Igangsettingen falt 5 prosent – Langer ut mot politikerne

Igangsettingen av nye boliger falt 5 prosent i mai. Salget falt i samme måned 8 prosent. Per Jæger i Boligprodusentenes Forening gir politikerne det glatte lag.


<p><b>IGANGSETTING:</b> Igangsettingen på nye boliger falt i mai 5 prosent mot samme måned i fjor</p>

IGANGSETTING: Igangsettingen på nye boliger falt i mai 5 prosent mot samme måned i fjor

Igangsettingen for nye boliger faller 5 prosent mot samme måned i fjor. Salget faller i samme periode 8 prosent.

Det kommer frem av tallene Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening la frem på en pressekonferanse torsdag formiddag.

– Vi ser med bekymring på situasjonen for førstegangsetablerere. Mange unge som ønsker å kjøpe sin første bolig har ikke nok egenkapital, og boliglånsforskriften slår hardt, spesielt i distriktene, sa Jæger og fortsatte;

– Nå må Husbanken på banen for å komme med ordninger for unge med lav egenkapital.

Til E24 trekker Jæger inn regjeringen som ansvarshavende for husbankkritikken.

– Startlån bør tilbake på nivået det var på, der vi ga penger også til de som trengte hjelp med å få egenkapital, og ikke bare de mest vanskeligstilte. Det var jo slik vi hadde det tidligere, men Høyre og Frp var ikke så veldig interesserte i det, sier Jæger.

 <p>Per Jæger i Boligprodusentenes Forening legger frem igangsettingstallene for mai torsdag.</p>

Per Jæger i Boligprodusentenes Forening legger frem igangsettingstallene for mai torsdag.

Påsken fikk i april skylden for at igangsettingen falt 29 prosent. Salget gikk i samme måned ned 32 prosent. Hittil i år ligger likevel fortsatt igangsettingen 11 prosent over fjoråret.

De siste 12 månedene er det solgt 34.602 nye boliger i landet, det får Jæger til å klype seg i armen.

– Jeg blir like overrasket hver gang jeg kan stå her å fortelle at nybolig salget siste 12 måneder er over 30.000, sa han.

Kritisk til Oslo-byrådet

Jæger er svært kritisk over hva byrådet i Oslo foretar seg, han mener reguleringer i Oslo går alt for sakte.

– Årsaken til boligprisveksten er at politikerne ikke la ut nok boliger. En prisvekst på 42 prosent på tre år er ikke sunt, sier Jæger til E24, før han fortsetter å lange ut mot Raymond Johansens byråd.

– Byrådet må være oppmerksomme på at 50 prosent av husholdningene er enpersonhusholdninger, da må vi sørge for å bygge nok til de også, vi kan ikke forlange at alle finner seg noen å bo sammen med, sier Jæger.

Han er klar på at byrådet ikke må vente med å komme med reguleringer.

– Vi på passe på å bygge for folk flest, de rike vil alltid ha råd til å kjøpe seg boliger. Dette er politikernes viktigste området, at folk finner seg en plass å bo på. Da kan vi ikke roe ned boligbyggingen kun fordi vi får et lite prisfall en måned, avslutter Jæger.

Eiendom Norge la i forrige uke frem boligpristall hvor det kom frem at prisene på bruktboliger i mai falt med 1,1 prosent.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå