Statoil utsetter Johan Castberg-prosjektet

Statoil har anbefalt å utsette Johan Castberg-prosjektet i Barentshavet etter regjeringens forslag om å skjerpe oljeskatten.

UTSETTES: Johan Castberg-feltet (illustrasjonsbilde, bestående av Havis- og Skrugard-funnene, utsettes. Statoil skylder delvis på regjeringens skatteskjerpelse.
Publisert:

Utbyggingen av det store Johan Castberg-feltet, som ligger 240 kilometer nordvest for Hammerfest, legges nå på is.

Statoil begrunner at de anbefaler å utsette en investeringsbeslutning med regjeringens skatteskjerpelse overfor oljebransjen, samt usikkerhet knyttet til ressursestimater og investeringsnivå på prosjektet.

Øystein Michelsen, konserndirektør i Statoil for utvikling og produksjon Norge

- Regjeringen har nylig foreslått å redusere friinntekten i petroleumsskatten, noe som reduserer attraktiviteten til fremtidige prosjekter, særlig for marginale felt og felt som krever ny infrastruktur. Dette gjør det nødvendig med en ny gjennomgang av Johan Castberg-prosjektet, sier Øystein Michelsen, Statoils konserndirektør for utvikling og produksjon i Norge.

- Utgjør syv dollar fatet

Talsperson for Statoil, Fredrik Normann, forteller at de ikke har tallfestet hvor mye usikkerheten og skatteskjerpelsen utgjør, men selskapet har en klar formening om hva skatteskjerpelsen utgjør per fat.

- Skatteskjerpelsen gjør at break-even-punktet økes med syv dollar per fat, sier Normann til E24.

- Skattestrykket øker for Johan Castberg-prosjektet, og uten den endringen hadde utbyggelsen gått i henhold til planen, legger han til.

- Hvilke andre prosjekter kan dette påvirke?

- Skatteskjerpelsen treffer alle marginale felt som trenger ny infrastruktur og som ikke dekkes av overgangsordningen fra regjeringen.

Normann sier at han ikke ønsker å spekulere i hvilke andre felt som kan bli rammet, men at Statoil går gjennom flere beregninger.

Normann opplyser at dette er Statoils anbefaling og ikke noen felles avgjørelse mellom de Eni, Petoro og Statoil.

Krangel om skattepakke

Regjeringen hasteinnkalte søndag 5. mai til en pressekonferanse der det ble lagt frem en ny skattepakke som er ment å begrense todelingen av norsk økonomi, samt tette skattehull som benyttes av internasjonale konsern.

En av grepene regjeringen vil gjennomføre er å senke den såkalte friinntekten i skattesystemet for oljebransjen. Det kan gi en skatteøkning for oljeindustrien på 70 milliarder kroner fra 2013 til 2050 og gi norsk fastlandsindustri tilsvarende i skattelettelser.

Sjefene for en samlet norsk oljebransje skrev et felles innlegg hvor de kritiserte endringen og mente det rokker ved forutsigbarheten i det norske rammeverket.

– Det tar tiår å bygge opp troverdighet om stabile rammevilkår, men det tar bare én beslutning å rive den ned igjen, skrev de 15 oljetoppene, blant dem Statoil-sjef Helge Lund.

Les også: Oljebransjen vil ha skatteforslag utsatt

– Det er nå skapt en usikkerhet hos oss og andre som investerer på norsk sokkel, sa Lund, som slo fast at han var overrasket over mangelen på dialog med regjeringen om saken.

- En viktig og riktig endring

Statsminister Jens Stoltenberg avviste senere kritikken og sa at han har vært helt klar over at bransjen ville gå mot endringen.

– Vi har foretatt en viktig og riktig endring av petroleumsskatten som bidrar til å øke kostnadsbevisstheten og redusere faren for overskridelser, sa Stoltenberg.

– Mens oljeselskapene før måtte betale 9 kroner per hundrelapp de investerte, må de nå betale 12 kroner. Det er ikke akkurat dramatisk, har Arbeiderpartiets finanspolitiske talsmann Torgeir Michaelsen uttalt om kritikken.

Olje- og energidepartementet ønsker ikke å kommentere saken og henviser til Finansdepartementet.

Les også

Stoltenberg slår tilbake mot sinte oljetopperSjeføkonom om nytt skatteforslag: - Regjeringen feiler- Norge risikerer lavere skatteinntekter

Publisert:
Gå til e24.no