Stor streikevilje blant de oljeansatte

Streikeviljen blant de ansatte i oljesektoren er stor etter at 700 oljearbeidere på norsk sokkel la ned arbeidet søndag for å få avtalefestet full pensjon fra fylte 62 år.

I STREIK: 700 oljearbeidere er i streik, blant annet her på Oseberg-feltet.

Marit Hommedal
 • NTB
Publisert:

Mandag formiddag var de ansatte i YS-forbundet SAFE samlet i sine lokaler i Stavanger for å planlegge den videre aksjonen.

– Streikeviljen er utrolig god. Vi får meldinger hele tiden fra de organiserte om å stå på. Dette har virkelig samlet medlemmene våre. Vi er villige til å stå løpet ut for å få gjennom kravene våre, sier SAFE-leder Hilde-Marit Rysst til NTB.

Etter det første møtet, gikk hun til en ny samling med representanter fra LO-forbundet Industri Energi, den andre berørte fagforeningen i konflikten.

– Vi har en god magefølelse på at det ikke blir tvungen lønnsnemnd med det uttaket vi har nå. Vi vil unngå å skape en situasjon der det blir nødvendig. Det er ingen fare for liv og helse, men dersom store nasjonaløkonomiske interesser står på spill, kan regjeringen gripe inn. Vi er ikke der ennå. Selv om det er store summer, er det små beløp i denne bransjen, sier SAFE-lederen.

LES OGSÅ: - Norge tjener godt på streiken i Nordsjøen

– Fingrene fra fatet

Ifølge Oljeindustriens Landsforening (OLF) vil en oljestreik koste 150 millioner kroner dagen.

Foreløpig er det ikke kommet noen signaler fra regjeringen om tvungen lønnsnemnd, men konflikten er i en tidlig fase.

– Myndighetene har hatt en tendens til å blande seg inn. Derfor konsentrerer vi oss om å holde en konflikt gående uten innblanding, sier Rysst.

– Departementet følger situasjonen og vurderer den fortløpende, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) til NTB.

SAFE-lederen gir statsråden klar beskjed:

– Vi søker å unngå tvungen lønnsnemnd, men ber myndighetene om å holde fingrene fra fatet.

LO-leder Roar Flåthen har full forståelse for at de ansatte legger ned arbeidet.

– Denne konflikten må arbeidsgiverne ta på sin kappe. Oljearbeidernes tilleggspensjon er en viktig velferdsordning som kom på plass i tariffoppgjøret i 1998, og som arbeidsgiverne nå ensidig vil fjerne, sier han.

Forundret

Industri Energi og SAFE tok først ut 610 medlemmer i streik. De er ansatt i Statoil, BP og ESS på Skarv, Oseberg Feltsenter, Heidrun og Floatel Superior. Det tar fire-fem døgn før produksjonen har stanset helt.

Det som særlig har satt sinnene i kok hos de ansatte i oljeindustrien er at OLF og NHO avviser kravet om en felles, avtalefestet pensjon.

– Vi er forundret over at de ikke tar dette inn over seg. Vi har to viktige bransjeavtaler, en på rederi- og en på OLF-området. Avtalene skal være sidestilte. Når vi legger fram våre krav som er tilpasset resultatene vi fikk med Norges Rederiforbund, så forstår ikke OLF det i det hele tatt, sier SAFE-lederen.

Ifølge Rysst er pensjonsavtalen forhandlet fram utenfor forhandlingsområdet.

– Det er problemet. Og så går man inn og endrer det ensidig i alle avtalene og gjør dette rett før et oppgjør. Det setter alle medlemmene i brann og får konsekvenser, sier Hilde-Marit Rysst.

Les også:

Publisert:

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  – Stor streikevilje

 2. Oljearbeiderne truer med rettssak for pensjonen

 3. Betalt innhold

  Oljearbeiderne truer med rettssak for pensjonen

 4. Betalt innhold

  Her blir det stengt

 5. Fagforbundene: - Statoil presser fram lønnsnemnd