverk. Det kan for eksempel være fryserne i en butikk eller alle skolene i Oslo, eller store elkjeler eller varmtvannsberedere på steder som Oslo S, som helst ikke skal skrus på rundt klokken ni om morgenen da effektforbruket er på topp, sier han.

Les også

Så mye stiger strømprisen

Kan gi lavere nettleie

Etter hvert vil bidraget fra selskaper som LOS Energy kunne merkes.

Kommende vinter tror selskapet det skal være i stand til å skru av kapasitet på 50 megawatt i opptil en time.

Til sammenligning kan forbruket i Oslo og omegn på en kald dag være på rundt 5.000 megawatt.

– Slike løsninger kan bidra til at Statnett slipper å installere flere trafostasjoner, som kan koste mange millioner kroner, utgifter som belastes nettleien, sier Myhre.

Dyre oppgraderinger

Det norske kraftnettet skal oppgraderes for 140 milliarder kroner de neste ti årene, noe som kan løfte nettleien med tusenvis av kroner i enkelte områder.

Men investeringene i nett kan dempes noe hvis digitaliseringen fortsetter innen strømstyring og forbruket kan kuttes vesentlig i de travleste periodene. Det vil være bra for både regionale nettselskaper, Statnett og kundene.

– Det blir det penger av, for da blir nettleien lavere, sier Auke Lont.

Her kan du lese mer om

 1. Digitalisering
 2. Strømpriser
 3. Energi
 4. Fornybar energi
 5. Teknologi
 6. Solenergi
 7. Vindkraft

Flere artikler

 1. Skrur av datasentre og fabrikker på sekunder: Slik unngår Norge strømstans

 2. Snart kan du betale strøm per time

 3. Ønsker «mobilbruk-regel» for strøm: Storforbruk kan gi strømsjokk

 4. Annonsørinnhold

 5. Venter kraftig økt forbruk i Norge: Disse vil sluke mest strøm

 6. Ruster opp kraftnettet for milliarder: – Et historisk høyt nivå