Boligprisfallet fortsetter i svenske meglertall

Meglerstanden hos «söta bror» melder om ny prisnedgang for leiligheter, men økonomenes favoritt-tallknusere har en mer oppløftende nyhet.


<p><b>FALT MEST:</b> Prisene på leiligheter i Malmö falt to prosent i april, ifølge nye tall fra den svenske meglerbransjen.</p>

FALT MEST: Prisene på leiligheter i Malmö falt to prosent i april, ifølge nye tall fra den svenske meglerbransjen.

Salgsprisene på svenske leiligheter ble skrelt én prosent den siste måneden, ifølge ferske tall fra den svenske meglerbransjen onsdag.

Prisfallet sammenfaller med en ny låneskjerpelse fra svenske myndigheter, og følger en vaklende prisutvikling på nyåret etter en kraftig korreksjon i fjor høst.

Med april-fallet er svenske leilighetspriser skrelt med syv prosent over de siste tolv månedene. I sentrale Stockholm er prisfallet ni prosent, men her registreres flat utvikling i april.

Tallsprik

I Sverige kommer to månedlige boligprisstatistikker samtidig.

Mens meglerbransjen melder om prisfall, viser Valueguards nye HOX-indeks onsdag en prisoppgang på 0,9 prosent for svenske bruktboliger.

Leilighetsprisene økte 1,3 prosent, mens prisene på eneboliger er opp 0,7 prosent, ifølge disse tallene.

Norske økonomer tillegger HOX-indeksen mest vekt, fordi Valueguards tallknusere gjør en mer aggressiv bearbeiding av tallene for å peke ut en trend.

Ifølge meglerbransjen sank leilighetsprisene mest i Stor-Malmö i april, med en nedgang på to prosent. De registrerer ikke prisøkning for noen større byer, men flat utvikling i både Stockholm og Göteborg. De registrerer også stillestående priser for svenske eneboliger.

Nyboligboom

Tidligere i mai kunne det svenske statistikkbyrået (SCB) melde om at 2017 fikk den høyeste ferdigstillelsen av nye boliger i Sverige på 25 år. Tilbudsflommen er egnet til å tynge prisene.

Det samme er en større låneinnstramming fra svenske myndigheter i november i fjor. Samme måned falt leilighetsprisene med hele tre prosent, målt både etter meglertallene og HOX-indeksen.

Det var det største prisfallet i en enkeltmåned på seks år, og økonomer hentet frem tilnavnet «november noir».

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå