Oljeprisutslagene

Medier: Krangelen fortsetter i Opec+

Etter lengre tids uenighet meldte flere medier at oljekartellet onsdag om hadde nådd kompromiss. Nå sier Emiratene at forhandlingene ikke er ferdig.

 • Joachim Birger Nilsen
 • Svein Olav Sæter
Publisert:

Opec+ meldte onsdag ettermiddag at kartellet har kommet til enighet med De forente arabiske emirater om å øke produksjonsnivået, ifølge Wall Street Journal.

Også Reuters meldte om enigheten, og viser til en anonym delegat.

Avisen skrev at avtalen kommer som følge av en bredere enighet med Russland-kontrollerte oljeprodusenter for å øke globale lagre.

Nå skriver derimot Reuters at Emiratene ikke er enig om enigheten.

– Forhandlingene mellom partene pågår fortsatt, sier energiministeren i De forente arabiske emirater, ifølge Financial Post som siterer Reuters.

Det er Emiratene som skal ha vært årsaken til at Opec+-forhandlingene har blitt utsatt.

I skrivende stund handles ett fat nordsjøolje til 74,51 dollar fatet. Det er et drastisk fall på over to prosent for dagen. Den amerikanske lettoljen handles til 73 dollar per fat, ned 2,88 prosent for dagen.

Volatile markeder

Tidligere har energibyrået IEA sluppet sin månedsrapport for juli, hvor det fremgår at de venter en uendret oljeetterspørsel globalt fra forrige måned.

IEA viser i rapporten til at Opec+-delegatene i utgangspunktet var enige om å øke produksjonen med rundt 400.000 fat per dag per måned fra august til de nåværende kuttene på 5,8 millioner fat per dag er avviklet. Dette var en avtale De forente arabiske emirater (UAE) nektet å undertegne, ettersom de ønsket å oppnå en høyere baseline-produksjon.

Energibyrået skrev i rapporten at det volatiliteten trolig ville forbli i energimarkedene inntil det ble klarhet i produksjonspolitikken i oljekartellet.

– Og volatilitet hjelper ikke med å sikre en ryddig og sikker energiovergang – ei heller er det i interessen til hverken produsenter eller konsumenter, står det i rapporten.

Konflikt

Ifølge Bloomberg, som viste til anonyme kilder, var det i hovedsak en bitter krangel mellom Saudi Arabia og De forente Arabiske Emirater som skaper problemer i forhandlingene.

Nyhetsbyrået omtalte at den mest umiddelbare konsekvensen av at samtalene tidligere brøt sammen var at Opec+ ikke kom til å øke produksjonen i august. Et slikt scenario tegnet et strammere etterspørselsbilde i en situasjon der verdensøkonomien er på bedringens vei etter pandemien.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Oljeprisutslagene
 2. Oljepris
 3. Opec
 4. De forente arabiske emirater

Flere artikler

 1. Høyeste oljepris på tre år før Opec+ møtes igjen

 2. Emiratene skal ønske å øke oljeproduksjonen: Ny skjebnedag for Opec

 3. Opec-usikkerhet tynger oljeprisen: Ned mer enn fem dollar på to dager

 4. De forente arabiske emirater støtter en økning av oljeproduksjonen med 400.000 fat om dagen

 5. Opec+ øker oljeproduksjonen med 400.000 fat om dagen