Grønn teknologi

Nel vil utvikle prosjekter sammen med Wood

Hydrogenselskapet Nel vil utvikle og levere storskala grønne hydrogenprosjekter sammen med ingeniør- og konsulentselskapet Wood.

Nel-sjef Jon André Løkke.
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Samarbeidet er formalisert i en rammeavtale mellom selskapene, skriver Nel i en melding fredag.

Nel leverer elektrolysører, som splitter ut hydrogen fra vann ved hjelp av strøm. Selskapene sier at de vil samarbeide om å utvikle og gjennomføre store og komplekse prosjekter for grønt hydrogen i utvalgte regioner.

– Vi er spent på å gå inn i denne avtalen med Wood, som har omfattende erfaring fra store, komplekse prosjekter globalt, sier Nel-sjef Jon André Løkke ifølge meldingen.

Wood jobber i mer enn 60 land og har over 40.000 ansatte.

Les også

Nel hentet 1,23 milliarder friske kroner

Grønt, blått og grått hydrogen

Grønt hydrogen produseres ved hjelp av fornybar strøm. Dette er fortsatt dyrere enn grått hydrogen, som produseres gjennom reformering av gass.

Grått hydrogen gir imidlertid store utslipp, og mange aktører ønsker hydrogen uten utslipp.

Man kan redusere utslippene ved å gå for blått hydrogen, som produseres fra gass, kombinert med fangst og lagring av CO2. Dette vil imidlertid øke kostnadene for hydrogenet.

Equinor har planer om å produsere blått hydrogen i blant annet Storbritannia, kombinert med et hydrogenkraftverk. I februar inngikk Equinor et samarbeid med franske Engie om blått hydrogen i Belgia, Nederland og Frankrike.

Industrielle aktører som norske Yara og danske Ørsted har tidligere lagt frem planer om å ta i bruk grønt hydrogen på flere prosjekter.

Venter at grønt blir billigst

Bloomberg New Energy Finance la denne uken frem en rapport hvor de anslo at grønt hydrogen vil bli billigere enn blått hydrogen innen 2030 i 28 ulike markeder som analytikerne så på.

Årsaken er særlig at kostnaden for å bygge ut solkraft er ventet å falle videre. Det vil gjøre grønt hydrogen billigere, tror analytikerne.

– Innen 2030 vil det være liten grunn økonomisk til å bygge anlegg for «blå» hydrogenproduksjon i de fleste land, med mindre det er plassbegrensninger for fornybar energi, sa hydrogenanalytiker Martin Tengler i BloombergNEF ifølge en melding tidligere denne uken.

Britiske Aurora Energy Research har analysert hva som kreves hvis hydrogen skal ta en stor plass i det britiske energisystemet. Da er det trolig plass til både grønt og blått hydrogen i lang tid fremover, sier de.

Les Nels melding herYara og Ørsted satser på grønt hydrogen i Nederland
Les også

Skal bli karbonnøytrale i 2050: – Hydrogen kan spille en stor rolle

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Grønn teknologi
  2. Hydrogen
  3. Nel
  4. Wood

Flere artikler

  1. Yara satser på ammoniakk i Japan: – Banebrytende

  2. Hydro og Shell vil satse på grønt hydrogen

  3. SSE og Equinor vil bygge to britiske kraftverk

  4. Ser lys fremtid for hydrogen i Norge: – Kan få en eksportverdi på 100 milliarder kroner

  5. Skal selge ammoniakk til skip: Yara inngår avtale med råvarekjempe