– Det har skjedd et skifte

Bankene merker større pågang etter finansieringsbevis og boliglån.


<p><b>MERKER ØKT ETTERSPØRSEL:</b> Bankene merker at flere søker om finansieringsbevis og lån til boligkjøp.</p>

MERKER ØKT ETTERSPØRSEL: Bankene merker at flere søker om finansieringsbevis og lån til boligkjøp.

John Sætre, leder for bankvirksomheten i Nordea Norge, ser en tydelig endring i boligiveren til folk.

– Det har skjedd et skifte igjen i boligmarkedet, og vi har den siste tiden sett større pågang etter finansieringsbevis og lån, sier Sætre til E24.

– Prisoppgangen i januar stemmer godt overens med det bildet som vi merker ute blant kundene våre.

Mandag viste nye tall fra Eiendom Norge at boligprisene i Norge steg nominelt med 2 prosent i januar. Men korrigert for sesongvariasjoner falt boligprisene med 0,4 prosent i januar.

Vil ikke friskmelde boligmarkedet

Sætre tror likevel at man skal være forsiktig med å konkludere at markedet nå er friskmeldt.

– Januar er tradisjonelt en sterk måned i boligmarkedet, og det er fortsatt slik at vi har sett en priskorreksjon gjennom store deler av 2017. Vi tror det kan bli en flat prisutvikling fremover, hvor man også kan få måneder med prisfall, fortsetter han.

Han peker også på at i en gallup Norstat har gjort på vegne av Nordea svarer 33 prosent at de tror boligprisene vil falle i 2018.

– Dette er et vesentlig skifte fra tilsvarende undersøkelse for ett år siden, og viser at det har skjedd en stor endring i folks forventninger til utviklingen i boligmarkedet, skriver Sætre.

Han mener at det er ingen tvil om at boliglånsforskriften har lagt en demper på boligmarkedet, og at det særlig er grensen på fem ganger inntekten som har hatt effekt.

Økt etterspørsel etter lån i flere banker

Også i DNB, Handelsbanken Norge og Sparebank 1 SR-Bank har har det vært større aktivitet og økende etterspørsel etter lån særlig de siste to ukene.

– Men det er ennå ikke snakk om så store volum at vi kan snakke om et klart skifte i markedet, sier kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø i DNB, til E24.

– Det vi ser nå er først og fremst en positiv trend. Aktiviteten på lån og finansieringsbevis samsvarer godt med det vi ser hos DNB eiendom, som også melder om høyere aktivitet på visninger og ny salgsrekord i januar, legger han til.

Handelsbanken Norges administrerende direktør Dag Tjernsmo peker på at han lenge har trodd at det er snakk om en korreksjon og ikke en krasjlanding i boligmarkedet.

– Men boligprisstatistikken som ble lagt frem mandag er kanskje litt mer positiv enn vi ventet. Det kan se ut som om boligmarkedet kommer tilbake tidligere enn ventet, sier Tjernsmo.

I Stavanger-baserte Sparebank 1 SR-Bank har man merket betydelig økt etterspørsel etter boliglån sammenlignet med januar i fjor.

– Det skyldes nok flere forhold, sier konserndirektør for kommunikasjon, Thor-Christian Haugland.
– Økt aktivitet i boligmarkedet er en helt klar ledende faktor i så måte.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå