Millionerstatning for trang parkering på Oslo vest

2,5 meter får holde, mente luksusbolig-arkitekt Lorentz Gedde-Dahl. Men «ressurssterke barnefamilier» fortjener mer, ifølge Oslo tingrett.<p><b>MENER KJØPERNE KAN FORVENTE BEDRE PLASS:</b> Utformingen av parkeringsplassene fikk ikke godkjentstempel av Oslo tingrett. Bildet er en illustrasjon. </p>

MENER KJØPERNE KAN FORVENTE BEDRE PLASS: Utformingen av parkeringsplassene fikk ikke godkjentstempel av Oslo tingrett. Bildet er en illustrasjon. 

Nå er arkitekten dømt for uaktsom utforming av parkeringsplassene – og må via forsikringsselskapet If punge ut 2,1 millioner kroner i erstatning.

Det hele startet med at boligkjøperne klaget over kummerlige parkeringsfasiliteter i det underjordiske anlegget som fulgte deres nye luksusboliger i prosjektet Hylleveien på Madserud i Oslo – og bestemte seg for å holde igjen deler av kjøpesummen.

Det utviklet seg først til en krangel mellom kjøperne og utbyggeren – og deretter en heftig rettsstrid mellom utbyggeren og arkitekten som har tegnet det hele.

Tingrettsdommeren mener luksusbolig-eierne avspises med et parkeringsanlegg som «ikke er funksjonelt».

Les også: (+) Fire svensker skal revolusjonere den norske boligdrømmen

– Til tross for at en daglig bruker av parkeringsplassen vil lære anlegget å kjenne og bruke færre ryggemanøvere, har retten vanskelig for å se at parkeringsanlegget likevel er funksjonelt, heter det i tingrettsdommen, som først ble omtalt av Estate.

– Det vil etter rettens syn uansett måtte benyttes flere ryggemanøvre og det vil være svært trangt, med risiko for skade, heter det videre.

Fikk 700.000 i bredde-rabatt

Det er utbyggeren Stegg Eiendom som solgte de tre oppførte luksusboligene med tilhørende garasjeanlegg for inntil 20 millioner kroner stykket.

Etter at kjøperne klaget over at parkeringsplassene var for smale, inngikk utbyggeren et forlik hvor kjøperne fikk inntil 700.000 kroner i prisavslag her.

Deretter fremmet utbyggeren en krav mot arkitekt Gedde-Dahl. Men kravet ble ikke godt mottatt – og dermed måtte partene møtes i retten.

Les også: (+) – Norge kan bli ledende i det nordiske cannabismarkedet

Arkitekten forsvarte utformingen via advokatfullmektig Anne-Grethe Hyrum Dahl.

Tingretten satte imidlertid sin lit til ekspertuttalelser om at parkeringsplassene var 30 centimeter for smale, og brøt med funksjonskravet i TEK 10.

Til E24 sier Hyrum Dahl at de innen ankefristen vil gå igjennom dommen og vurdere hvordan de skal forholde seg til avgjørelsen.

– Vanskelig å få barn inn og ut av bilen

Retten vektlegger dessuten «hva slags bruk som forventes av eiendommen»:

– Prosjektet Hyllveien er rettet mot en kjøpergruppe som består av blant annet ressurssterke barnefamilier med to biler som skal bruke parkeringsanlegget på jevnlig basis. Retten viser i denne sammenheng til blant annet eiendommenes utforming, med flere soverom og bad, beliggenhet og pris, står det i dommen.

– Slik parkeringsanlegget er utformet i dag, vil det være svært vanskelig å kunne få et barn inn og ut fra barnesete i bilen som krever at det er større rom enn 0,5 meter på hver side av bilen for åpning av dør, heter det videre.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå