Meglertall viser nytt prisfall for svenske leiligheter

Men økonomenes favoritt-indeks viser flat boligprisutvikling hos «söta bror» i mars.


<p><b>LEILIGHETS-PRISFALL:</b> Hovedstaden er med på å trekke ned svenske leilighetspriser i mars. Her fra en sommerdag ved Stockholm havn.</p>

LEILIGHETS-PRISFALL: Hovedstaden er med på å trekke ned svenske leilighetspriser i mars. Her fra en sommerdag ved Stockholm havn.

Snittprisene på leiligheter i Sverige falt 0,7 prosent i mars, mens prisene på eneboliger er opp 0,6 prosent, viser ny statistikk fra den svenske meglerbransjen mandag.

Samtidig har Valueguard publisert sin nye HOX-indeks, en mer bearbeidet boligstatistikk som flere økonomer tillegger mer vekt. Denne viser paddeflat prisutvikling på 0,0 prosent for både leiligheter og eneboliger i mars.

Analysesjef Per-Arne Sandegren i Svensk Mäklarstatistik oppsummerer den svenske boligprisutviklingen som «stillestående eller noe nedadgående», og viser til at samtlige områder i Sverige utenom Malmö fortsatt har negativ årsvekst.

– Kan tyde på at effekten er tatt ut

Samtidig var salgsvolumet i mars uvanlig lavt.

Direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund synes det svenske markedet nå fremstår avventende, og tror det kan ha sammenheng med regjeringens strengere nedbetalingskrav for boliglån som trådte i kraft i starten av mars. 

– Omsetningsvolumene er lave i mars, og prisene mer eller mindre flate, sier Geving til E24, og fortsetter:

– Ser du dette i sammenheng med at omsetningen økte ganske kraftig i februar, altså før kravet trådte i kraft, stemmer bildet ganske godt. Det kan tyde på at mye av effekten er tatt ut i forkant av innføringen, så får våren vise hvordan dette forløper videre.

Ni prosents prisfall på ett år

For Sverige som helhet har prisene på leiligheter falt 6,5 prosent siden samme tid i fjor, mens husprisene har løftet seg 0,6 prosent.

I Stockholm sank leilighetsprisene rundt én prosent i forrige måned, noe som sender årsveksten ned i minus ni prosent – den største prisfallet over tolv måneder i landet.

Valueguards HOX-indeks viser et lignende bilde hvor Stockholms leiligheter har falt litt 10,3 prosent i verdi det siste året, mens leilighetsprisene i hele landet er tilbake 8,6 prosent.

Valueguard-analytikerne mener likevel at fjorårets svenske boligprisras har stanset, og viser til prisbyks i januar fulgt av utflating i februar og mars. For første kvartal er HOX-indeksen opp 3,0 prosent.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå