Verdens kullproduksjon med rekordfall

Kull sto for 28 prosent av verdens energiproduksjon i 2016, viser ferske tall fra British Petroleums (BP) årlige energirapport. Det laveste nivået siden 2004. 

SYNKER: En arbeider skyver kull ved et anlegg i den kinesiske byen Hefei, i Anhui-provinsen i sentrale Kina. Kina står for en 46 prosentandel av verdens kullproduksjon, med en nedgang på opp mot åtte prosent i 2016, viser tall fra BP.
 • Ida Bing
Publisert: Publisert:

Det globale kullforbruket falt med 53 millioner tonn oljeekvivalent (mtoe) i 2016. Dette er det laveste nivået siden 2004, viser tallene fra BPs årlige energirapport.

BP er et av verdens fire største oljeselskap, og har utgitt rapporten Statistical Review of World Energy i 66 år.

Tallene fra 2016 viser at gigantens produksjon av kull faller med 6,2 prosent – den laveste produksjonen hittil registrert, skriver WSJ.

Verdens energiproduksjon beveger seg mot et renere og lavere karbonforbruk, som igjen er drevet av miljøhensyn og teknologiske fremskritt, peker BPs Bob Dudley på i rapporten.

Nedgang i forbruk og produksjon

Det er sterke nedganger i kullforbruket både i USA og Kina. Førstnevnte med et fall på 8,8 prosent. Deretter følger Kina, med et fall på 1,6 prosent i forbruket. Mer oppsiktsvekkende er tallene fra Storbritannia, som viser et forbruk som er mer enn halvert, med en nedgang på 52,5 prosent.

Dette er det laveste nivået BP har registrert i Storbritannia.

Dette nivået ble sist sett for over 200 år siden, i tiden rundt den industrielle revolusjon, ifølge rapporten fra BP.

– Det enorme fallet i kullproduksjon og forbruk de siste årene sier meg at vi har tatt en viktig pause fra fortiden, sier Spancer Dale, BPs sjeføkonom ifølge WSJ.

Kinas produksjon faller også kraftig, hvor storprodusenten som står for 46 prosent av verdens kullproduksjon, gjør et dropp på 7,9 prosent.

Dette er også en rekordstor nedgang for landet.

Til sammenligning falt USAs produksjon med 19 prosent, som har hatt en rekke nedleggelser som følge av fallende kullpriser.

Les også

Fersk rapport: Kullkraften bremser

Stanser opp

Kull står for 40 prosent av verdens elektrisitet og er en innsatsfaktor som brukes til å produsere 70 prosent av verdens stål og 90 prosent av sementen, ifølge gruvegiganten Glencore. Men det er bred enighet om at hvis verden skal nå klimamålene fra Paris i 2015, må utslippene reduseres kraftig, særlig fra kull.

Ifølge en rapport fra den amerikanske miljøvernorganisasjonen Sierra Club, Greenpeace og CoalSwarm, kalt «Boom and Bust 2017», har veksten i utbyggingen av kullkraft i både Kina og India stanset opp. Til sammen er 100 kullkraftprosjekter på 68 gigawatt stanset i de to landene.

Til sammen sto Kina og India for 86 prosent av kullkraften som ble bygget mellom 2006 og 2016, og derfor får kullbremsen i disse landene betydelige ringvirkninger globalt, heter det i rapporten.

Les også

Fersk IEA-rapport: Kan nå nullutslipp i 2060

Stigninger i det fornybare

Fornybar energi har imidlertid bidratt enormt til energiproduksjonen i fjor. Både vind- og solenergi vokste sterkt gjennom fjoråret, særlig på bakgrunn av teknologiske fremskritt, ifølge BPs energirapport. Andelen fornybar energi ligger globalt på 4 prosent, men sørget for en tredjedels økning i primærenergien i 2016.

– Globale investeringer i fornybarindustrien har steget til mer enn 300 milliarder dollar i året fra bare 20 milliarder dollar for litt over et tiår siden, sier Tim Buckley i Institute for Energy Economics and Financial Analysis, og viser til tall fra Det internasjonale energibyrået IEA.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kina
 2. Fornybar energi
 3. Klima
 4. Storbritannia
 5. BP
 6. Energi

Flere artikler

 1. IEA tviler på snarlig kutt i kullforbruket

 2. IEA: Flatt tiår for kullbransjen

 3. IEA: Største energisjokk på over 70 år: – Et svimlende fall

 4. Fersk kraftrapport fra IEA: Største forbruksfall på over 50 år

 5. Økt kullproduksjon i USA, Kina og India