Lederne varsler opptrapping i oljestreiken

Fagforeningen Lederne varsler at ytterligere 93 ansatte tas ut i streik i oljesektoren fra lørdag. Fra før er 169 ansatte i streik.

Forbundsleder Audun Ingvartsen i Lederne: – Jeg opplever at de må være i dvale, det er et eller annet som ikke virker, sier forbundsleder Audun Ingvartsen til NRK. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • NTB
 • Benedicte Storm Bamvik
Publisert:

– Jeg håper at med dette uttaket vekker vi sentrale aktører i Norsk olje og gass. Jeg opplever at de må være i dvale, det er et eller annet som ikke virker, sier forbundsleder Audun Ingvartsen til NRK.

Streiken startet 30. september da 43 medlemmer ble tatt ut i streik. Mandag gikk ytterligere 126 ut i streik.

Opptrappingen rammer plattformene Oseberg Sør, Oseberg Øst, Kristin, Ekofisk og Bravo, som opereres av Equinor og Conoco Philips.

Fra før er Equinor-feltene Gudrun, Gina Krog, Kvitebjørn og Valemon, samt Gjøa-feltet, som driftes av Neptune Energy, rammet av streiken. Også på Johan Sverdrup-plattformen er ansatte tatt ut i streik.

Informasjonssjef Kolbjørn Andreassen i Norsk olje og gass sier at streiken får store konsekvenser for næringen.

– Særlig nå som næringen er i en krevende situasjon. Streiken har allerede ført til betydelige utsatte inntekter. Det dreier seg om 350 millioner kroner i uken, sier han til NRK.

Mener Equinor ikke har fulgt spillereglene

Forbundsleder i Lederne, Johan Ingvartsen, sier i en pressemelding at de mener Equinor ikke har fulgt spillereglene i arbeidslivet ved en konflikt, ved å omdisponere personell for å fortsette driften på Johan Sverdrup plattformen.

– Dermed skapes også en økt risiko for uønskede hendelser, sier Ingvartsen i meldingen.

Han sier videre at forbundet krevde tariffavtaledekning for sine medlemmer som etter omstilling og ny teknologi skal arbeide i kontrollrom på land.

– Dette ville ikke arbeidsgiversiden løse og sa blankt nei til kravet uten å fremme noe konkret alternativ under meklingen. Det er uforståelig da vårt krav ikke ville påført bedriftene ytterligere kostnader, sier han.

Equinors pressetalsmann, Morten Eek, forteller til E24 at de ikke kjenner seg igjen i påstanden om at de ikke har fulgt spillereglene.

Han sier at Equinor har tilpasset aktiviteten som følge av at lederne er i streik, og at det er nok kompetanse ombord på plattformen til å drive sikker og effektiv produksjon.

– Vi har ikke omgått reglene for streik, så dette kjenner vi oss ikke igjen i. I dag har vi redusert aktiviteten på plattformen, og tilpasset arbeidskraften for å sikre videre drift.

Les også:

Les også

Varsler kraftig opptrapping av oljestreiken

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Streik
 2. Norsk olje og gass
 3. Equinor
 4. Johan Sverdrup
 5. Arbeidsliv

Flere artikler

 1. Oljestreiken kan føre til at Equinor må stenge Johan Sverdrup-feltet

 2. Varsler kraftig opptrapping av oljestreiken

 3. Opprørt forbundsleder: – Equinor trikser og strekker strikken langt

 4. Equinor avviser at streik på Sverdrup-feltet påvirker produksjon

 5. Norsk olje og gass: Streiken kan ramme nær 25 prosent av norsk produksjon