Boligprisene faller

For første måned på lenge har boligkjøp i Norge blitt billigere.

Boligprisene falt 1,1 prosent i mai, viser ny statistikk fra meglerbransjen. Sesongkorrigert var prisnedgangen 0,7 prosent.

– Dette er faktisk den svakeste maimåneden vi har hatt siden vi begynte målingene i 2003. Det er uvanlig svakt, sier Eiendom Norge-direktør Christian Dreyer.

Han kaller det en "knekk" for den norske boligprisgaloppen etter et oppsiktsvekkende sterkt 2016. Tolvmånedersveksten har nå falt tilbake til 8,3 prosent.

For Oslo-markedet var mai-utviklingen ekstra svak, og boligselgere måtte i snitt tåle 1,4 prosent lavere salgspriser enn i april. Det er sterkest prisfall blant byene i Norge.

– Trendskiftet i Oslo-markedet har kommet raskere og sterkere enn vi og mange andre forventet, sier Dreyer, og fortsetter:

– Trenden er tydelig: Oslo-markedet vil være svakere enn resten av landet, også i tiden fremover.

Tilbudsboom

Han varsler at Eiendom Norge nå vil revidere sine prognoser for Oslo-markedet. Det vil endre prognosen for hele landet, siden hovedstaden står for en stor andel av totalmarkedet.

Prisnedgangen betyr imidlertid ikke at boligmarkedet stopper opp. I alle de største byene meldes det om betydelig økt boligtilbud. På landsbasis har antallet boliger til salgs økt over ti prosent. Enn så lenge finnes også kjøpere der ute:

Landets meglere kunne registrere 9.846 boligsalg i mai, 5,4 prosent flere omsetninger enn i fjor.

– Den økte tilbudssiden vil ha en dempende effekt på prisutviklingen i månedene som kommer, sier Dreyer.

– Får solgt med edruelige forventninger

På landsbasis tar det heller ikke lenger tid å få solgt boligen enn før. Salgstiden ligger på 31 dager i snitt, én dag kortere enn i mai i fjor.

Dreyer mener prisfallet derfor ikke gjenspeiler noen dramatikk. Tvert imot sier han tilbud og etterspørsel nå er bedre i balanse, samtidig som aktiviteten holder seg høy. 

– Dette er en ønsket utvikling, sier han.

– For dem som nettopp har kjøpt og nå skal selge, kan det oppleves dramatisk. Men selgere som har edruelige prisforventninger, vil fortsatt få solgt, sier han.

Mai-fasiten følger vårmåneder med avtagende prisvekst i forhold til det sterke fjoråret, som har fått flere meglertopper og sjeføkonomer til å snakke om et skifte i markedet.

April ble omtalt av Eiendom Norge-sjefen som «en av de svakeste vi har sett».

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå