Ferske nyboligtall: Salgsfallet fortsetter

Nyboligsalget i Norge har nå sunket i 14 måneder på rad, ifølge nye bransjetall. Nyboligtopp klarer ikke å se oppsvinget som registreres av Norges Bank.<p><b>NYE BOLIGER:</b> Heisekraner i sving rundt Bjørvika i Oslo sentrum.</p>

NYE BOLIGER: Heisekraner i sving rundt Bjørvika i Oslo sentrum.

I mai falt nyboligsalget med åtte prosent målt fra samme tid i fjor. Det viser ferske tall fra Boligprodusentenes Forening torsdag.

– Vi hadde håpet at verden ville se lysere ut for oss, sier direktør Per Jæger.

Nyboligsalget i Norge har nå sunket i 14 måneder på rad, viser boligbyggernes statistikk.

De nye tallene står i kontrast til en ny Norges Bank-rapport som kom tidligere denne uken, hvor boligbyggere meldte om en ikke-tallfestet salgsøkning.

Jæger bekrefter at boligsalget går bedre for enkelte utbyggere. Salget øker også i noen områder. Men for landet samlet fortsetter altså nedturen, fastslår han.

– Ser du noen som helst tegn til at dette snur?

– Tja. Jeg skulle gjerne ha svart ja på det. Men tallene er jo tydelige, sier Jæger til E24.

Skrinlegger prosjekter

Så langt i år ligger nyboligsalget tolv prosent bak fjoråret, ifølge Boligprodusentenes tall.

Det er småhus (-26 prosent) som går mest tilbake, men også salget av eneboliger (-3 prosent) og leiligheter (-10 prosent) er svekket.

Den lange perioden med kraftig salgsfall får utbyggere til å legge prosjekter i skuffen.

Så langt i år har igangsettingen av nye boliger falt 17 prosent målt mot fjoråret. Også her er det særlig småhus-utbygginger som skrinlegges, men også igangsettingen av leiligheter faller betydelig.

Skylder på treg saksbehandling

Ifølge Jæger skyldes nedgangen imidlertid også at det er trøblete for boligbyggere å få grønt lys, og da særlig i hovedstaden.

– Oslo lurer på hvorfor de har så høy prisvekst. Jeg mener det er fordi de har for få boliger i markedet, sier han, og fortsetter:

– Vi er spesielt bekymret for den negative utviklingen for boligbyggingen i Oslo. Vi er enige med Kommunerevisjonen som kritiserer Oslo for treg behandling av plansaker. Det gjør at det ikke blir bygget nok i Oslo, og at boligprisene igjen vil stige, varsler han.

Meldte om mai-bedring

Nyboligtallene følger flere oppløftende meldinger fra bransjen, og er sånn sett noe overraskende.

DNB Eiendom mener pilene har snudd, på bakgrunn av at mai-salget deres økte mot fjoråret. Det har ikke skjedd i mai måned tidligere i år.

I bruktmarkedet i Oslo har boligprisene steget nær 10 prosent så langt i år, og boligbyggeren mener dette har gjort nye boliger mer attraktivt for kjøpere. Ifølge SSB-tall har ikke nyboligprisene steget noe særlig.

Kontaktene til Norges Bank forventer også økt igangsetting fremover på bakgrunn av at nyboligsalget har tatt seg opp den siste tiden, men dette utviklingstrekket bekreftes altså ikke av byggebransjens statistikk.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå