– Det er et veldig stort fall

Det er ikke bare aksjemarkedene som faller hardt i tirsdagens tallkjør. Antallet igangsettingstillatelser til nye boliger faller over tyve prosent, melder SSB.


<p><b>MYE SKAL BYGGES:</b> Men mindre skal det bli, ifølge nye tall for registrerte igangsettingstillatelser. Her sees gravemaskiner i sving i Oslo sentrum.</p>

MYE SKAL BYGGES: Men mindre skal det bli, ifølge nye tall for registrerte igangsettingstillatelser. Her sees gravemaskiner i sving i Oslo sentrum.

– Det er et veldig stort fall, sier direktør Per Jæger i Boligprodusentene til E24.

Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå viser tirsdag at 8.100 boliger ble gitt igangsettelsestillatelser i fjerde kvartal i fjor.

Det er 21 prosent færre tillatelser enn i samme kvartal i 2016, ifølge byrået. Jæger, som leder foreningen for landets utbyggere, sier det er mye – men er ikke overrasket.

– Vi har nå hatt et kraftig fall i nyboligsalget i ni måneder på rad. Det er naturlig at det før eller siden fører til en skrell i igangsettingstillatelsene, sier han.

Bofellesskap stuper

Stort overskudd av nyboliger har fått deler av skylden for boligmarkedets nedtur siden i fjor vår – og trekkes frem som en stor risikofaktor for markedets utvikling de neste årene.

Også sammenlignet med månedene i forveien falt klarsignalene til oppføringen av nye boliger markant på slutten av fjoråret.

Mellom tredje og fjerde kvartal 2017 er nedgangen på 13 prosent. Tallet er justert for sesongvariasjoner.

Tillatelser for bygning for boliger som inngår i bofellesskap skrelles ekstra hardt, med en nedgang på hele 80 prosent i fjerde kvartal i fjor mot samme periode i 2016.

Snudde etter sterk vekst

For næringsbygg synker igangsettingstillatelsene med 14 prosent.

SSB bemerker at igangsettingstallene kan variere «en god del» fra kvartal til kvartal. Den langsiktige trenden er likevel klar, mener byrået.

Helt siden tredje kvartal 2014 har igangsettingstillatelsene for boliger i Norge hatt en sterk vekst – fulgt av nedgang i de fire siste kvartalene.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå