Frykter Iran-sanksjoner spiser opp oljelandenes krisebuffer

Krympende oljekjøp fra Iran og fortsatt fallende produksjon i Venezuela har sendt oljeprisen mot 80 dollar. Oljeekspert Torbjørn Kjus mener Iran-effekten er «enorm», mens IEA tror markedet går inn i en «svært avgjørende periode».

ENORM EFFEKT: Oljemarkedet stålsetter seg for en enorm effekt av nye sanksjoner mot Iran. Bildet viser et oljerafinneri i Asaloyeh på nordkysten av Persiagulfen.

Foto: Vahid Salemi AP
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Etter nedgangen til 70 dollar per fat i sommer har oljeprisen igjen vært over 80 dollar fatet denne uken, mens oljemarkedet stålsetter seg for effektene av sanksjonene mot Iran.

– Effekten fra Iran er enorm. Du snakker over en million fat om dagen, mest sannsynlig, som blir borte fra eksporten, sier porteføljeforvalter Torbjørn Kjus i Vistin Trading til E24.

President Donald Trump trakk USA fra den internasjonale atomavtalen med Iran i mai, noe som innebærer at USA innfører sanksjoner igjen.

Les også: (+) Hemmelig frakt av iransk olje kan dempe slaget fra Trumps sanksjoner

Etter 4. november skal alle sanksjonene ha trådt i kraft igjen, deriblant forbudet mot å kjøpe iransk olje.

Det ventes å gå hardt utover Irans oljeeksport, ikke minst fordi selskaper som bryter med sanksjonene selv risikere å bli straffet av USA.

Les også

Spesialfondene har inntatt Nordsjøen: Okea blir en lakmustest

Frykter bufferen spises opp

Kjus tror konsekvensen blir at Iran vil gå fra en eksport på 2,5 millioner fat per dag, til under 1,5 millioner fat om dagen.

Håpet er at Saudi-Arabia eller andre Opec-land, eller Russland, kan øke sin produksjon for å oppveie for bortfallet. Det kan imidlertid føre til at disse landene får en liten buffer til å håndtere andre eventuelle uforutsette produksjonsfall.

OLJEEKSPERT: Porteføljeforvalter Torbjørn Kjus i Vistin Trading har gått fra jobben som oljeanalytiker til å handle med finansielle produkter i oljemarkedet.

Foto: Asgeir Aga Nilsen/E24

– Kanskje Saudi går opp til 11 millioner fat om dagen, som i så fall er ny rekord. Da har de omtrent ingen reservekapasitet igjen, sier oljeeksperten.

Han nevner Libya som et eksempel på et land der produksjonen brått kan falle kraftig på grunn av intern uro.

Les på E24+

Det nye Opec søker stabilitet – på bakrommet er splittelsen enorm

– Da har du rett og slett null reservekapasitet, og så har du et undertilbud på olje. Da går oljeprisen høyere enn den er nå.

Les også: Slik blir Kjus sin nye hedgefond-hverdag

– Avgjørende periode for oljemarkedet

Det internasjonale energibyrået (IEA) peker på to viktige årsaker til den siste tids oljeprisoppgang.

Venezuelas produksjon har falt videre, og kan gå fra 1,24 millioner fat per dag i august til 1 million fat om dagen innen utløpet av året hvis falltakten fortsetter, skriver IEA i en ny utgave av sin månedlige oljemarkedsrapport.

Venezuela er som kjent i store økonomiske problemer, hvilket har gitt en kraftig nedgang i oljeproduksjonen.

Og eksporten fra Iran har allerede falt med en halv million fat om dagen, ifølge energibyrået, som viser til sporingsdata av tankskip.

Om eksportfallene fortsetter kan oljemarkedet strammes til og oljeprisen kan stige, hvis ikke andre land øker sin produksjon tilsvarende, skriver IEA.

Energibyrået anslår at Opec-landene har en reservekapasitet på 2,7 millioner fat per dag. Spørsmålet er hvor mye av dette som kan settes inn på kort varsel, og om kvaliteten vil være riktig for raffineriene.

– Vi går inn i en svært avgjørende periode for oljemarkedet. Situasjonen i Venezuela kan forverres enda raskere, stridigheter kan returnere til Libya og de 53 dagene til 4. november vil avsløre flere avgjørelser tatt av land og selskaper med hensyn til iranske oljekjøp, skriver IEA.

Les også

Oljeministeren vil gi full gass i norsk oljeproduksjon

Les også

Oljeprisen klatrer mot toppen i 2008 målt i kroner

Her kan du lese mer om

  1. Olje og gass
  2. Det internasjonale energibyrået (IEA)
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Disse to afrikanske landene kan få oljeprisen over 100 dollar

  2. – Markedet kan stramme seg kraftig til

  3. Trump gir Iran håndsrekning før mandagens sanksjoner

  4. Annonsørinnhold

  5. Amerikanske sanksjoner mot Venezuela kan være godt nytt for Iran

  6. Oljeanalytiker om «tikkende bombe» og sanksjoner:  – Vil kunne gi tilbudssjokk