Finanstilsynet strammer inn på boligsalg «off market»

Heretter må meglerne advare boligselgere om at salgsprisen kan bli dårligere uten annonsering og åpen budrunde. – Veldig fornuftig, sier meglersjef.


<p><b>ADVARER:</b> Finanstilsynet krever at meglerne advarer om at «off market»-salg kan gi en lavere pris.</p>

ADVARER: Finanstilsynet krever at meglerne advarer om at «off market»-salg kan gi en lavere pris.

I et brev til eiendomsmeglerbransjen har Finanstilsynet gitt nye retningslinjer for boliger som selges «off market», altså uten ordinær annonsering, visninger og åpen budrunde.

Nå må meglere blant annet advare boligselgere om at slike salg kan føre til dårligere pris.

Finanstilsynet viser til «medieoppslag» som bakgrunn for de nye kjørereglene.

Før jul fikk Nordvik & Partners stor medieoppmerksomhet for sine «off market»-salg – hvor et av dem endte med en erstatningssak som meglerkjeden også tapte i tingretten.

«Salg av eiendom gjennom megler, uten ordinær annonsering og budrunde, kan utfordre tilliten til eiendomsmeglerens integritet og uavhengighet, særlig i de tilfellene hvor samme eiendom blir videresolgt til en vesentlig høyere pris kort tid etter», skriver Finanstilsynet i sin kunngjøring onsdag.

– Kommer oss i forkjøpet

Meglerbransjen hilser de nye retningslinjene velkommen.

– «Off market»-salg bør reduseres til et absolutt minimum. Vi er svært fornøyde med at Finanstilsynet gir såpass tydelige retningslinjer, sier direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) til E24.

Ved siden av plikten til å advare selgere, uttaler Finanstilsynet at eiendomsmeglingsforetakene kun i begrenset grad kan videreselge eiendommer de allerede har solgt «off market». Geving mener særlig dette er viktig.

Han får følge av bransjekollega Christian Dreyer, som er direktør i Eiendom Norge.

– Som tilsynet selv påpeker, så har det ikke vært god nok bevissthet rundt disse problemstillingene, sier Dreyer til E24.

– Vi har hatt dialog med Finanstilsynet helt siden dette ble sagt på dagsorden i fjor høst, og har selv diskutert om vi skal innføre dette. Nå kommer tilsynet oss i forkjøpet, og det er egentlig greit. Dette er nyttige avklaringer for hvordan slike transaksjoner skal håndteres, sier Dreyer.

– Tilsynet innskrenker samtidig eiendomsmeglerens frihet?

– Det gjør de. De innskrenker megleres mulighet til å håndtere videresalg av boliger som har vært formidlet «off market». Vi synes det langt på vei er veldig fornuftig. Så kan det tenkes noen tilfeller hvor dette kan være problematisk.

– Hvilke tilfeller kan det være?

– Vi har deler av landet, utenfor byer og tettsteder, hvor det er svært få transaksjoner, og veldig få personer som kan håndtere salg, svarer meglertoppen.

Brennpunkt-dokumentar

Undersøkelser viser at det ble gjort 726 boligsalg «off market» mellom 1. januar 2015 og 27. oktober 2017. Det utgjorde 4,7 prosent av det totale salget.

I fjor høst hadde Finanstilsynet et såkalt tematilsyn med 16 eiendomsmeglere i Oslo og Akershus. Konklusjonen er at meglerforetakene «ikke har viet tilstrekkelig oppmerksomhet til denne type formidlinger».

Før jul ble en eiendomsmegler i Nordvik & Partners dømt til å 4,5 millioner kroner i erstatning etter et «off market»-salg.

Boligselgeren mente megler var å laste for at ikke hun fikk et høyere bud på eiendommen, som ble solgt for 10,5 millioner kroner høsten 2016.

Kort tid senere ble boligen solgt videre tre ganger, først for 15 millioner, deretter for 16 millioner, og så til en sum av 18,2 millioner kroner.

Retten ga selgeren medhold og mente det var sannsynliggjort eiendommen ville gått til en høyere pris dersom megleren «hadde utført megleroppdraget på aktsomt vis.»

Megleren har senere anket dommen.

Salget av eiendommen var én av flere eiendomssalg som NRK Brennpunkt så på i en dokumentar før jul.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå