– Det forundrer meg

Kun 13 prosent av nordmenn byttet bank i fjor, viser ny undersøkelse.


<p><b>HOLDER PÅ BANKEN:</b> Nordmenn viser seg som trofaste til bankene sine i fersk undersøkelse. Her er betalingskort fra DNB og Nordea.</p>

HOLDER PÅ BANKEN: Nordmenn viser seg som trofaste til bankene sine i fersk undersøkelse. Her er betalingskort fra DNB og Nordea.

– Det forundrer meg at ikke flere ser fordelen ved å shoppe slike tjenester. En gjennomsnittlig familie kan tjene flere tusenlapper årlig ved å aktivt lete etter de beste tilbudene, sier Anette Romdahl i Penger.no, som står bak undersøkelsen.

Mens bankbytte-tallene fordeler seg jevnt mellom kvinner og menn, spriker de med aldrer. Unge er mindre trofaste enn eldre, ifølge funnene:

19 prosent av de under 34 år svarte at de byttet bank det siste året. Blant de eldste respondentene er andelen kun 8 prosent.

Noen deler av landet bytter dessuten oftere bank enn andre (se faktaboks).

Romdahl mener undersøkelsen avdekker at vi gir ifra oss flere tusenlapper årlig:

– Det er mye å spare ved å aktivt gå ut og innhente tilbud på både lån og forsikringer. Bankene er naturlig nok ivrige på å få nye og flere kunder, og de er gjerne villige til å redusere prisene for å hanke inn nye kunder, sier Romdahl.

– Har blitt flinkere

Hun får støtte av fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet.

– Ja, en normal husholdning kan spare 10-15.000 kroner i året på å flytte lånene sine fra bankene med de dårligste til de beste betingelsene, sier Jensen til E24.

Han mener likevel at utviklingen går rett vei.

– At 13 prosent byttet bank er ikke så gærent. Tidligere var andelen kun fem prosent. I historisk sammenheng er bankmarkedet nå relativt mobilt, sier Jensen.

Han våger likevel å oppfordre forbrukerne til å bli tøffere:

– Forbrukere har stadig dårligere grunn til å holde fast i banker med dårligere betingelser. Det finnes nå en rekke gode verktøy og portaler på nettet som gir deg oversikt i tilbud og besparelser, sier han.

– Bruk påsken til å se over hva som finnes der ute. Sjekk betingelser for forsikring og boliglån, og sjekk om du har det riktige kredittkortet, råder han.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå