Advarer mot miljøfarlige varmepumper

Første generasjon varmepumper er nå klare for utskifting. Om varmepumpen ikke kastes på forsvarlig måte, utgjør den en betydelig miljøfare.
<p><b>Demonteres.</b> Når varmepumpen skal byttes ut, må det gjøres på riktig måte for å unngå spredning av miljøfarlige gasser. Illustrasjonsfoto.<br/></p>

Demonteres. Når varmepumpen skal byttes ut, må det gjøres på riktig måte for å unngå spredning av miljøfarlige gasser. Illustrasjonsfoto.

Energisparende tiltak. Stadig flere nordmenn får installert varmepumpe i boligen sin. Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at import av varmepumper til Norge har steget med nesten 700 prosent i løpet av de siste ti årene.

– Vi har observert et jevnt stigende salg av varmepumper siden 1990-tallet. I år venter vi et salg på mellom 60.000 og 70.000 varmepumper, sier Bård Baardsen, faglig leder i Norsk Varmepumpeforening (Novap) i en pressemelding.

Les også:Fikk støtte fra staten til ny varmepumpe

Ettersom normal levetid på en varmepumpe er 10–15 år, vil det si at svært mange varmepumper nå er klare for å skiftes ut.

– De første luft-til-luft varmepumpene ble installert på starten av 2000-tallet, så de begynner å bli modne for utskifting. Dessuten er de varmepumpene som selges nå mye bedre enn de første varmepumpene, slik at mange kanskje ønsker å bytte ut sin gamle, sier Tor Brekke, markedssjef for bolig i Enova til Dine Penger. 

– Vi anbefaler alltid å bruke fagfolk til å fjerne gamle varmepumper og installere nye slik at man er sikker på at den varmepumpen fungerer slik den skal, sier Brekke.

<p>Gunnar Murvold, administrerende direktør i Renas.<br/></p>

Gunnar Murvold, administrerende direktør i Renas.

Renas er en ideell organisasjon som samler inn og behandler kasserte elektroprodukter. Fra 2011 til 2013 samlet de inn over 2100 tonn med kasserte varmepumper. 

– Dette er likevel trolig kun starten på en formidabel strøm av kasserte varmepumper, sier Gunnar Murvold, administrerende direktør i Renas.

Les også:Slik skal du få penger for å spare strøm

Sterke gasser. De fleste varmepumper inneholder sterke gasser av typen HFK, som bidrar til klimaendringer hvis de slippes ut. Slike utslipp kan for eksempel skje ved montering, demontering eller service av varmepumper, ifølge Enova.

– Selv om varmepumper bidrar til mer effektiv oppvarming og mindre strømforbruk, må folk ikke glemme miljøansvaret når pumpen slutter å fungere. Når mange tusen tonn pumper skal skiftes, blir mengden av klimagasser og andre miljøgifter betydelig. Dette må håndteres forsvarlig, sier Murvold.

Les også:Sjekkliste for kjøp av varmepumper

I Norge har vi implementert en EU-forordning i Produktforskriften som krever at arbeid på varmepumper som inneholder disse gassene skal utføres av sertifisert personell og bedrifter.

Kravet betyr i praksis at all montering og demontering, samt det meste av mer omfattende vedlikehold/service må utføres av sertifisert personell fra sertifiserte bedrifter.

Brukte varmepumper skal leveres til godkjent avfallsmottak.

  • F-gass er samlebetegnelsen for gasser av blant annet typen HFK.
  • De fleste varmepumper i boliger og mindre næringsbygg benytter denne type gass
  • Norge er gjennom EØS-avtalen forpliktet til å følge EUs regelverk for å redusere utslipp av HFK gasser. HFK-gasser er drivhusgasser som bidrar til global oppvarming.
  • Det er krav om at alle som arbeider med slike klimagasser, skal være sertifiserte for jobben. Dette gjelder alle varmepumper uansett type og størrelse.
  • Første bud når du skal installere varmepumpe, er derfor å forsikre deg om at den som gjør dette er sertifisert for å jobbe med produkter som inneholder HFK-gasser.

Kilde: Enova.noVis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå